מאת ד”ר גיא בכור
בערב קיץ אחד של שנת 1054, כאשר התפילה עמדה להיפתח בבזיליקה של סנטה סופיה בקונסטנטינופול (איסטנבול של היום), נכנסו לפתע בסערה הקרדינאל הומברטוס ושני שליחים נוספים של האפיפיור, למעוז הכנסייה היוונית-אורתודוקסית. הומברטוס אחז בידיו לא פחות מכתב נידוי, עליו חתם האפיפיור, עליו נכתב: “שאלוהים יביט וישפוט”, והוא הניח אותו על המזבח. כומר זוטר רדף אחריו בתוך הקתדרלה לסלק את כתב הנידוי, אך הקרדינאל סירב, והמסמך נפל על הרצפה. כאשר מחוץ לכנסיה שמעו על הנידוי של פטריארך הכנסייה היוונית אורתודוקסית בידי האפיפיור, פרצו מהומות.
האירוע הדרמטי הזה נחשב כמי שקרע את עולם הנצרות לשניים: הכנסייה היוונית אורתודוקסית (המזרחית) לעומת הכנסיה הקתולית (המערבית), עד היום, כאלף שנים אחרי.
המלחמה בין שני הפלגים נולדה על רקע סמכויות שלטונה של רומא: האפיפיור ליאו התשיעי טען לעליונותו על הפטריארכיה המזרחית, ואילו האורתודוקסים טענו שסמכות האפיפיור הקתולי היא סמלית בלבד, וכי הוא אינו רשאי לכפות את מרותו על המועצות הדתיות שלהם.
ניסיונות לאחד את מלחמת העולם הזו, למשל ב- 1274 וב- 1439- כשלו. רק בשנת 1965 בוטלו צווי הנידוי, מה שאפשר בדצמבר 2006 לארכיבישוף כריסטודולוס, ראש הכנסיה היוונית אורתודוקסית, לקיים ביקור רשמי ראשון בוואתיקן, אך הקרע נותר בעינו.
1 כאשר מביטים בביקוריו הנוכחיים של האפיפיור פרנציסקוס בצפון ודרום אמריקה, אפשר לחשוב שיש כאן הישג של הכנסיה הקתולית, אך האמת היא הפוכה לגמרי: אנו עדים לחילופי כוח בתוך הנצרות, כאשר הכנסיה הקתולית דווקא שוקעת במהירות, בעוד כנסיה אחרת, שמאתגרת אותה, מזנקת בכל רחבי העולם, וזו הכנסיה האוונגליסטית. מדובר במאבק פנים נוצרי, אך כזה שיהיו לו השלכות דרמטיות על מעמדה הבינלאומי המתגבר של ישראל בעולם. לשינוי הזה יש את הכוח להפוך את מה שפעם כונה “העולם השלישי” ממסויג לישראל, לבעל ברית הדוק שלנו.
עכשיו אנו מבינים שאותו אפיפיור (חורחה מריו ברגוגליו בשמו) נבחר דווקא מדרום אמריקה (ארגנטינה), כיוון שהקתוליות מפסידה את היבשת הזו, ולכן גם החשיבות, מבחינת הוותיקאן, של ביקוריו באמריקה: כדי לעצור את הדימום, אך ספק אם הדימום הזה ייעצר. לא חגיגה יש בביקוריו של האפיפיור באמריקה, אלא תוגה ופרידה; הבנה שהזמנים השתנו.
נראה מעט את המספרים:
בדרום אמריקה בשנת 1970 היה אחוז האוונגליסטים 4.6% מכלל התושבים הנוצרים, אך בשנת 2020 הוא יעמוד על 17.8%, ובמספרים: מ- 13.2 מליון ל- 115.2 מליון.
עוד יבשת שבה מספר הנוצרים האוונגליסטים מזנק היא אפריקה השחורה, לא מעט על חשבון האסלאם: מ- 6.7% בשנת 1970 ל- 18.6% בשנת 2020, ובמספרים: מ- 24.4 מליון ל- 238 מליון מאמינים.
