מאת ד”ר גיא בכור
‘יש מוסר של אדונים, שקיים באדם האצילי, ויש מוסר של עבדים’, טען בזמנו הפילוסוף הגרמני פרידריך ניטשה (1844-1900). האדם האצילי מגדיר את המוסר שלו בעצמו, ולא נזקק לשום אישור מבחוץ. ההיפך, הוא בז לאישורים מבחוץ על הזכות שלו, מתוך ידיעה שהמוסר שהוא ממציא, יתקבל לבסוף על ידי החוץ. לעומת זאת המוסר של העבדים הוא תגובתי. הוא מגיב לכללים ולהוראות שאחרים קבעו. המוסר של האדונים הוא חיובי ואקטיבי. המוסר של העבדים הוא שלילי ופסיבי, כלומר בעיקר להגיד “לא”. האדונים מתמקדים בעצמם, העבדים באלה שסביבם, אותם הם צריכים לנתח כל הזמן. האדם האצילי ממציא את המוסר של עצמו, העבד רק מגיב לזה. האדם האצילי בז לרוע (ובכך מחליש אותו). העבד פוחד ממנו (ובכך מחזק אותו).
המסקנה של ניטשה (בספרו “על הגנאולוגיה של המוסר”, Zur Genealogie der Moral: Eine Streitschrift) היתה שבעולמנו יש יותר מוסר של עבדים ממוסר של אדונים, אך חברה שתאמץ לעצמה מוסר של עבדים, לא תחזיק מעמד ולא תשרוד. כלקח מן התפיסה הזו הגיע ניטשה למסקנה שבעולמנו החזק תמיד יטרוף את החלש, שאך מגיב למעשיו של החזק.
נזכרתי בתפיסה הידועה הזו בהצטלבות בין ישראל לערבים, בין פוטין לאובמה, על רקע כיבוש קרים והמצור על אוקראינה. אז למי יש מוסר של אדונים, לישראל או ל”פלסטינים”? מי מגיב ומי כפוף? אובמה או פוטין? מה שברור הוא שהחלש תמיד ייטרף, ואוקראינה נטרפת עכשיו על ידי החזק. תמים, אמר ניטשה, מי שסומך על אחרים, ומי שסומך על “החוק הבינלאומי”, שכן את החוק כתבו חזקים, כדי שיישארו חזקים.
עם השנים יישמתי לגבי עצמי את גישת ניטשה: מי שתופס את עצמו חזק, בסופו של דבר יתקבל שהוא חזק. ומי שתופס את עצמו כחלש, יתקבע כחלש. מדובר כאן על תפיסה סובייקטיבית-עצמית, איך אדם תופס את עצמו; לא אובייקטיבית. כלומר יכול להיות אדם שהוא בפועל חזק, אך תופס את עצמו דווקא כחלש, ולהיפך. והלקח: ישראל הרשמית היא חזקה מאוד, אך משום מה תופסת את עצמה כחלשה. ה”פלסטינים” הם חלשים מאוד, אך תופסים את עצמם כחזקים. עוד נחזור לזה בהמשך המאמר.
1 לכיבוש חצי האי קרים בידי הצבא הרוסי בלי ירייה אחת, והמשך המצור על פנים אוקראינה, עד להתפוררותה, יש מסקנה אחת ברורה: מי שסומך על האמריקנים של אובמה, על נאט”ו או על האירופים, יישאר תמיד לבד, טרף קל לטורפים. את המסקנה הזו הבין קרזאי באפגניסטן, הבין השלטון החדש בעיראק, הבינו המצרים, הבינה הרשות הפלסטינית, ומבינים גם אנחנו. האירועים המדהימים של אוקראינה שטפו באחת את כל “הסדרי הביטחון” שג’והן קרי לא התבייש להגיש לנו, שאחרים בעצם ישמרו עלינו. לא ארצות הברית, לא אירופה ולא נאט”ו מעוניינים לסכן חייל אחד שלהם. אז לעשות זאת עבור היהודים? אוקראינה האומללה סמכה בהפיכה שלה על המערב (לאחר שקיבלה ערבויות בטחוניות מהמערב, “הסכם בודפשט” משנת 1994, תמורת ויתור על הנשק הגרעיני שהיה אצלה), ועכשיו היא זועקת עד לשמיים “הצילו”, אך מי יטרח להציל אותה? תחת “הסדרי הביטחון” שהאמריקנים הציעו לישראל אין שום יכולת הגנה עצמית, טרף קל לסלפים שיגיעו מכל רחבי העולם, לאיראן, ולמי לא.
