מאת ד”ר גיא בכור
יכול להיות שמזל טוב מסוכן ממזל רע? מזל טוב מכוון אותנו להיות יהירים, גורם לנו להאמין שכל זה קורה לנו רק בזכות הכישרונות המבריקים שלנו, ולכן המזל הטוב יעמוד לנו תמיד. עם מזל טוב אנו תמיד רואים את העבר ואת ההווה, אך הוא מעוור אותנו מלראות נכוחה את העתיד.
המזל הרע, לעומת זאת, מלמד אותנו צניעות, קריאה נכונה של המציאות, סבלנות, ואת הצורך להתכונן תמיד לימים קשים, אותם כבר הכרנו אישית. המזל הרע מכוון אותנו לשכוח את העבר ואת ההווה, ולהתמקד בעתיד.
בסופו של דבר המזל משתנה, ומי שעיוור לעתיד, עלול למצוא את עצמו ננטש בעבר. ניקולו מקיאוולי כתב שזה, בעצם, מה שקרה לנסיך צ’זרה בורג’ה (1475-1507), המודל שלו לספרו “הנסיך” (1513).
לצ’זרה (המושחת) היו כישרונות, היו ניצחונות, אך היה לו מזל רע דווקא בשל מזלו הטוב: אביו (המושחת גם הוא) היה האפיפיור, אלכסנדר הששי, לא פחות. אך כאשר אביו מת לפתע, הוא לא היה מוכן לכך, מזלו הטוב הפך למזלו הרע, והאויבים הרבים שלו ושל אביו הכריעו אותו.
זו הסיבה שברומי העתיקה, כאשר מפקד הצבא היה חוזר עטור ניצחון ומוקף במזלו הטוב, היה עומד מאחוריו עבד שהיה לוחש לו: “Memento mori, כלומר “זכור את המוות” או “זכות שתמות”. היום אתה חוגג את מזלך הטוב, אך מחר יום חדש, וכל זה יכול להתהפך.
1
הממלכה מתרוששת: סעודיה היא ממלכה של טריק אחד: הנפט. מעל 90% מהכנסותיה מקורם בנפט, וההנחה המאושרת בממלכה היתה שהנפט ימשיך להעשיר אותה עוד עשרות שנים. אז למה לטרוח לחפש מקורות אחרים? כך זה התנהל במשך עשרות השנים אחרונות, כשהסעודים התרגלו לחיות כאדוני העולם. אך המזל התחלף, וכמו בורג’ה, הם הם לא נערכו לכך, והשינוי תפס אותם בהלם מוחלט. סעודיה כבר הפסידה הכנסות של 930 מליארד דולרים בחמש השנים האחרונות, עם דגש על השנתיים האחרונות.
אתם כבר יודעים מה קרה, ואנחנו באתר נערכו בזמן למזלנו הטוב, שעומד להגיע: ארצות הברית, באמצעות טכנולוגיית פצלי הנפט והגז, הפכה השנה ליצרנית הנפט הגדולה בעולם, לפני סעודיה, והמחירים בעולם נחתכו, תוך קריסת מונופול אופ”ק. בנוסף, ביקוש חלש בעולם, בשל החלשות סין, והדור החזק, כל אלה מעמידים את מחירי חבית נפט על 45-50 דולר, לעומת 100 דולר ויותר בשנה שעברה.
השבוע התפרסם דו”ח קודר למדינות המפרץ הפרסי, של קרן המטבע הבינלאומית, ושם מופיעה אזהרה קשה לסעודיה: אם מחירי הנפט יישארו ברמה הזו, מהר מאוד לא יישארו מזומנים לממלכה. הצפי הוא של חמש שנים מהיום. כבר השנה, לפי הדו”ח, נמחקו הכנסות של 360 מליארד דולר מהמפרץ
הפרסי כולו בשל מחירי הנפט הנמוכים, והמומחים טוענים שהמחירים האלה גם יימשכו.
