מאת ד”ר גיא בכור
דרמה בתורכיה: הסקרים האחרונים המגיעים מתורכיה אכזריים למפלגה האסלאמית של טייפ ארדואן וידידו הנשיא עבדאללה גול: לראשונה מאז עלו לשלטון, הם המפלגה השנייה בפופולאריות, לאחר המפלגה הראשית של תורכיה, כיום באופוזיציה, המפלגה החילונית הראשית, שייסד אתתאורכ בעצמו, “מפלגת העם הרפובליקנית”. זו התחדשה במנהיג טרי מהחודש, לאחר סקנדל מיני של מנהיגה הישיש הקודם, דניז בייקל, שכיכב, אבוי, בקלטת סקס.
לפני ימים אחדים פגשתי עיתונאי תורכי, שלחש לאוזני: “מכֶמאל עד לכֶמאל”, והדבר היה ברור. הוא התכוון מכמאל אתאתורכ לכמאל קיליצ’דראולו (בן 62), זה שמו של המנהיג החדש. התוצאות מהשבוע: 32.5% למפלגה החילונית, 1.5% פחות למפלגה של ארדואן, ו- 18.5% ל”זאבים האפורים” (“בוזקורט”), המפלגה הימנית, האנטי-כורדית, בראשות דוולט בהצ’לי. המפלגה הזו שונאת שנאה קשה את ארדואן ואת המפלגה שלו. הם מתנגדים בחריפות לרפורמות שלו, ורואים בו אסון. קואליציה של שתי המפלגות האלה, שהתרסקו בבחירות האחרונות, תעניק להם ניצחון, וחזרה למורשת החילונית של תורכיה. זה עוד לפנינו.
בינתיים תורכיה כולה תוססת לקראת משאל העם שיוזם ארדואן לסיום תפקיד הצבא כשומר הדמוקרטיה, ולהכפפת בית המשפט החוקתי העליון והמערכת השיפוטית למינויים על ידי הפרלמנט, הנשלט על ידו. בכך מתכוון ארדואן לחסל את שני יריביו הגדולים, הצבא ובית המשפט. זה לא יהיה לו קל, אך הוא יכול לגייס רוב. בית המשפט החוקתי אמור לנסות ולבלום את משאל העם הזה, הצפוי ב-12 בספטמבר השנה, ותורכיה כולה נסערת סביב משאל העם, כאשר הפופולאריות של ארדואן צונחת.
לראשונה גם מבינים רבים שנפלו קורבן להונאה מצד מפלגת השלטון האסלאמית, שהסתירה יפה יפה את כוונותיה האמיתיות, עד עכשיו. למעשה, שולטים בתורכיה החילונית ראש ממשלה ונשיא השייכים מבחינת התנהגותם ל”אחים המוסלמים” לכל דבר, תהליך מדהים, שלא החוקה ולא אתאתורכ היו מאמינים שיום אחד יקרה, אך זה קרה. כיצד התרחשה התרמית הזו, שכל כך אופיינית למייסד “האחים המוסלמים”, המצרי חסן אלבנא?
היֶניצֶ’רים היו החיילים העות’מאניים הנועזים, שהורכבו משבויי מלחמה, חטופים נוצרים שאוסלמו או עבדים, שמפקדיהם ישבו בארמון טופקאפי באיסטנבול. לפנינו תזמורת היניצ’רים, במצעד עות’מאני אופייני. ארדואן היה רוצה להחזיר את הח’ליפות האסלאמית, בהנהגתו כמובן, אבל את זה הוא לפי שעה נאלץ להסתיר.
1. שימוש בהסתרת הדעות ובהונאה. כיוון שתנועות אלה ראו את עצמן נרדפות, הן התירו להסתיר את דעתך האמיתית (“תקייה”), כדי לצבור כוח או להישרד. כך חמאס, שהיא תנועה מובהקת של האחים המוסלמים הסתירה את האג’נדה האסלאמית שלה בבחירות בשנת 2006 ברשות הפלסטינית, האחים המוסלמים במצרים מסתירים את קשריהם עם הטרור במדינה, או תנועות בצפון אפריקה, בסוריה ובירדן. לארדואן עצמו נפלט המשפט הנודע על “צריחי המסגדים הם הכידונים שלנו, וכיפות המסגדים הם הקסדות שלנו”, משפט שהרחיק אותו מן החיים הציבוריים, עד שהחרם השיפוטי הזה נגמר. מאז הוא לא ידבר מילה על האסלאם, אך משאל העם הצפוי רק מאשר מהן כוונותיו הסודיות. הציבור התורכי מתחיל להבין שהונו אותו, והוא לא אוהב את זה. ביטול תפקיד הצבא כשומר הדמוקרטיה? ארדואן לעולם לא יגלה את הסיבה האמיתית. כלפי חוץ הוא טוען: זו דרישת האיחוד האירופי, לא שלי, ויש כאלה שגם מאמינים לזה. ההטעיה עובדת. “האחים המוסלמים” זו אחווה סודית, שרגילה לשתיקה רועמת.
