דברי הסבר: המדד הינו מ- 1 עד 10.
1 – האיום הנמוך ביותר, 10 – המקסימלי, לפי הדירוג הכללי הבא:
איום נמוך 1-4
איום בינוני 4-7
איום גבוה 7-10
מאת ד”ר גיא בכור
כללי: המזרח התיכון רוחש פעילות ביטחונית, וכל הגורמים הנסקרים במדד שלנו פעילים מאוד, אם כי תהליכים בינלאומיים בולמים אותם, כפי שנראה. בדרך כלל מתאפיינת הפעילות של הגורמים העוינים לנו באקטיביות, בעוד שזו של ישראל בפסיביות. אותם גורמים מעונינים בשינוי הסטטוס קוו, בעוד שישראל בשמירתו. הם מאיצים, היא בולמת. גם התהליך המדיני שבו פתחה הממשלה הוא סוג של בלימה. לכך יש להוסיף כי מרבית הגורמים הפרו-מערביים במזרח התיכון הם מנהיגים מזדקנים, עייפים או עסוקים בהישרדות. הגורמים האנטי-מערביים לעומת זאת צעירים הרבה יותר, לוקחים סיכונים ומעיזים לשנות את הסטטוס קוו .
מדוע היה שרון כה מיוחד? מה איפיין אותו מאז יחידה 101, דרך ביירות ועד למיגור האנתיפאדה האחרונה? היוזמה, האקטיביות.
ויחד עם זאת הגעת שר בטחון חדש ורמטכ”ל חדש מעידה על שינוי: ישראל שוב נוטלת יוזמה וסיכונים, ועסוקה בפעילות אקטיבית בהרבה רמות. זה טוב. אחרת מצבנו היה מידרדר בחזרה כמו בשנת 2000.
איום פלסטיני, טרור קונוונציונלי, אנתיפאדה – 7 (בחודש שעבר 6.8)
כפי שאנו כבר יודעים מן האתר שלנו, ברגע שחוזר תהליך מדיני אפקטיבי – חוזרים הפיגועים, בוודאי הרצון לפגע. ואכן, בחודש האחרון רואים זינוק בכל הפרמטרים הטרוריסטיים נגד ישראל. הסכסוך הפנים פלסטיני, אותו ראינו בחדשים האחרונים שב ונשכח, והפנים מופנות מחדש לעבר ישראל.
לראשונה ניתן לאבחן רצון אמיתי לחדש את פיגועי ההתאבדות בתוך ישראל. לא כתבתי משפט כזה מאז פתחנו את מדד האיומים הביטחוניים לפני כחצי שנה, אך רצון כזה קיים. לפחות פעמיים החודש סוכל ניסיון כזה, כאשר מחבל מתאבד יצא דרך גבול מצרים לפוצץ עצמו בבאר שבע, וב- 9 בספטמבר נבלם פיגוע כזה משכם. לכל הגורמים הפלסטיניים רצון גדול לבצע פיגוע איכותי מבחינתם, אך לרוע מזלם פועלים פה כמה גורמים בולמים:
- גדר ההפרדה מקשה מאוד על חדירה טרוריסטית לישראל. הרעיון שלחמתי למענו החל משנת 2000, וכנגד כל הגורמים, נותן את פירותיו. חבל רק שבג”ץ ממשיך להתערב במה שאינו נוגע אליו, ומורה לפרק גדר שכבר נבנתה בחלקים שונים.
- פעילות סיכולית מוצלחת של צה”ל. ערב ערב, לילה לילה, נערכים מעצרים, מרדפים ובלימה בעומק יו”ש. זו אחת ההצלחות הגדולות של צה”ל בשנה האחרונה. חובה להמשיך זאת ללא לאות. מאות פעילויות כאלה עורך צה”ל בחודש, למשל החודש בקלקיליה.
חובה לציין כי בישראל נמצאים אלפי שוהים פלסטיניים בלתי חוקיים, דבר המקל על פעילות הטרור בתוך ישראל. בלחץ ארגוני “זכויות אדם” ידו הקשה של המשרד לפיקוח על ההגירה צומצמה, והתוצאה עלולה להיות קשה מבחינת האזרחים בישראל. באיזור השרון לבדו ישנם אלפים של שוהים בלתי חוקיים.
מאות פעילים של פתח ומבוקשים יצאו החודש ממחבואם, רובם קיבלו כסף עבור זאת, או שגוייסו למערכת הביטחון של אבו מאזן, זו שהוכיחה שאין לה שום יכולת עמידה כאשר נמלטה מעזה. אחרים מחדשים בחשאי פעילות טרוריסטית.
ירי הקסאמים על שדרות והסביבה מתגבר בעיקר על ידי מתנגדי חמאס, שהיו רוצים לראות את ישראל משחררת עבורם את הרצועה, אך ישראל נזהרת מכך. הירי צפוי להימשך ולהתגבר, בהעדר צעדים אקטיביים ישראלים בתוך הרצועה נגד הטרור.