על פי הדו”ח, סעודיה חייבת מחיר של 106 דולר לחבית כדי להגיע לאיזון כלכלי, אך היא תקועה: אם תעלה את מחיר החבית, יברחו לה הקונים למדינות יצרניות אחרות, שימכרו בזול יותר, ואז היא תפסיד את השוק. אך אם לא תעלה, תקרוס. היא תקועה. נכון שיש לה עדיין קופת מזומנים של 662 מליארד דולר, אך על פי הדו”ח, היא מתחסלת במהירות. סעודיה כבר זוללת את חסכונותיה.
ולכן, צנחה השנה סעודיה לגרעון של 21.6% מן התוצר, ורק כדי להבין את המשבר, בשנה שעברה עמד הגרעון על 3.4 אחוז, ובשנת 2012 בכלל היה עודף מסחרי של 12%.
ויהי אור: היום שאחרי הנפט הערבי – כבר כאן
היום האחרון של פומפיי: אלה האוייבים שלנו, שנקברים תחת הלבה הבוערת?
2
המלכודת של סעודיה: בעיקר פנימית. המצב הזה מחייב את סעודיה לצנע כלכלי: הפסקה מיידית של פרויקטים ראוותניים, עצירת חוזים, הפסקת סבסוד והשקעות עתק שנעשו ברווחה. סעודיה קונה בדרך הזו שקט: היא משחדת את 28 מליון אזרחיה, מהם המשטר פוחד פחד מוות. אך אם תפסיק לשחד את אזרחיה בסבסוד אדיר, עלול לפרוץ גם שם איזה “אביב סעודי”. מה תעשה?
כדי להנות מן המאמרים המיוחדים של האתר, כדאי להצטרף אל מועדון Gplanet Prime. המינוי הינו לחצי שנה או לשנה. במסגרת המינוי קוראים את כל המאמרים הסגורים שפורסמו עד היום (מאז שנת 2008), וממשיכים קדימה לתקופה הנוספת. חשבונית מס נשלחת לכל נרשם. ניתן לקרוא את תנאי הרישום ולהירשם – כ א ן.
3
התפרקות הברית:
לאחר ועידת יאלטה, בתום מלחמת העולם השניה, נפגשו על גבי הסיירת USS Quincy נשיא ארצות הברית פרנקלין רוזוולט והמלך המייסד של סעודיה, עבד אלעזיז אבן סעוד. שם הם כרתו בעצם את הברית האסטרטגית החזקה ביותר של ארצות הברית במזרח התיכון, חוץ מן הברית עם ישראל: אנרגיה תמורת ביטחון. סעודיה תספק את צורכי האנרגיה של ארצות הברית, ובתמורה תספק ארצות הברית את צורכי ההגנה של סעודיה.
והנה, השנה קרסה הברית האסטרטגית הזו משום שהאמריקנים לא צריכים עוד את סעודיה, יש להם אנרגיה משלהם. ההיפך, הם כבר רואים בסעודיה מתחרה עסקי. ולכן ארצות הברית פינתה החודש את נושאת המטוסים שלה מן המפרץ הפרסי, “תאודור רוזוולט”. לראשונה מזה שנים רבות, אין עוד נושאות מטוסים אמריקנים במפרץ הפרסי, ואלה הגנו בעיקר על סעודיה מאיראן. פעם היו שתי נושאות מטוסים אמריקניות, ומעכשיו – אף אחת.
לוואקום האמריקני המדהים הזה יש גם השלכות על המלחמה ב”מדינה האסלאמית”: רוב ההפצצות על דאעש בסוריה ובעיראק הגיעו מנושאות המטוסים האלה. ההפצצות משדות תעופה בטורקיה הן כבר
מזעריות.
הנטישה האמריקנית הזו, בנוסף לחיזוק איראן בהסכם הגרעין, השאירו את הסעודים ללא מילים. אך מה הסעודים רוצים? זה עולם של אינטרסים. הביטחון היה תמורת אנרגיה, והנה, האמריקנים כבר לא צריכים אותם, לפחות לא כמו פעם.
תמונה: אימג’בנק Getty Images
4
הצרות מגיעות בצרורות: שכן לא רק האמריקנים רואים את היחלשות סעודיה, גם האירופים. הם כבר מבינים שעוד כחמש שנים, סעודיה תישאר ללא מזומנים, אז בשביל מה להמשיך ולהתחנף אליה?