בצפון אמריקה האוונגליסטים מושרשים היטב, והם שומרים על כוחם: מ- %24.2 ל- 26.5, ובמספרים: מ- 55.8 מליון ל- 101.6, רובם ככולם בארצות הברית. כיום מספרם כבר מתקרב ל- 100 מליון, כך שאי אפשר להכריע עוד בחירות בארצות הברית, בלי הלגיטימציה שלהם.
גם באסיה עולה מספרים, מ- 0.7% בשנת 1970 ל- 3.8% ב- 2020, ובמספרים: מ- 14.8 ל- 172.6 מליון איש. מדינות בולטות באחוז העולה של האוונגליסטים הן דרום קוריאה ויפן, ולא במקרה שתי מדינות אלה מתקרבות אלינו עוד ועוד.
באירופה מצבם יציב: מ- 2.2% ל- 2.5%, ובמספרים: מ- 14.3 ל- 19 מליון.
גם באוקיאניה הם יציבים: 18%, מ- 3.5 מליון ל- 7.2.
גם אם יתכן ויש במספרים האלה מעט הגזמה, עדיין קצב הגידול הוא מהיר, במיוחד באפריקה ובדרום אמריקה, עדות לרעידת האדמה, המתרחשת בעולם הנצרות, והעוצמה הדתית מתורגמת לעוצמה פוליטית.
מבחינתנו הכלל הוא ברור: העלייה באחוז האוונגליסטים מתורגמת, בדרך כלל, לעלייה בתמיכה בישראל באותה מדינה, רק צריך לארגן את זה.
חומות המבצר נבקעו: על בחירת הנוצרים בישראל
2 דרום אמריקה פשוט נוטשת את הדת הקתולית בקצב מהיר, והמעבר הוא או לאוונגליסטיות, או ל”חסרי דת”, כלומר חילון מלא. המהירה ביותר היא ברזיל, שהיא המדינה עם הקהילה הקתולית הגדולה ביותר בעולם. על פי התחזיות, בשנת 2030 הקתולים לא יהיו עוד רוב בברזיל. כיום 69% מגדירים עצמם במדינה כקתולים, אך 84% “גדלו כקתולים”, עדות לצניחה. באורוגוואי מספר האוונגליסטים כבר שווה למספר הקתולים. כבר כיום מספר האוונגליסטים בדרום אמריקה נע בין 17-19 אחוזים מן האוכלוסיה. ברזיל היא המדינה עם התמיכה הגדולה ביותר בישראל מקרב מדינות אמריקה הלטינית (לפי סקר ה-BBC), ולא במקרה.
גם אם הקהילות הערביות גדלות בדרום אמריקה, הפוטנציאל של תמיכה על בסיס דתי בישראל עולה גם הוא. האם הפוטנציאל יתממש? צריך לעבוד על זה.
יפן: סאקוקו הדדי
הו, מלך המונסון, מאיפה באת? ישראל פונה מזרחה, להודו
אלכסנדר גרהם בל ממציא את הטלפון, ואת הברית האיזורית החדשה שלנו
3 גם באפריקה השחורה התופעה הזו בולטת ומתגברת, עד כדי רבע מליארד מאמינים בתוך כמה שנים, ולכן מתנהלת שם מלחמת דת של ממש בין החוגים האסלאמיסטיים הקיצוניים, למשל “בוקו חראם”, לבין המתנצרים החדשים, שרבים מהם באים מהאסלאם. כל העת קמות כנסיות אוונגליסטיות חדשות ביבשת הזו, ולכן מעמד הנצרות האוונגליסטית מזנק.
אין שום סיבה שאפריקה לא תשוב להיות יבשת פרו-ישראלית, כפי שהיה עד לשנות השבעים, בעיקר אם זו כבר שאלה של אמונה דתית לוהטת. אם תרצו, זה יקרה.
ההיסטוריה מכה שוב: על ביקורו המסוכן של האפיפיור בארץ הקודש
4 תופעת התייבשות הקתוליות אצל ההיספאנים נודדת איתם גם לארצות הברית, ומי שציפה לזינוק קתולי, בעקבות הגירת ההיספאנים יתאכזב. הם עוברים לארצות הברית קתולים, אך רבים ממירים את דתם לאוונגליסטים. כלומר כוח המשיכה של הכנסיה הזו הוא גדול, במיוחד בארצות הברית.