את הגברים המעולים נזווג עם הנשים המעולות: על האוטופיה האמריקנית, שקרסה
2 מכל האנשים בעולם בחרה ההיסטוריה להציב בראש ארצות הברית רביעייה מעוררת רחמים, ואני לא מתכוון ללעוג לה, אלא זה באמת המצב: אובמה-קרי-הייגל-רייס. אין להם מושג קלוש מה לעשות מול תיאבון הזלילה של פוטין. איש לא הכין אותם לזה, והם לא התביישו להודות שאפילו תוכנית מגירה אין להם. זה לא מופיע בספר ההפעלה שלהם. “כל האופציות מונחות על השולחן” אמר אתמול באופן מיכני שר החוץ, ג’והן קרי, ואיש בארצות הברית כבר לא מאמין לו. אלה האנשים שההיסטוריה שמה להגן על הציביליזציה המערבית. שיחת הטלפון של אובמה לפוטין, בה הזהיר אותו מ”סנקציות” עוררה גיחוך במוסקווה. אז הבינו הרוסים שאין להם ממה לדאוג, ומי שנובח אינו נושך.
הבעיה עם הרביעייה הזו שהם שבויים לחלוטין בעולם הדמיוני שהם המציאו, שבו “דמוקרטיה”, “זכויות אדם”, “שוויון” ועוד מילים חלולות, שולטות, ולכן מה רבה תדהמתם בכל פעם מחדש. סוריה קרסה? איך זה יכול להיות? עיראק קרסה, איך זה יכול להיות? לוב קרסה, איך זה יכול להיות? ישראל דווקא מתעצמת דמוגרפית, איך זה יכול להיות? ישראל היא לא לב הסכסוכים בעולם, איך זה יכול להיות? פוטין כובש את חצי האי קרים, ומאיים לכבוש את מחצית אוקראינה, איך זה יכול להיות? תסריטים כאלה לא מופיעים בעולם המדומיין שבו הם חיים. הרי פרס הנובל “לשלום” שקיבל אובמה כבר עם תחילת כהונתו, נעל אותו מראש.
ובמה הזהרנו אותם: “האם הם יבטלו את אפקט פרח הצבעוני, או שהוא יבטל אותם”. “אנחנו לא במאה ה- 19”, רטן אתמול קרי על אוקראינה, אז זהו, שם אנחנו בדיוק, ומי שמתנער מהיסטוריה, מהביטחון ומהאינטרסים, ההיסטוריה תתנער ממנו.
הרצאה של ד”ר גיא בכור באירוע העסקי שלך
3 גם במאה ה- 19 וגם היום, במאה ה- 21, נמל הבית של הצי הרוסי הוא נמל סבסטופול בחצי האי קרים, שהרוסים רואים כשייך להם, למרות שרשמית הוא שייך לאוקראינה. זהו מרחב, שהרוסים רואים כקריטי להם, ביטחונית, היסטורית, תרבותית ומדינית. הם לא יסכימו לעולם לשום התערבות זרה באיזור הזה, כשם שארצות הברית, כך הם יטענו, לא תסכים שרוסיה תתחיל להשתלט על איזורים במערב ארצות הברית או בקנדה. מלחמת קרים ההיסטורית פרצה בדיוק על הרקע הזה, ניסיון של “בעלות ברית”, בריטניה, צרפת והאימפריה העו’תמאנית הגוססת, להשתלט על חצי האי קרים, ועל נמל סבסטופול.
המלחמה הנוראה הזו פרצה ב- 20 בספטמבר 1854 בקרב אלמה, והסתיימה צבאית בקרב מלקוף (Malakoff) ב- 7 בספטמבר 1855, במהלכה נהרגו 128,000 חיילים של בעלות הברית, ו – 100,000 חיילים רוסים, וכל זאת תוך שנה מיותרת וטיפשית. החיילים הזרים מתו בקרב אך גם ממחלות, מרעב ומקור. המלחמה נגמרה בתבוסה רוסית צורבת, הם הפסידו את הצי שלהם, אותו שרפו במו ידיהם, כדי שלא ייפול בידי האויב, ונסוגו לגמרי מסבסטופול, וזיכרון התבוסה הזו צורב לרוסים עד היום. פוטין מנסה עכשיו לתקן גם את ההיסטוריה. הניצחון של בעלות הברית היה אז במסגרת הכוונה לחלק את העולם מחדש, עם קריסת האימפריה העות’מאנית, אך הם הבינו בעקבות קרים, שלא יוכלו להמשיך לעומק מה שהוא היום אוקראינה או רוסיה. הנזקים היו גדולים מידי, והמגן הטוב ביותר של רוסיה היה תמיד גנראל חורף.