פתאום מתחילים לגלות באירופה שסעודיה היא רודנות, שמוציאים בה להורג בצליבה, בסקילה ובעריפת ראשים, ומצב הנשים שם נורא. אך כל זה היה ידוע תמיד, אך רק עכשיו הוא צף.
השבוע פרסם שגריר סעודיה באנגליה, הנסיך מוחמד בן נוואף, מכתב מדהים ב”דיילי טלגראף”, בו הוא מזהיר את אנגליה מ”סידרה אפשרית של השלכות, בעקבות הצניחה ביחסים עם בריטניה”. איזה מזל שהוא פרסום אותו, עכשיו כולם יודעים על הצניחה הזו. וכך הוא ממשיך: “במהלך השבועות האחרונים התרחש שינוי מבהיל בדרך בה דנים בבריטניה על סעודיה”… “וזה צריך להדאיג את כל אלה שלא רוצים לראות השלכות כבדות עתידיות, שיפגעו בשותפות האסטרטגית ששתי המדינות נהנית ממנה שנים רבות”. וכדי שלא יהיה ספק על מה הוא מאיים, הוא פירט: לסעודים יש השקעות פרטיות של 90 מליארד לירות שטרלינג בבריטניה, ו”מסחר זה הולך להיות בסיכון”.
מה קרה? בריטניה ביטלה חוזה עם סעודיה, להקמת בתי סוהר, לאחר שחוקי השריעה הוחלו על אסירים בריטים בסעודיה. ועוד, התקשורת בבריטניה האשימה שיירה מלכותית בגרימת טבח עולי הרגל למכה,
ועוד האשמות על מצב זכויות האדם. “איש לא יטיף לסעודיה”…. “אנחנו מדינה ריבונית”… וכשם שאנשינו “מכבדים את המסורות המקומיות, המנהגים , החוקים והדת בבריטניה, כך אנו מצפים מהבריטים להעניק לנו את אותו כבוד”. אך כבוד מקבלים, לא דורשים.
לסעודים, שהתרגלו שכולם מנשקים את רגליהם בבריטניה, קשה להשלים עם מעמדם החדש: הם יורדים מנכסיהם, והבריטים, שבאופיים הם סוחרים, קלטו את זה מייד.
וחוץ מנפט, מה יש לסעודיה להציע? אנחנו בעידן החדשנות, ולא עוד הפטרודולרים, ולכן ישראל מזנקת, בעוד הערבים צונחים לתהום גורלם.
5
אגב, ישראל: עכשיו מבינים שאנחנו בפיגור של חמש שנים בפיתוח מאגר הגז הימי “לוויתן”, שהתגלה בשנת 2010. אם אנחנו רוצים להרוויח ממנו כמו שצריך, חובה למכור כבר אנרגיה לאיזור ולאירופה, ולכן צריך לסיים את העניינים בזמן הקרוב ביותר. מחירי האנרגיה יורדים, טכנולוגיות חדשות נכנסות, ואנחנו זקוקים לטריליון השקלים שנרוויח מהמאגר כדי להביא את ישראל למקום אחר לגמרי. אפשר להקים
עוד מדינת ישראל וחצי בים התיכון, וזה בהחלט מציאותי. כתבנו על החובה הזאת כאן.
בנוסף, הגז מחבר אותנו לברית הטבעית שלנו, והיא מדינות מזרח הים התיכון – איטליה, יוון וקפריסין. כבר כיום מדינות אלה שומרות עלינו ב”איחוד האירופי”, והן מצפות לשיתוף פעולה בתחום האנרגיה. הסכם הגז חייב להיות מאושר מהר ככל האפשר. בעוד שלסעודיה האנרגיה סתמה אפשרויות, לנו היא רק פותחת.
6
איומים חיצוניים: נחזור לסעודיה שחווה זמנים חדשים. לא רק מבפנים היא חווה איומים, אלא קודם כל מבחוץ, ואלה איומים שיעיים. הממלכה הסונית, שומרת המקומות הקדושים, קורצת לאיראן, שחולמת להשתלט על מרכזיות האסלאם, ועכשיו, עם הסכם הגרעין, תפשיר ארצות הברית לאיראן כ- 150 מליארדי דולרים, שחלקם הגדול יילך כמובן למודרניזציה של הצבא האיראני. בנוסף, סעודיה מסובכת במלחמה בתימן, שלא נגמרת, והחות’ים ושיעים אחרים תוקפים בטילים את ערי הגבול של סעודיה המבוהלת.