מספר הקתולים בארצות הברית ירד מאז שנת 2007 בשלושה מליון, והוא כיום חמישית מן הנוצרים בארצות הברית. פעם הם היו רבע. על כל אדם שממיר דתו לקתוליות, ששה קתולים עוזבים: או הופכים “חסרי דת” על פי הגדרתם, או מצטרפים לאוונגליסטים. מבין ילידי 1981-1996 בארצות הברית רק 16% הגדירו עצמם קתולים, לעומת 33% שהם “חסרי דת”. כנסיות קתוליות נסגרות בכל רחבי ארצות הברית, ובמיוחד בקהילות שפעם היו גדולות בבוסטון, בעיר ניו יורק ובדטרויט.
ועדיין, ההגירה ההיספאנית מצילה את הקתוליות בארה”ב, שכן בלי אלה, הקריסה היתה דרמטית אף יותר.
כדי להנות מן המאמרים המיוחדים של האתר, כדאי להצטרף אל מועדון Gplanet Prime. המינוי הינו לחצי שנה או לשנה. במסגרת המינוי קוראים את כל המאמרים הסגורים שפורסמו עד היום (מאז שנת 2008), וממשיכים קדימה לתקופה הנוספת. חשבונית מס נשלחת לכל נרשם. ניתן לקרוא את תנאי הרישום ולהירשם – כ א ן.
5 הכנסיה האוונגליסטית נתפסת כקרובה כיום לאזרח הפשוט, בלי הטקסים המוצעצעים והמלמולים בשפה בלתי מוכרת של הקתולים, בלי שערוריות המין של הכמרים הקתוליים. הדת הזו מטיפה על פי התנ”ך לחיי משפחה פשוטים ולזוגיות, לצניעות, לעבודה קשה, לחיי קהילה הדוקים, ו”היוולדות מחדש” מהחטא הקדום של אדם בגן העדן. מנהיגים כריזמטיים מוליכים אותה, עם אמצעי תקשורת מודרניים, והיא זוכה לעניין עצום.
הדת צמחה מן הרעיונות של הלותרני הגרמני, הרפורמאטור פיליפ ג’קוב ספנסר (1635-1705), שראה בתנ”ך את בסיס ההתנהגות האישית והקבוצתית. חברו, הגרמני לותרני אוגוסט הרמן פראנק (Francke),1663-1727, הניח יסודות מעשיים לתנועה כאשר ארגן את “אסיפת אוהבי התנ”ך” (Collegium philobiblicum), ללימוד מדעי של כתבי הקודש.
כיוון שהיא מפרשת את המציאות המודרנית על פי התנ”ך, היא רואה ביהודים ששבו לארצם חלק מעיקרי הדת. במילים אחרות, הקמת מדינת ישראל היתה אירוע מכונן ברמה הדתית מבחינתם.
על פי אמונתם, מי שייצא נגד היהודים בארצם – ייפגע, ומי שיתמוך בהם – יזכה לברכה אלוהית, ולכן שיבת ציון וחיזוקה של ישראל הם מעיקרי האמונה, הקוראת גם להקים מחדש את בית המקדש.
האליטות הישנות בישראל לא אהבו את האוונגליסטים, משום שהם היו פרו ישראליים “מידי” מבחינתם, וכך גם האליטות היהודיות בארצות הברית, ולכן הדגישו כאן בכוונה את היסודות המשיחיים של הדת, אך אילו דברים שבאחרית הימים, כפי שהם קיימים בכל דת.
התמיכה בעם ישראל היא חלק מעיקרי הדת, והצלחתו משמעה הצלחתם הדתית.
אצל הקתולים היהודים היו מאות שנים נטל, אשמה ובוז. אצל האוונגליסטים היהודים הם חלק מן הגאולה והתחדשות העולם, ולכן יהודה ושומרון, למשל, חשובים להם מאוד, בשל היותם נעוצים בעומק האמונה היהודית. לא תל אביב, אלא ירושלים, חברון ובית אל.