חיזבאללה, מגה טרור, אלקאעדה 6.0 (כמו בחודש שעבר )
לעומת התזוזות הגדולות בתחום הפלסטיני, כאן אין לראות שינויים גדולים. חיזבאללה עסוק כל כולו במערכת הבחירות לנשיאות, ובפוליטיקת התככים הפנים לבנונית, והוא עדיין לא הצליח להתגבר על מכשול קשה מבחינתו: העובדה שאין לו עוד גבול משותף עם ישראל. היום חוצצים בינו לבין ישראל צבא לבנון ויוניפי”ל, שניהם גורמים אפקטיביים, והוא יימנע מלהתחכך בהם בשל מצוקת לגיטימציה לצעד כזה, בלבנון ובעולם. אלקאעדה נרדפת, והקלטת האחרונה של בן לאדן שהופצה לרגל יום השנה לפיגוע התאומים מעידה על כך. המטרה היתה להראות שהמנהיג עודנו חי, לאחר היעלמות של שלוש שנים. אלקאעדה היתה רוצה לבצע פיגוע איכותי בארצות הברית, אך מערכת מודיעין ובלימה יעילה מרתיעה אותה. ברצועת עזה קיימים תאים של אלקאעדה, אך הם עדיין בשלבי התארגנות, ונמצאים בחיכוך עם חמאס, שאינו מעוניין בהם.
סוריה , איראן, 5.8 (בחודש שעבר 6.1)
כאן שני המדדים יורדים בצורה משמעותית. מדוע?
כפי שכתבנו כבר באתר, יכולת ההרתעה של ישראל כלפי סוריה גברה מאוד לאחר החדירה שיוחסה לה מעל עומק סוריה. אם אכן מדובר בישראל, הרי שישראל הוכיחה עליונות אווירית מוחלטת, יכולת מודיעינית מרשימה, ויתכן אפילו חיסול כלי נשק רגישים. זו מכה קשה לסוריה.
ניתחתי כבר את המצב, וראינו שלסוריה אין יכולת תגובה, ידיה קשורות מאחורי הגב. אם היו לאסד רעיונות לתקוף את ישראל, התקרית האחרונה הבהירה לו שהנזק מבחינתו יכול להיות עצום. זו התפתחות חשובה מאוד ביחסים הביטחוניים בין שתי המדינות. ועם זאת נוצרה מעין מלחמה קרה בין סוריה לישראל, בעיקר ברמת הגולן. גם זה אינו רע, שכן נוצרה הרתעה, ולכן סכנת המלחמה פחתה.
דוגמה למלכוד הסורי? לא שאלתם את עצמכם מדוע סוריה לא דרשה כינוס של מועצת הביטחון או לפחות גינוי של האו”ם? בעבר על הרבה פחות מכך היא עשתה כן. ובכן, סוריה כה מסובכת עם האו”ם, בשל פרשת רפיק אלחרירי, בשל הפרת החלטת 1701 האוסרת הכנסת נשק מסוריה ללבנון ובשל תמיכתה בחיזבאללה, עד שהיא חוששת לגשת בכלל לאו”ם. היא יודעת שהיא רק תסתבך שם.
גם איראן הבינה החודש כי היא ממולכדת; שגם אם תיצור נשק גרעיני, העולם יחנוק אותה במצב כזה, כפי שעזה לצפון קוראה. איראן מעונינת לבדוק אופציות לרדת מן העץ, א כי בצורה מכובדת. בשל אופיו המניפולטיבי של המשטר בטהראן, זה ייקח זמן והרבה מאמץ. סכנת תקיפה אמריקנית על איראן או תקיפה איראנית אותנו פחתה לפי שעה. אין להתפתות לדיווחים על תקיפה אמריקנית קרבה על איראן, שכן הם נועדו ללחוץ על טהראן להסכים לעסקה.
בעוד רף האיומים הפלסטיניים עולה מאוד, והדבר קורה בעיקר בגללנו, שכן ישראל לוחצת על תהליך מדיני, האיומים בחזיתות האחרות סטאטיים או אפילו פוחתים, בעיקר בגלל לחצים בינלאומיים על חיזבאללה, סוריה ואיראן.
לפיכך מדד האיומים הביטחוניים לחודש ספטמבר 2007 יורד החודש, בעיקר בגלל הירידה באיומים שהמדד נותן להם משקל מתמטי גבוה יותר, בנוגע לסוריה ולאיראן. במבט לאחור ניתן לראות כיצד זינק האיום הביטחוני מצד סוריה ואיראן בחודש יוני, וכיצד ירד משמעותית עכשיו.
הסיכום הכולל מעמיד את המדד על הציון – 6.
לניתוח החדשים הקודמים:
אוגוסט – 6.18
יולי – 6.15
יוני – 6.5
מאי – 6.33
אפריל – 6.2