החלה המערכה בפנים איראן לסילוק אחמדינג’אד מן השלטון. האם זה טוב לישראל?
הבלדה על המזרח התיכון החדש
מאת ד”ר גיא בכור
לקרוא ולא להאמין: איראן הולכת ושוקעת בשל הסנקציות המוטלות עליה, הולכת וטובעת, והסקטור העסקי במדינה, מעמד הבינים מתחיל להרים קול צעקה. ואילו אנחנו, השרויים בבועת הפחד שלנו, אפילו לא יודעים זאת. אצלנו בטוחים שהשיטה היא כמובן פעולה צבאית. איפה.
לעובדות המדהימות, אפילו אותי: כל הבנקים האירופיים הפסיקו בפועל את הקשרים הבנקאיים שלהם עם איראן, וזהו הישג יוצא מגדר הרגיל, וכיוון שהבנקים האמריקניים עשו זאת גם הם, ובאופן סופי מאז החודש, אין לאיראן עוד קשרים כלכליים עם מוסדות במערב. הבנק העולמי הפסיק מהחודש כל קשר עם איראן, כל מימון לפרוייקטים אזרחיים, כלכליים, מינהליים ואחרים. כיוון שאין עוד המרות של דולר לריאל האיראני, המטבע הזה הפסיק להגיע לאיראן. רק שלושה בנקים אירופיים עדיין ממירים ריאל לאירו, אך מומחה בנקאות איראני הבהיר כי לפי הידוע לו, גם זה אמור להיעצר “בכל רגע”.
כלכלת איראן נסמכה בעיקר על הבנקים הגרמניים, ואף כתבתי על כך באתר שלנו וקראתי להם לעצור את שיתוף הפעולה, ואני משפשף את עיני בתימהון, שכן הלחץ האמריקני עבד. שני בנקים גרמניים גדולים, דויטשה בנק וקומרזבנק הסכימו להתנתק לגמרי מאיראן, דבר שהוא אסון לאיראנים, שנסמכו על הבנקים הגרמניים לצורך המרות הכספים לתעשית הנפט שלהם, הפקדת הרווחים ועוד. כמו כן עבדו האיראנים עם הבנק הצרפתי BNP PARIBAS , עם הבריטי HSBC ועם השווצריים UBS וקרדיטסוויס. כל הבנקים האלה ניתקו כל קשר עם איראן, קטסטרופה לטהראן!
מומחה לבנקאות איראני כותב בסוף השבוע: ארצות הברית החליטה לנתק את צינור החמצן לכלכלה האיראנית, לגרום את קריסתה, ולנתק אותה מן העולם החיצוני. לכולם ברור באיראן שהסנקציות עובדות, חוץ מלהנהגה האיראנית אובדת העצות.
ההשפעה היא לא של הסנקציות מטעם האו”ם, אלא של הסנקציות האמריקניות, בדיוק כפי שקרה עם צפון קוריאה. ארצות הברית שיגרה מיכתבים רשמיים מפורשים, שכל בנק בעולם, שישתף פעולה עם איראן – ייפגעו האינטרסים שלו בארצות הברית, והוא אף ייענש על כך בארצות הברית. ואיזה בנק בעולם כולו יסכים לסכן את האינטרסים שלו בארצות הברית? הרי לכל בנק יש סניף או נציגות בארצות הברית, כך שניתן לתבוע אותו ישירות.
כתוצאה מכך גם הבנקים האסייתיים הגדולים, שמבחינת האיראנים הם צינור אוויר אחרון, מתחילים להתנתק, ובעיקר בנקים של סין ודרום קוריאה. מהראד מחמודי, מגדולי סוחרי המטבע של איראן אומר: “הבנקים הסינים הגדולים היו שותפים חשובים מאוד שלנו, אך גם הם מסיימים לעבוד איתנו, כי יש להם אינטרסים חשובים בארצות הברית, והם חוששים מנקמה אמריקנית נגדם”. וסוחר מטבע איראני אחר הוסיף: “עדיין נותרו לנו קשרים עם בנקים אסייתיים קטנים וכן במיפרץ הפרסי, אך זה לא יימשך עוד הרבה זמן”. הוא גילה כי ארצות הברית שיגרה הודעות לכל הבנקים האלה, והזהירה אותם כי אם ימשיכו, יפגעו קשריהם בארצות הברית.