מבחינתנו זו תמיכה מהפכנית, חוצה הגדרות, לאומים, מדינות וגבולות. לא עוד הגדרות פוליטיות של בעד “פלסטינים” או נגדם, אלא מיפוי חדש מתוך החברות העולמיות לעברנו, ולא מכיווננו לעברן. זו רשת חברתית עולמית.
ניעות כזו של קשרים ומודיעין חברתי תגן עלינו מפני זוממי מזימות, שלא יהיו מסוגלים לשמור סודות מאיתנו, ומפני אויבינו, שלא יוכלו לבודד אותנו. זיכרו: הסתגרות היא תמיד מסוכנת, ולכן אנחנו חייבים להתערות ככל האפשר, ואם עומדת לימיננו רשת אדירה של קשרים, למה שלא נשתמש בה? (אנטוניו ויוולדי, “סטאבט מאטר”, הפתיחה):
אָמֵן; אמון; אמינות; אמנות; אומנות; אימון; אמנה; אמאנה (أمانه – יושר, יושרה בערבית); אַמְן (أمن – ביטחון בערבית); אמונה; אָמֵן.
6 האוונגליסטים מעניקים משקל רב לפוליטיקה, להתארגנות המפלגתית ולשיח התקשורתי, ולכן הכוח הפוליטי שלהם גדול במדינות שבהן הם מתרחבים, בעיקר בארצות הברית, בברזיל, בגאנה, בניגריה ועוד. התמיכה שלהם בישראל היא לכן אקטיבית, שכן היא מחויבת האמונה: משלחות, תרומות, ביקורים, לחצים על פוליטיקאים מקומיים, ועוד. כיוון שהם מאדירים את ישראל הרבה יותר מן היהודים בעולם, ומשקלם הפוליטי והמספרי עצום, לישראל יש בעלי ברית אסטרטגיים – בפוטנציה.
בניגוד לכנסיות אחרות, הם מאמינים ביציאה החוצה, ולכן הרשת הפוליטית שטוו בעולם היא חזקה, משפיעה על תוצאות בחירות, מינויים לאומיים וחלוקת משאבים.
7 למשל, בבחירות בארצות הברית, יהיה קשה לנצח בלי האוונגליסטים. נציג מצוין שלהם הוא המתמודד לנשיאות מטעם הרפובליקנים מייק האקבי הנהדר (תומך גדול של ההתיישבות היהודית ביו”ש ובכל רחבי הארץ, ועכשיו ניתן להבין גם מדוע), כאשר בבחירות הקודמות חלק מן האוונגליסטים לא הצביע למועמד הרפובליקני מיט רומני, בין הייתר משום שהוא מורמוני. זה חרץ את תוצאות הבחירות. האקבי עצמו אמר כי הדמות האהובה עליו ביותר היא רות המואביה, שכמוה, הוא דבק בעם ישראל, לאן שזה יילך, הוא יילך.
מרתק לציין שהמועמד הרפובליקני המוביל, דונאלד טראמפ, זוכה להתלהבות אצל האוונגליסטים למרות שאינו נמנה עליהם, ואם אלה ירתמו את עצמם למענו, וכך זה נראה כרגע, סיכויי הזכייה הרפובליקניים מזנקים. הם למדו את הלקח, כשמאמינים רבים לא יצאו להצביע לרומני, כולנו נענשנו עם עוד ארבע שנות אובמה. גורג’ בוש הבן לא היה נבחר אלמלא התמיכה שלהם, שאינה מתמצאת רק בהצבעה, אלא גם בהירתמות לקמפיין הבחירות.
הדרך הטובה, האישית והמהירה ביותר לדעת מתי עולים מאמרים באתר היא להירשם כאן, ולקבל התראה למייל האישי. הנרשמים קוראים ראשונים. אפשר גם לשלוח את המאמר הזה לחברים. יש כפתור לשם כך, בתחתית המאמר.