2. המימד הסוציאלי. אופייני לאחים המוסלמים, כמו למשל התנועות האסלאמיות בישראל, חמאס, או במצרים, דהיינו צבירת תמיכה עממית באמצעות תרופות חינם, לימוד חינם, רווחה, קייטנות, בתי ספר, וסיוע כלכלי. תורכיה מלאה משרדים של “נוקטָה”, משרדי מפלגת השלטון האסלאמית, שמחלקים פחם חינם בחורף, תרופות וארוחות חמות. בתמורה אמורים הנהנים להצביע עבור המפלגה.
3. השימוש בישראל. כבר אצל חסן אלבנא, ובוודאי אצל “האחים המוסלמים” בכל מקום כיום, כולל חמאס, התוקפנות נגד ישראל באה לצבור פופולאריות, אהדה ולגיטימציה. מי ששונא את ישראל נערץ על ידי רבים, וכך המצב גם בתורכיה. ארדואן הפך את העימות עם ישראל לאמנות, שכן הוא לא משלם על כך שום מחיר, לא בצבא ולא בבית המשפט החוקתי העליון. ההיפך, רבים בציבור אוהבים את זה. ישראל היא הסולם עליו מטפסות התנועות האלה, להשתלטות על השלטון. ארדואן, חמאס, התנועה האסלאמית – הפלג הצפוני, האחים המוסלמים במדינות ערב, כולם משתמשים בישראל. המשט שלהם לעזה – חיבר את כולם; זהו “משט האחים המוסלמים”.
4. שמות אופטימיים כוזבים. הארגונים האלה תמיד יתהדרו בשמות מלהיבים כמו “צדק”, רווחה”, “קידמה”, “פיתוח”, חמאס הציג את עצמו בבחירות שהתקיימו בינואר 2006 כתקווה ירוקה; ח’ומייני (שיעי שאינו אחים מוסלמים, אך זה דומה) שדיבר על זכויות האדם, וארדואן, מנהיג מפלגת “הצדק והפיתוח”. זהו פיצול מן המפלגה האסלאמית הקודמת בתורכיה, שנאסרה על ידי החוק, בהנהגת נג’מטין ארבקאן “מפלגת הרווחה”, כמובן. ומי נתן חנינה “מטעמי בריאות” לארבקאן האסלאמי? הנשיא האסלאמי של תורכיה כיום, עבדאללה גול, לפני שנתיים. נו, לפחות לארבקאן היתה רווחה.
לפנינו “הימנון ההתקפה” הסודי של האימפריה העות’מאנית. כאשר המארש הזה נוגן, משמעות הדבר היתה הכנה לקרב ולמתקפה. אז מי מתקיף את מי? ארדואן את הסדר החילוני, או הסדר החילוני את ארדואן? הקרב עוד לפנינו, על דמותה של מדינה שההווה שלה נקרע בין עבר לעתיד. אם שמעתם את ההמנון הסודי הזה, אתם כבר יודעים למה הוא מרמז. תקוף!
5. פרגמטיזם – מה שאפשר לקחת – לוקחים. “האחים המוסלמים” שונים מן הג’יהאד, ששואף לפיצוץ גדול ומיידי. הם מחכים לשעת כושר, שבסוף מגיעה. הם תמיד יקחו מה שאפשר, ויאספו עוד ועוד, עד שיצברו מספיק כוח כדי להשתלט. זו הכשרת הלבבות (“דעווא”), אילו התקציבים, או המשרות. המפלגה האסלאמית בתורכיה מחדירה בשקט-בשקט אנשים שלה אל הצבא ואל המערכת המשפטית, וזה מאוד אופייני לאחים המוסלמים. משמעות הדבר שהם תמיד יהיו מוכנים ל”דילים”. כמו שחמאס שומר כיום על גבול ישראל מעזה, כי זה נוח לו עכשיו, כך גם המשטר התורכי הזה יהיה מוכן לדילים, אם יהיו נוחים לו, אפילו עם ישראל השנואה עליו. הדמוקרטיה חביבה עליהם במיוחד, שכן היא מאפשרת להם לצבור כוח ושלטון. חמאס ביטל את הדמוקרטיה לאחר שהשתלט. האם ארדואן יהיה מוכן לפנות את השלטון בהליך דמוקרטי? זו תהייה הפעם הראשונה שתופעה כזו תקרה, אם בכלל.
6. שינאת האליטות – קו ברור של אחוות האחים המוסלמים היא שנאת הממשל בכל מדינה והאליטות. מי שתומך בארגונים האלה הן השכבות הפשוטות ביותר, שתמיד ישנאו את העשירים ואת המפורסמים, אך גם את מעמד הביניים. מיהם תומכיו של ארדואן? השכבות המקופחות של מרכז המדינה, חקלאים, פועלים, עובדי יום קשי יום. הוא מבחינתם “אחד משלהם” (למרות שארדואן בכלל ממוצא גרוזיני), אחד שנולד בשכונת עוני, והראה ל”אליטות” החילוניות, לצבא, לעירוניים ולמעמד הביניים. ארדואן מנגן הרבה על השנאה הזו, למשל הקריאה שלו לא לקרוא עיתונים, שמונהגים על ידי האליטות.