בנוסף, בוחשת איראן בקרב האוכלוסיה השיעית של מזרח סעודיה, מערבית למפרץ הפרסי, שם מרוכז עיקר הנפט הסעודי; ובמקביל בוחשת סעודיה בקרב האוכלוסיה הסונית-ערבית שבמערב איראן, במזרח המפרץ
הפרסי, שם מרוכז עיקר הנפט האיראני.
זה מתכון בטוח לעימות עתידי.
כבר כיום נלחמות סעודיה ואיראן, אך באמצעות שליחים, על אדמת “סוריה”. איראן תומכת בכוחות
של אסד וחיזבאללה, יחד עם הרוסים, בעוד שהסעודים ממנים את ג’בהת אלנוסרה, המורדים הג’יהאדיסטים, וכנראה גם את דאעש. סעודיה תספק בקרוב טילי נ.מ. נגד המטוסים הרוסיים
בסוריה, כשכבר כיום היא מספקת למורדים טילי נ.מ, שעושים עבודה יעילה נגד הטנקים של
אסד והרוסים.
כל זה מחייב את סעודיה לתקציב רכש בטחוני ענק, ואכן, היא קניינית הנשק הגדולה בעולם, גם לפני הודו. ואם קונים רכש צבאי לאיומים חיצוניים, אין כסף לסבסוד האיומים הפנימיים.
בעיה.
משפחת הנסיכים המושחתת של סעודיה, ומשפחת הנסיכים המושחתת של בית בורג’ה: האבא, הבן ורוחות המזל: להיות תלוי במקור כוח אחד זו תמיד טעות אסטרטגית, ולכן חובה לגוון את מקורות הכוח והלגיטימציה. מי שלא יעשה את זה בזמן ייפול, כמו סעודיה או צ’זרה בורג’ה, שהיה מאושר על מזלו הטוב, שהתהפך באחת.
ולכן, לא המזל הרע הוא עריץ, אלא דווקא הטוב. המזל הרע עשוי להיות דווקא נדיב ופוקח עיניים. אז מה הנוסחה, כדי שנדע? כשמגיע המזל הטוב, מייד לחשוב איך להיערך למקרה של נפילה. וכשמגיעה נפילה, מייד לחשוב איך להיערך לעלייה. ולכן, המזל האמיתי הוא הבנת מנגנון השינוי שבין שני הגורלות המתהפכים.
7
תגובת שרשרת: לא רק זאת, הסעודים, שואפי נקם בממשל אובמה וברוסים, עושים עכשיו הכל, כדי שבסוריה לא יתבצע שום תהליך מדיני. הם לא רוצים את אסד וגם לא יקבלו אותו לעולם, וכך גם המורדים הג’יהאדיסטים הסונים שתחת חסותם. העולם הפך לשטח קטן עם אפקט דומינו אדיר, ולכן צניחת מחירי האנרגיה משפיעה על סעודיה, זו משפיעה על סוריה, זו משפיעה על אירופה האומללה, וחוזר חלילה. אלה תהליכים הרסניים.
8
איראן תחגוג? דו”ח קרן המטבע הבינלאומית מתייחס גם לאיראן שאחרי הסנקציות. ברור שהכלכלה שלה תרוויח, אך הדו”ח מציין גם ספקות רבים. למשל, בארות נפט, שאינן בשימוש, נסתמות, ויש לחדש אותם. אך במחירי נפט כאלה לא בטוח שחברות בינלאומיות יגלו עניין, משום שזה לא משתלם להן. גם כך ההשקעות הזרות במדינות המפרץ הפרסי בתחום האנרגיה צנחו השנה ב- 20%, ועל פי הדו”ח
הן תמשכנה לצנוח. בנוסף, הכלכלה האיראנית מחייבת רפורמות כלכליות אדירות, שכלל לא נראות באופק. במילים אחרות, ה”חגיגה” רעת הלב שראינו בתקשורת בישראל על האירופים שזורמים לאיראן, עדיין מוקדמת, וגם אירופה היא כבר לא אירופה. ועוד אזהרה מוזכרת בדו”ח: היה ואיראן תפר את הסנקציות, הן עשויות לחזור במהירות, וגם את זה לא אוהבים משקיעים, שעלולים כך להיתקע.