חדש: אתר ג’יפלאנט הותאם לקריאה נוחה בסלולארי
8 לפני כמה שנים החלו להתפרסם ב”תקשורת” כתבות על כי האוונגליסטים מתחילים להתרחק מישראל ולהיות פרו-פלסטינים. ידיעות אלה היו מבוימות, כאשר ממשל אובמה ניסה לנתק בין ישראל לבין קבוצה נוצרית זו, למשל בתמיכה כספית לכנסים שלהם, המשותפים עם כמרים ערביים פלסטיניים (“ישו בכבלים”). אך הניסיונות האלה לא צלחו, והתמיכה האוונגליסטית בישראל חזקה מאוד, משום שמבחינתם כקבוצה דתית מדובר בעיקרי האמונה. אבו מאזן ניסה לבלבל אותם שישו הוא “פלסטיני”, אך המסר הזה לא חלחל, גם בשל הזוועות שמבצעים מוסלמים בנוצרים בכל רחבי המזרח התיכון, חוץ משטחי ישראל. ככל שהעניין הבינלאומי ב”פלסטיניות” המומצאת שוקע, כך גם העניין שלהם בו.
ביולי השנה התפרסם מחקר גדול על עמדות האוונגליסטים בארה”ב כלפי ישראל. 80% ממנהיגי הקהילות האוונגליסטיות סבורים שעל הנוצרים לעמוד לימין ישראל, לעומת 14%, שלא הסכימו. 69% הסכימו שהקמת מדינת ישראל היא תוצאה של נבואה תנ”כית, ו- 70% משוכנעים שלאלוהים יחסים מיוחדים עם ישראל המודרנית, עד כדי כך. רבים מהם רואים בהקמת ישראל ובחיזוקה – התערבות אלוהית.
חיקוי: מה שרואים כאן נראה לנו מוזר, אך כל האליטה הברזילאית מתייצבת, ובראשם הנשיאה, משום שמדובר בכוח אלקטוראלי אדיר. כנסייה אוונגליסטית בצורת בית המקדש הוקמה לפני שנה בסאו פאולו בברזיל, מה שמעיד על הלהט הדתי המתעצם של חברי הדת בברזיל, עם הרבה מאוד סמלים יהודיים, אך גם הרבה הערכה למדינת ישראל.
לפנינו המחשה של ההתרחקות מהקתוליות על סמליה, וההתקרבות מחדש ליהדות, דת האם. הברזילאים גם מקווים למשוך כך את האוונגליסטים בעולם, ככוח תיירותי.
היכולת שלנו לרתום אותם ולהירתם איתם זינקה עכשיו, שכן גם הם נלחמים נגד האסלאם האלים, כך שיש לנו הרבה מן המכנה המשותף עם אישים מקרב בני הדת, למשל סטיבן הארפר ראש ממשלת קנדה, או ג’ונתן גוד-לאק שהיה עד לאחרונה נשיא ניגריה. אין פרלמנט בעולם השלישי שמספר הצירים האוונגליסטים בו לא עולה, צריך רק לחבר בין הנקודות.
ישראל הישנה ראתה ביהדות גורם מבודד ומתנצל, ולכן התרחקה ממנה (נסו לחפש יהדות באתר משרד החוץ), בעוד שבפוליטיקה העולמית החדשה הדת והמסורת הן דווקא גורם מעצים. המוסלמים אינם יודעים שאנחנו לא מדינה של 67 שנים אלא של 3,067, וכאשר הם מבינים זאת, רבה התפעלותם.
אנחנו לא קולוניאליסטים אירופים שבמקרה הגיעו לכאן, אלא יש לנו בארצנו שורשים דתיים והיסטוריים עמוקים, ומי כמו האוונגליסטים מדגישים זאת, אפילו יותר מאיתנו. אנחנו בני המזרח התיכון, הילידים האמיתיים.
9 לכאורה מדובר בניגודים, נצרות ויהדות, אך ההתקרבות שלהם לישראל התאפשרה לאחר שהתחייבו שלא לבצע עבודה מיסיונרית בישראל (מדובר בכת מיסיונרית פעילה, ולכן מוסכם שלא תהיה איזושהי פגיעה ביהדות, או באתרי הפולחן היהודי), וכאשר בישראל התחילו להבין את הפוטנציאל הבינלאומי שלהם. אנו כבר רואים מדינות המשנות את הצבעתן המסורתית באו”ם כמו ניגריה, גאנה או קניה, לטובת ישראל, ככל שהכוח האוונגליסטי עולה. זה צפוי לקרות בעוד מדינות של “העולם השלישי”.
