על האוכל הלבנוני, ערק משובח, קובה מבשר נא, ודם
מאת ד”ר גיא בכור
הפעם האחרונה שהצלחתי לעקוב אחר מזכ”ל חיזבאללה, חסן נסראללה, היתה ב- 11 לנובמבר, כאשר נשא נאום בדרום לבנון לרגל יום השהיד. וגם אז היה זה נאום מוקלט, שהוקרן על גבי מסך גדול. מאז לא הצלחתי לאתר את עקבותיו בתקשורת הלבנונית או הערבית, למרות שחיפשתי. לא ידוע לי על נאום, מיפגש או הופעה שקיים בביירות, וזה סימן מוזר, שכן האיש היה פעיל בעבר מאוד. האיש בן 48.
כבר מאז המלחמה האחרונה הוא ירד למחתרת, ולא עלה מאז אלא להוציא כמה גיחות קצרות ומאובטחות מאוד. הוא קיים מיפגשים עם פוליטיקאים, והיה פעיל בנושא הבחירות בלבנון. מאז 11 לנובמבר גם זה כנראה פסק. ניסיתי לברר באתר הרשמי של חיזבאללה, שתמיד מדווח על הופעותיו או פגישותיו, שום דבר. הרצתי את שמו במנוע חיפוש של האתרים הלבנוניים, הערביים, ללא תוצאות מאז אותו נאום בנובמבר. נסראללה לא הבהיר עד היום מדוע הוא מסתתר מאז המלחמה, תופעה שגרמה לו לגלוג רב בקרב הציבור הלבנוני. איך אמרו הגששים? “הוא עוד במקלט”.
השתיקה שלו, בת כמעט החדשים מוזרה, בייחוד שהפוליטיקאים הלבנונים שרויים כרגע בסחרור עמוק בשל הידחות הבחירות בלבנון. במילים אחרות, זו אינה עונה מתה בפוליטיקה הלבנונית, אלא ההיפך היא סוערת, רצופה פגישות, הקמת קואליציות ובירורים נמשכים. יותר מכך, בסוף נובמבר התכנסה ועידת אנאפוליס, שלה נסראללה מאוד התנגד. ההגיון אמר כי יהפוך את הועידה לחגיגת הצהרות, כדרכו, אך נסראללה – יוק.
סממן נוסף מוזר הוא שסגנו של נסראללה, נעים קאסם (בן 55), מודגש בתקופה האחרונה יותר מהרגיל. קאסם אינו כריזמטי כמו נסראללה, ובוודאי שהוא פחות מוכר במדיה או בציבור הכלל ערבי, ובכל זאת, הוא מופיע, מתבטא וניפגש. קיימת תחושה שהוא עושה זאת במקום נסראללה. קאסם גם מתבטא בנושאים שבעבר היו שמורים למזכ”ל בלבד, בעיקר סוגיות פנים לבנוניות רגישות. מאז ומתמיד היה קאסם מעורב יותר בעניינים האיראניים, בקי מנסראללה בענייני הלכה. האם האיראני, שבעבר בחרו בנסראללה ביצעו הצרחה?
לכך יש להוסיף את הדיווח ביומון הערבי “א-שרק אלאסווט” כי נסראללה אכן הודח על ידי המנהיג הרוחני של אירן בכבודו ובעצמו, עלי חמנאי, מתפקידיו כמפקד העליון של חיזבאללה. אין זה סוד שהאיראנים אינם מרוצים מתפקודיו של נסראללה בכמה גזרות: עיתוי המלחמה האחרונה בלבנון, מסתבר, לא היה להם נוח, וספק אם הם היו מעוניינים במלחמה; ושנית, מאז המלחמה נסראללה עצמו נראה כאילו איבד עניין. הוא נראה מעט כבוי, לא נסראללה שהכרנו בעבר. על פי הידיעה אכן השייח’ נעים קאסם תפס את מקומו כמפקד הצבאי. בחיזבאללה מיהר להכחיש את הידיעה, אך הנתונים בשטח מראים שיש בה משהו.
משהו לא טוב קורה בציר נסראללה-ח’מנאי. בחודש אוגוסט דיווח העיתון הכוויתי “א-ראי” כי ראיון של נסראללה בטלוויזיה האיראנית צונזר על ידי הצנזור האיראני. על פי הדיווח מסר הכתב שערך את הראיון עם נסראללה כי בקטע שצונזר מהראיון נשבע מזכ”ל חיזבאללה אמונים למנהיגה הרוחני של איראן, עלי ח’מינאי, והבטיח כי ארגונו יסייע ככל יכולתו למשטר האייתוללות. צינזור הקטע הזה נועד כנראה להביע את מורת רוחו של המנהיג הרוחני מנסראללה ומהישגיו בלבנון.
הזייה ושמה נסראללה: על התבוסתנות הישראלית
מה קבע מדד האיומים הבטחוניים האחרון בסוגיה?
חידת האל תמוז ונסראללה: כאשר ההישג הוא גם התבוסה
ובכלל, מדיניותו מן החדשים האחרונים של נסראללה הופכת להיות מנהיגות רפאים. בעוד שבישראל מיהרו להיבהל מן ה”תרגיל הצבאי”, שערך ב-5 בנובמבר, מתברר היום שהיה זה סוג של תרגיל רפאים, כמעט שליפה מן המותן, כאשר כמה אלפי אנשים מחיזבאללה התגודדו דרומית לליטאני, ללא נשק או כל ציוד או זיהוי צבאי. מאז חיזבאללה עסוק בהצטדקות שאכן זה היה תמרון צבאי. באתר שלנו לא קנינו את הטענה הזו למן הרגע הראשון.
תרגיל רפאים? מופיע רק על גבי מסך טלוויזיה, בהופעות מבויימות ומוקלטות מראש? נראה כבוי? עיסקת חילופין חפוזה עם ישראל? נטל ההוכחה עובר עכשיו לנסראללה. איפה הוא, ומה קורה לו?
גם אם יצוץ פתאום, עדיין מוטלת עליו חובת הוכחה מה קורה בחדשיים האחרונים.
זו שאלה חשובה, למשל, בנוגע למשא ומתן לשחרור השבויים שלנו. האם ישנם רבדים עמוקים יותר, נסתרים, של נסראללה אישית, בעיסקה המוזרה האחרונה? האם המדיניות של חיזבאללה השתנתה, או לא? זו שאלה חשובה באשר לבחירות בלבנון. אבחנתי כבר במאמר מוקדם יותר שינוי במדיניות חיזבאללה, שינוי מהיר ופתאומי, באשר למועמדות הגנראל מישל סלימאן כנשיא לבנון. האם הדבר קשור בחילופי גברי בארגון? הרבה שאלות לא ברורות, עדיין.
ולקח חשוב במיוחד לנו, הישראלים, שממהרים להאמין לכל דבר: איפה “הניצחון האלוהי“?
האם נרשמתם לקבל את המאמרים ישירות אל האימייל שלכם?
הרישום קל ומיידי.
הפתעות מלחמת לבנון, שנה אחרי: “היום השלישי“
השגיאה של נסראללה: תרגיל הרפאים של חיזבאללה בדרום לבנון
איקארוס הלבנוני והמשיחיות השיעית