כמה זה משעשע, משום שאיראן הרשמית ממשיכה לטעון בשחצנות כי “לסנקציות אין שום השפעה”. אך נציג של בנק מלאת האיראני הודה בסוף השבוע כי ההשפעה היא רבה מאוד, והיא מגיעה גם לאזרח הפשוט. עכשיו אתם מבינים כמה אוויר חם יש בעמדה האיראנית הרשמית, כמה תעמולה.
על מזימות ופחדים:
הסוד המעצמתי והגרעין האיראני
הנזק לאיראן הוא הרבה יותר גדול ממה שחושבים, שכן הבנקים הם צינור החמצן לכל עיסקת יבוא יצוא, הנעשית בהעברת “אשראים דקומנטאריים” דרך בנקים, ואם יש חרם בצד השני, איך יתבצעו עסקאות? ואכן, בפועל, בחודש האחרון נעצר היבוא והיצוא מאיראן ולאיראן, שכן בנקים בעולם לא מקבלים עוד מסמכים איראניים. אומר איש עסקים איראני: “רצינו לייבא חומרים לבנייה טרומית מאוסטרליה, אך כל הבנקים האוסטרליים סרבו לקבל מסמכי אשראי שלנו”. ואם מתבצעת בכל זאת עיסקה, הרי שהיא תחייב את האיראנים בריבית גבוהה, בעמלות סיכון גבוהות, או דרך מדינה שלישית, הגובה כמובן גם היא את חלקה. המסחר מתחיל לשלם מחירים כבדים, ואיראן היא מדינה של מסחר. לולי תמיכת הבזאר, דהיינו דרג הסוחרים במהפכה האסלאמית, היא לא היתה מצליחה לשרוד עד היום.
עוד בעייה לאיראנים: את הרווחים העצומים מן הנפט, 70 מליארד רק השנה, הם מקבלים בהעברות בנקאיות מן העולם, ומשוקי הנפט. אך אם אין קשרים בנקאיים, איך הדבר ייעשה? האיראנים בפאניקה מכך, וכרגע הם מנסים לעבוד מול בנקים ערבים וסעודיים, אך גם זה ייפסק בקרוב, שכן ב- 19 בנובמבר, אמורה מועצת הביטחון לקבל את דיווח הסוכנות לאנרגיה אטומית על מאמצי הגרעין האיראניים. אם הדיווח יהיה שלילי, תקבל המועצה החלטת סנקציות שלישית, שכל כולה החנקת איראן כלכלית, והחלטה זו כבר תחייב את כל מדינות העולם, כולל העולם השלישי, עליו בונה כרגע איראן.
החלטה סופית על החלטת סנקציות נוספת נתקבלה בסוף השבוע, גם רוסיה וסין הסכימו, אם כי עדיין מדובר על עומק הסנקציות והעיתוי הנכון. בלונדון יושבים נציגי החברות הקבועות במועצת הביטחון ומנסחים עכשיו את נוסח ההחלטה להחרים את כלכלת איראן. ההחלטה תקרא להעניש כל גורם כלכלי או מסחרי שיעבוד עם איראן או אפילו יעמוד איתה בקשר.
עכשיו אנחנו מבינים עד כמה השתנתה המערכת העולמית, ועד כמה היא לא מוכנה יותר לקבל כל פרחח ובריון בזירה הבינלאומית. האם אחמדינג’אד בטיפשותו יצליח להביא גם לקריסתה של המהפכה האיראנית כולה? את זה עוד נראה. אך בכל מקרה, אזרחי איראן האומללים, שכבר משלמים את המחיר, יכולים להגיע להנהגה שלהם רק מילה אחת: תודה.
האם הסנקציות על איראן פוגעות גם בבורסה בתל אביב? כן. כיצד?
לכסף אין ריח: על אחמדינג’אד ותרומתו לבורסה בת”א
ארצות הברית פותחת במערכה, לבודד את איראן בעולם