כיוון שיש להם עניין דתי לראות את העם היהודי שב לארצו, רבים תרמו ותורמים מליארדי שקלים ל”קרן לידידות”, שבין הייתר מעלה יהודים ארצה, ולמוסדות ישראליים נוספים. הקרן הוקמה בשנת 1983 בידי הרב יחיאל אקשטיין ובידי מנהיגים בולטים של הקהילה כמו ג’רי פולוול ופט רוברטסון. האוונגליסטים תרמו לישראל כספית יותר מתרומתם לכל ייתר מדינות העולם ביחד, ולא במקרה.
לאחר שלא נותרו עוד שגרירויות זרות בירושלים, בעקבות ברוטאליות איומי חרם ערביים, הקימה קואליציה אוונגליסטית גדולה את “השגרירות הנוצרית הבינלאומית” דווקא בירושלים. יש בה נציגות לכמעט כל מדינות העולם, וכוחה רב, עם פעילות בינלאומית ערה.
“התלכדות הניגודים” (Coincidentia oppositorum).
תמונה: אימג’בנק, Getty Images
10 ניתן לקחת את רשימת המדינות, שבהן אחוז האוונגליסטים הוא הגבוה ביותר, ואלה המדינות שכדאי להשקיע בהן, הן יכולות להיות בעלות ברית עתידיות שלנו: קניה (49%), אוגנדה (37%), אלסלבדור (32%), זימבבווה (31%), ניגריה (31%), ניקרגואה (30%), ארצות הברית (28%), בורונדי (27%), רואנדה (27%), ברזיל (26%), זמביה (26%), איי פיג’י (25%), גואטמלה (24%), מיקרונזיה (24%), גאנה (24%) והונדורס (23%). בעבר היתה לנו נטייה לזלזל בכל מה שהוא לא ארצות הברית או אירופה, אך כל מדינה כזו היא קול באו”ם ושוק כלכלי פוטנציאלי. חשוב להבין: העתיד נמצא בעולם השלישי, ומי שישקיע עכשיו, יקצור את הפירות אחר כך. שיתוף הפעולה יכול להיות גם כלכלי.
על מקבלי המדיניות אצלנו לאתר את בעלי הברית הפוליטיים שלנו בכל מדינה בעולם, ואלה הם קודם כל ידידינו האוונגליסטים (למשל, בנטרול בוגדנות “דיפלומטים לשעבר” במינוי השגריר בברזיל. עכשיו אתם גם מבינים מי “ייצג” אותנו כל כך הרבה שנים), שיכולים לדחוף את האינטרסים שלנו במדינתם, וההיפך. “השגרירות הנוצרית” יכולה להקים בירושלים שגרירויות מטעמה של כל מדינות העולם, ובאופן אבולוציוני, אלה ייהפכו להיות השגרירויות המלאות של ארצותיהם, עם הזמן.
ברעידת האדמה שחווה העולם הנוצרי, הכוח העולה ברמה ההיסטורית ניצב פוטנציאלית לצידנו, תוך שינוי כללי המשחק. יש בכך הזדמנות בינלאומית מבחינתנו, ומקור לאינסוף שיתופי פעולה מועילים לשני הצדדים. ובקרע שבין הכנסיות הנוצריות?
“שאלוהים יביט וישפוט”.
התעלומה האלוהית-ישראלית של הנצרות: מי עכשיו עמו של אלוהים?
כדי להנות מן המאמרים המיוחדים של האתר, כדאי להצטרף אל מועדון Gplanet Prime. המינוי הינו לחצי שנה או לשנה. במסגרת המינוי קוראים את כל המאמרים הסגורים שפורסמו עד היום, וממשיכים קדימה לתקופה נוספת. ניתן לקרוא את תנאי הרישום ולהירשם – כ א ן.
◄אני מבקש באופן אישי, מכל מי שכבר חבר במועדון Gplanet Prime, והמנוי שלו הסתיים, לחדש אותו. כדי לחדש את המינוי יש להכנס לקטגוריית “לחידוש מנוי קיים לחץ כאן”, או – כ א ן.
◄למבקשים לקבל התראות על כל מאמר חדש שעולה ישירות אל המייל האישי, עושים זאת – כ א ן