אז שפוטין ייתן עכשיו למערב לכבוש מחדש את סבסטופול? הפעם לא מדובר בנמל טרטוס, הפעם מדובר בבית. הרי שלטון פרו-מערבי באוקראינה הוא לא רק בלתי נסבל ברוסיה, אלא בלתי אפשרי, לפי תפיסתם. התפיסה של פוטין היא בבירור תפיסת החזק והחלש, שבה החזק מחוייב לטרוף את החלש, אם הוא רוצה להישאר חזק.
איך שולחים את המאמר הזה לחברים? יש כפתור “המלץ לחבר”, בתחתית המאמר. הדרך הטובה, האישית והמהירה ביותר לדעת מתי עולים מאמרים באתר היא להירשם כאן, ולקבל התראה למייל האישי. הנרשמים קוראים ראשונים.
4 פוטין תופס את אובמה-קרי-הייגל כחלשים (הוא אישית בז לאובמה), והוא קורא נכון. הוא ראה אותם מול סוריה, מול איראן, והסיק את המסקנות. בעוד קרי חשב ששר החוץ הרוסי לברוב הוא חבר שלו, למד לברוב מקרוב את כל נקודות החולשה האמריקניות, והן רבות. ואת כל מה שלמד העביר לפוטין. זו היתה דרך “הלימוד” המבריקה ביותר מבחינת הרוסים: בשביל מה לשלוח מרגלים או לשים האזנות, אם אפשר ללמוד ממקור ראשון את החולשות של האמריקנים, את המניעים הכמוסים שלהם, ואת האובססיות שלהם. כך שימש קרי האומלל כמקור הטוב ביותר של הרוסים מול משטר אובמה. זה היה תכסיס מבריק, שבו האמריקנים חשבו בטעות שהרוסים הם בעלי ברית שלהם, בלי שהבינו שהם בעצם משרתים את פוטין. אז מי היו האדונים ומי היו העבדים בסיפור הזה?
אך פוטין לא רואה באמריקנים רק חלשים, אלא גם מסוכנים מאוד, עם עולמם המדומיין המושלם. הוא מאשים אותם בהצתת האביב הערבי, שהביא חורבן עם כרבע מליון הרוגים עד כה בסוריה, עיראק, מצרים, לוב, תימן וזה רק הולך ומתגבר. על פי תפיסתו הם רוצים להצית עכשיו “אביב סלאבי” (זהו ביטוי שלי), וכך למוטט גם אותו, כמו שעשו למובארק. ולכן השילוב של איום מצד האמריקנים יחד עם החולשה שלהם, שילוב פרדוקסאלי אך נכון, מניעים אותו להקים עכשיו חומת ברזל סביבו.
מבחני האומץ של נפוליאון ביפו, את ההססנים לא מעריכים
5 את קרים הוא כבר כבש, ועם הזמן היא גם תסופח חזרה לרוסיה, ובלי ירייה אחת. ההימור שלו שהמערב לא יעשה בפועל דבר, הוא נכון. אז יהיו סנקציות, זה לא מפחיד, משום שכאן מדובר על הקיום. ובאשר לייתר אוקראינה? כל האופציות אפשריות: פלישה והשתלטות על החבלים המזרחיים דרומיים, כולל אודסה, או הפעלת מיליציות פרו-רוסיות מבפנים, גם זה אפשרי. פוטין מפעיל עכשיו מצור על אוקראינה, שבעצמה קורסת כלכלית, וזו טכניקת “בורג הפרפר”. ירצה, יסובב ויגביר את הלחץ, לא ירצה, ישאיר אותו כמות שהוא. צריך להבין שאוקראינה בכל מקרה מתפרקת: המדינה כה נואשת, עד שתושביה בורחים ממנה. מספר תושבי אוקראינה צנח בעשרה מליון בין 1991 ועד היום: מ- 52 מליון ל- 42 מליון. אז ה”איחוד האירופי” ייתן להם כסף? לעצמו אין לו.