9
אפקט פרח הצבעוני, הדור הראשון:
מכל אלה ניתן להבין את הרקע המבהיל לדבריו-לכאורה של הנסיך הסעודי ווליד בן טלאל, השווה 32 מליארד דולר, על שהוא מצדד בישראל ולא עוד בפלסטינים, “שממומנים בידי איראן ומנסים להבעיר את המזרח התיכון”. בן טלאל אינו דובר סעודי רשמי, אך מעמדו חשוב בממלכה.
אם אכן נאמר, הרי שזה על רקע האכזבה מארצות הברית, שנטשה למעשה את סעודיה, על רקע הפחד מאיראן, ועל רקע איבוד העניין ב”פלסטינים” המרדניים. הרי מדינות ערב המציאו אותם להפנות את תשומת הלב החוצה, לעבר ישראל. אבל עכשיו הן זקוקות לישראל, כי אין להן בעל ברית אחר. אז מי צריך עוד את המצאת “הפלסטינים”? הגולם קם על יוצרו.
זה כבר לא מפתיע.
הממסדים במדינות ערב מגלים אפס עניין במאבק “הפלסטיני”, וצפינו את ההתרחקות הזו כבר בראשית 2011. הם נתפסים כבעייתיים, מסוכנים, אלימים וכאלה שמסכנים כבר את הקיום הכלל ערבי. פעם העולם הערבי הריע לפלסטינים על פיגועי ההתאבדות, ואז הבין שהם הגיעו אליו הביתה.
סעודיה, שומרת מכה ומדינה, לא תגיע ליחסים דיפלומטיים איתנו, אך אנחנו יכולים להפנות אליהם כמה דרישות. לא הם יפנו אלינו דרישות, אנחנו נפנה. מעמדם השתנה, ומעמדנו השתנה. יש מי שירד ויש מי שעלה, וכך מנהלים משא ומתן. לא ישראל תקבל את “התוכנית הסעודית”;
סעודיה תצטרך לקבל את “התוכנית הישראלית”.
ניתן להציב, למשל, שלוש דרישות הגיוניות:
הראשונה: סעודיה תפסיק את מימון הארגונים הנלחמים בישראל במערב, באקדמיה המערבית, כולל ארגוני החרם. זהו כסף סעודי, והתעשייה הזו כולה, כולל עמותות בישראל, בנויה על בצע כסף.
השנייה: סעודיה תתיר למטוסי נוסעים ישראליים לטוס מעל שטחה באופן סדיר ובבטחה, כדי להקל על החיבור המתהדק שלנו אל המזרח.
והשלישית: סעודיה תפסיק או תצמצם מאוד את מימון רשות המחבלים ברמאללה. אלמלא סעודיה, הרשות הזו כבר היתה קורסת, שכן רוב ייתר הגורמים כבר אינם מעבירים תשלומים, כולל ארצות הברית שחתכה
השבוע בסיוע שלה לרשות הזו.
10
כלל הזהב: לישראל אסור לנקוט העדפה בין הסונים לבין השיעים, ולכן יחס ההתקרבות מצד סעודיה עלול להיות מלכודת דבש, שמחירה עלול להיות כבד, כי בכך אנחנו מתערבים בין הסונים לשיעים. זיכרו: לישראל מתקרבים במזרח התיכון רק אם אין ברירה אחרת, אך ברגע שיש ברירה אחרת, נוטשים אותנו.
ויחד עם זאת, שיתוף פעולה שקט ותועלות הדדיות, שקטות גם הן, שבהן כל צד נותן לצד השני את מה שלא יוכל להשיג לבד; בלי אשליות, בלי להתאהב ובלי רומנטיקה – אפשרי.
המזל הרע של אחד הוא המזל הטוב של אחר, וההיפך, ומה שעולה גם יורד, ולנו בוודאי אסור לשכוח זאת. Memento mori. אדם חוגג את מזלו הטוב, אך מחר כל זה עלול להתהפך.