7. כאן יש הבדל ברור בין “האחים המוסלמים” לבין מפלגתו של ארדואן – היא לא אלימה, אם כי במתכונת הקלאסית גם “האחים המוסלמים” לא אמורים להיות אלימים, למשל התנועה האסלאמית בישראל, או חמאס בראשית דרכה, אלא לחכות לשעת הכושר.
8. נקיון כפיים. הטענה המרכזית היא שהשלטון ואנשיו מושחתים, ואילו “האחים המוסלמים”, אנשי האסלאם, נקיים וטהורים משחיתות. כך עלה ארדואן, שהיה ראש עיריית איסטנבול, על רקע שחיתות אמיתית בתורכיה, כך עלה גם אחמדינג’אד, שיעי שהמקרה שלו דומה, וכך גם יירד ארדואן, שכן גם הוא נגוע היום בשחיתות. אייל התקשורת הגדול ביותר בתורכיה, איידין דואן, זעזע את הפוליטיקה התורכית בפרשה בה נחשדה ממשלת ארדואן שקיבלה כספים בניגוד לחוק מארגון צדקה תורכי הפועל בגרמניה. כולם מושחתים, גם החילונים וגם האסלאמיים, פסקו התורכים, וה”נקיון” של המפלגה הזו היטשטש מאוד, כמעט נעלם.
9. העוני. העוני היא המקפצה של המפלגות האלה למעלה, שכן הציבור שתומך בהן באמת מרגיש את עצמו מקופח, נטול קשרים, ועני. 20% מתושבי תורכיה נמצאים מתחת לקו העוני, ומפלגת ארדואן הבטיחה קפיצה ברמת החיים. התוצאה לאחר שמונה שנים היא קשה. כ-15% אבטלה, דווקא מבין תומכי ארדואן. הרפורמות הכלכליות הטיבו עם האליטות והעיר, ולא עם הכפריים, החקלאים, פועלי התעשייה והשירותים. התל”ג התורכי ירד והתל”ג לנפש ירד, והירידה ניכרת בעיקר בפריפריה. ארדואן נתפס כמי שהבטיח, ולא קיים.
10. “האחים המוסלמים” זו אחווה סודית, שבה “אח” אחד מחויב בסולידריות עם אח אחר. עכשיו ניתן להבין למה חמאס של עזה כל- כך חשוב לארדואן, ומה עושה מנהיג “האחים המוסלמים” בישראל, ראאד צלאח מחאג’נה על המשט התורכי לעזה, ומדוע עצבניים כל כך מנהיגי המזרח התיכון הערבי לנוכח צעדי ארדואן. הם רגילים לדכא את האחים המוסלמים בכל העולם הערבי, והנה דווקא מתורכיה צץ מולם “אח מוסלמי” שכזה? זו אחווה, שמטרתה הסודית היא הקמת ח’ליפות אסלאמית חדשה, בימינו, על חשבון המזרח התיכון המוכר לנו כיום. להחזיר את גדולת הח’ליפות של העבר, אל עבר העתיד, ו”לכבוש” מחדש את איסטנבול ואת העולם.
כיבוש איסטנבול (קונסטנטינופול) בידי העות’מאנים המוסלמים מידי הביזנטים הנוצרים בשנת 1453. עבר מפואר המתדפק על דלת העתיד.
ארדואן ממצמץ בעצבנות. המשט הישראלי הקטן שלנו, שהציג אותו בתורכיה כאחמדינג’אד, נכנס לגרונו ברגעים לא קלים, של איבוד פופולאריות, וטענות על מניפולטיביות מצידו. עכשיו אנחנו גם מבינים מדוע. תורכים רבים מתחילים להבין שמישהו סובב אותם על האצבע, ומתחילים לשיר את הימנון ההתקפה. אז תקוף!
◄כדי להנות מן המאמרים המיוחדים של האתר, כדאי להצטרף אל מועדון Gplanet Prime. המנוי הינו מנוי היכרות לחודש, לחצי שנה, או לשנה-במחיר מבצע. ניתן להירשם – כ א ן.
◄אני מבקש באופן אישי, מכל מי שכבר חבר במועדון Gplanet Prime, והמנוי שלו הסתיים, לחדש אותו. כדי לחדש את המנוי יש להכנס לקטגוריית “לחידוש מנוי קיים לחץ כאן”, או – כ א ן.
◄אם ברצונכם לשלוח את המאמר הזה לחברים, עושים זאת באמצעות הכפתור “המלץ לחבר”, כאן למטה.
◄למבקשים לקבל התראות על כל מאמר חדש שעולה ישירות אל המייל האישי, עושים זאת – כאן.