מאת ד”ר גיא בכור
בעוד המדיה שלנו עסוקה בצילומי בתי תמחוי ובעניים של החברה, מתחת לאף בורחים העשירים: קרוב ל- 300 חברות ישראליות העבירו בשנת 2006 את מרכז הפעילות שלהן לאי השכן קפריסין. כך מפסיד המשק הישראלי מאות מליוני שקלים בגביית מיסים.
מדוע הנהירה לקפריסין? בגלל שמיסוי החברות שם נמוך במיוחד. ישראל מבחינת הכוחות היזמיים והמשקיעים פשוט אינה אטרקטיבית.
חברות ישראליות כפופות בקפריסין למיסוי של עד 11% בעוד שבארץ המס המקסימאלי הוא 48% . מס על דיבידנד לתושבי חוץ בקפריסין – 0%. את הנתונים האלה מסר באחרונה נשיא לשכת רואי החשבון בארץ, ראובן שיף, לתקשורת. לדבריו שיעור מס כולל של כ- 45% למשקיעים זרים מבריח אותם מכאן ומרתיע אחרים מלהשקיע בישראל. באירלנד מס החברות עומד על 10%, ולכן יש נהירה של חברות בינלאומיות לאירלנד. לא צריך להיות גאון כדי להבין כיצד אירלנד זינקה והשאירה את ישראל הרחק מאחור.
מסקנות: בעוד הציבור מתעסק בחלשים, נוהרים החזקים החוצה. בעולם גלובלי, שכל מדינה בו מפתה את הישראלים להשקיע בה עסקית, מדינת ישראל החלמאית מניחה להם לצאת. את הנכס היקר ביותר שלה, החזקים והחברות העסקיות, היא מעבירה לידיים זרות.
יש צורך להפחית במהירות את מס החברות בצורה משמעותית. הרפורמה מדברת על מס חברות של עד 25% עד 2009. אני הייתי מוריד יותר, לכ-15%.
לפי גישתי יש חובה להמשיך ולהפחית גם את שיעורי מס ההכנסה ליחיד. הפחתה משמעותית, נניח 30% מס שולי מקסימאלי ליחיד, תפחית מאוד את התמריץ להעלים מס, שכן, זאת לדעת, ההון השחור הינו מכת מדינה בישראל. הפחתת המס תכניס מאות מיליונים אם לא מליארדים של שקלים למחזור המס, ותעשיר את קופת המדינה הרבה יותר מן ה”נזק” של הפחתת המס.
אני מקווה שאנחנו לא רוצים לחזור ולהיות מדינה סוציאליסטית מקרטעת, שהעשירים והמצליחים נוטשים אותה, והיא נשארת עם האביונים, המובטלים ובתי התמחוי. פעם לפחות היתה מעין סולידריות חברתית. היום גם זה לא. יש מישהו באוצר ששומע? או שכולם עסוקים שם, אתם יודעים במה.
לרגל יום ההולדת 60 למדינה – יש לבצע את ההפחתה הזו – עכשיו. זו תהיה המתנה היפה ביותר גם למדינה ולעתידה, וגם לאזרחיה.
אבקש מכם לשלוח את המאמר הזה לכמה שיותר חברים, ותראו שלבסוף גם נשפיע.