חזק וחלש? להחזיר את ברית המועצות יהיה קשה לרוסיה, למרות שפוטין מעוניין לכונן אימפריה מחדש, וכבר הוא צירף אליה את קרים ב”בליצקריג”, ועל הפרק אוקראינה ועוד. פוטין פועל מתוך חולשה אך בשיטות של אדון, בעוד שארצות הברית פועלת מתוך חולשה בשיטות של עבד; אך עדיין שניהם חלשים.
המבחן של ניטשה נראה בעצם מוגבל, שכן אין אדון מוחלט ואין עבד מוחלט, ובכל אחד מאיתנו נמצאים שני הקצוות. זה לא אמור להיות מבחן סטטי אלא דינאמי, והשאלה האם אנחנו בישראל צריכים להיות ליד הקצה של מוסר אדונים או ליד הקצה של מוסר עבדים. התשובה שלי ברורה: השמיעו את האמת שלכם, דברו על הזכות שלכם, ותראו שעם הזמן העולם יקבל את זה. אך אנחנו משתמשים במוסר של עבדים, כאשר אנחנו אומרים: “עדיף להיות חכם מאשר צודק”. אך מי שהוא “חכם”, עכשיו אנחנו מבינים, אינו חכם כלל, שכן הוא יידרס. תמיד דברו על הזכות שלנו, הרי יש לנו כאן את הזכות העתיקה ביותר בעולם הקיים. ומי שייתפס כ”צודק”, הוא בסופו של דבר יהיה החכם. זהו המוסר של ניטשה, על רגל אחת, וזו גם הדרך להצליח.
יש בעולם הרבה שמחה לאידו של משטר אובמה, זה שסבור שהוא יודע טוב מכולם מה עדיף להם, שהוא יודע טוב מאיתנו מה עדיף לנו. מקהלת הצבא האדום.
6 ברור שלמלחמת קרים החדשה יש השפעות גדולות על האיזור שלנו, וקודם כל חזרת המלחמה הקרה. פוטין רואה סביבו הריסות: האמריקנים נמלטים מאפגניסטן, והטליבאן ואלקאעדה יחזרו לשם, זה ברור, ולכן הקיצונים הסונים הסלפים אצלו רק יתעצמו. זהו מקור דאגה גדול. בנוסף, המערב וארצות הברית ויתרו לאיראן, והם מוכנים שהיא תמשיך להעשיר אורניום, גם בהסכם הסופי. זה אומר פצצה גרעינית שיעית עם הזמן, וזה אומר פצצות גרעיניות סוניות, שהן איום חמור על רוסיה ועל סין. מה שיקרה עכשיו הוא שהמערב יהיה בעד המשטר באיראן, ואילו רוסיה תבלום. היוצרות יתחלפו, מי היה מאמין.
המלחמה הקרה תצמצם את סיכויי הסכם עם איראן, תחסל לגמרי את “ההסכם” המגוחך לפירוק הנשק הכימי בסוריה (עד היום הוצאו 5%, והתהליך כבר נתקע, כי יורים על השיירות, עוד “הסכם קרי”, שקרס), ותבלום כל שיתוף פעולה רוסי- אמריקני. כבר עכשיו אנחנו רואים מדינות שעוברות לאט לאט לציר הפרו-רוסי, ובראשן מצרים, פעם היהלום שבכתר האמריקני במזרח התיכון הערבי.
כדי להנות מן המאמרים המיוחדים של האתר, כדאי להצטרף אל מועדון Gplanet Prime. המינוי הינו לחצי שנה או לשנה. במסגרת המינוי קוראים את כל המאמרים הסגורים שפורסמו עד היום, וממשיכים קדימה לתקופה נוספת. ניתן לקרוא את תנאי הרישום ולהירשם – כ א ן.
7 אפקט פרח הצבעוני רק הולך ומתעצם, משום שהוא האמת. הסיפור שלנו נראה כיום שולי ומגוחך. האם על זה עשו פעם כל כך הרבה רעש? כאשר המזרח התיכון כולו נחרב, ועכשיו גם מזרח אירופה נכנסת למסלול של בלקניזציה, ומלחמות. הרי מלחמה באוקראינה משמעה מתח גם בקווקז ועוד איזורים. תשומת הלב העולמית זזה כבר לפני שלוש שנים, וממשיכה לברוח מהסיפור המומצא שלנו.
נכון שמשטר אובמה- קרי מנסה באופן מעורר רחמים להחזיר אותנו למרכז הזירה, אך הוא רק מגחיך את עצמו. טוב תעשה ארצות הברית אם תחזק את בעלת הברית היחידה שנשארה לה במזרח התיכון, והיא ישראל. זו ההשקעה הטובה ביותר שהיא תוכל לעשות בימים שבהם העולם חוזר להתקטב, והיא זקוקה לבעלות ברית מול רוסיה.
יש ממש מלאך השומר מלמעלה על ישראל: איך יכול להיות שפוטין בולע את אוקראינה דווקא בזמן סיום “הסכם המסגרת”, וביקור ראש הממשלה בוושינגטון? הרי זו ההמחשה המושלמת עד כמה “הערבויות הביטחוניות” של קרי מגוחכות. איך יכול להיות שהאביב הערבי אירע, אם זה לא מלאך שומר?
8 הואקום שנוצר באוקראינה, בין אם זו הרוסית או הלאומנית, מהווה סכנת חיים לעשרות אלפי יהודים שנשארו שם. מה שקרה בסוריה מתחיל לקרות גם שם: כנופיות, טרור לאומני-פלילי, אנטישמיות וחיסולי חשבונות. כמה טיפשים הם היהודים לדורותיהם: לפני כמה חודשים יכלו יהודים באוקראינה לעזוב לישראל עם הכסף שלהם, לאחר מכירת רכושם שם. היום אין מי שיקנה, וכבר אי אפשר להוציא כסף זר, עם איום על החיים, שרק יילך ויגבר עם המלחמה והאנרכיה.
על ממשלת ישראל להיערך להוצאת עשרות אלפי יהודים משם, ובזמן. מבחינתנו זו, כמובן, עוד הזדמנות, כמו נטישת היהודים כיום את צרפת. כל הקלפים מסתדרים לטובתנו באורח פלאי.
בתמונה (גם למעלה): הקרב האחרון. “כוחות הברית” כובשים את מבצר מלאקוף, ומשתלטים על העיר סבסטופול, ספטמבר 1855. הרוסים הובסו, אך התבוסה לא נשכחה. אימג’בנק Getty Images.
9 מי שעוד מודאג אלה האירופים. קודם כל מדינות מזרח אירופה, שפעם השתייכו לגוש הסובייטי. ומי אמר שהתיאבון של פוטין ייעצר באוקראינה? יש לו חשבון ארוך עם פולין ועם עוד מדינות באיזור. זה לא חייב להיות כיבוש צבאי. גם לחץ כלכלי או מדיני יביא לצניחה בהשקעות וביציבות. אך גם האיחוד האירופי צריך להיות מודאג. הם, שב”ליברליות” שלהם לעגו לאמריקנים, והתנערו מהנשיאים רייגן או בוש, עומדים עכשיו לבד מול הדב הרוסי. ומי יציל אותם, אם יהיה צורך? אובמה וקרי? הם לבד, וקר לבד. ומה אם לפוטין יתחשק להשתלט מחדש גם על מזרח גרמניה? עם האוכל בא הרי התיאבון.
10 לפנינו ולפני העולם משטר אמריקני מנותק מהמציאות, שחי בעולם מדומיין משל עצמו. הוא עלול להיות מסוכן לארצות הברית, לבעלות בריתה של ארצות הברית והכי חשוב, לנו. זהו שילוב של ניתוק מהמציאות עם חולשה, וראו את הניסיונות הנמשכים שלו להחליש אותנו במסווה של “שלום”. גם לאוקראינה היה “שלום”, ומה נותר ממנה עכשיו. יש לנו עוד שנתיים וקצת להחזיק מעמד, מתוך תקווה שהמשטר הזה עוד ייחלש בבחירות הקרובות לקונגרס. נשאר לקוות שהמציאות הקרה והאכזרית, הסוטרת על פני המשטר הזה פעם אחר פעם, בכל זאת תביא אותו להבין טוב יותר את המתרחש סביבו וסביבנו. חולשה אינה עוצמה, את ההיסטוריה חייבים להכיר, ומעצמה, שכל המערב תלוי בה, חייבת מוסר של אדונים. אם תמשיך “להוביל מאחור”, כולנו נהיה בסוף עבדים.