מאת ד”ר גיא בכור
חרם בינלאומי על בכירי השלטון באיראן ואיסור יצוא נשק לאיראן – את שתי הסנקציות החדשות האלה מתכוונות להעלות היום לדיון ארצות הברית, בריטניה וצרפת כנגד איראן, כיוון שלא צייתה להחלטת מועצת הביטחון שנתקבלה פה אחד להפסיק את העשרת האורניום. בלונדון ייפגשו הערב נציגי המדינות הקבועות במועצת הביטחון בתוספת גרמניה, כדי לדון בהמשך הצעדים נגד איראן. כצפוי, רוסיה וסין מתנגדות להרחבת הסנקציות, ודורשות החלטה בינלאומית חדשה של מועצת הביטחון, אך גם בשעה זו מתנהלים דיונים נמרצים לשכנוע שתי המדינות הללו. ארצות הברית מעודדת מהתייצבות חד משמעית של בריטניה, צרפת ובמידה רבה גם גרמניה, לצידה. האמריקנים מבהירים לרוסים כי אם הערוץ הדיפלומטי לא יישא פירות הם עשויים לתקוף צבאית את איראן, כך שמבחינת הרוסים כדאי להם לתמוך בהמשך הסנקציות, אם ברצונם למנוע עימות צבאי. יתכן והאמריקנים יהיו מוכנים לפשרה, דהיינו, הם יוותרו בשלב הזה על איסור יצוא הנשק לאיראן, דבר שרוסיה נהנית ממנו מאוד, תמורת בידוד הבכירים האיראנים.
החרמה של הבכירים האיראנים ואיסור יציאתם מאיראן, משמעה בידוד הולך וגובר של המדינה השיעית, שגם כך היא מהמבודדות בעולם, אך חמור מכך, משמעה גם חרם סמלי על המהפכה האיראנית, והוקעתה ברמה בינלאומית. איראן תתקשה לעמוד מול גורמים מסחריים, כלכליים ופוליטיים במצב של חרם על בכיריה, והמחירים שהיא תשלם על הרפתקנות המשטר ילכו ויגדלו. המשמעות מבחינת איראן היא קשה, אך אחמדינג’אד ממשיך לסבך את ארצו.
בימים האחרונים ישנם גורמים במזרח התיכון שלוחצים על ארצות הברית כמו גם על רוסיה להמשיך ולהדק את טבעת החנק סביב צוארה של איראן, ואילו קודם כל מדינות המיפרץ הפרסי. בימים האחרונים נתקיימו מגעים שקטים בין נציגים מעומן, קטר, דובאיי וסעודיה עם גורמים בינלאומיים שונים, בעיקר חברות מועצת הביטחון שלא להרפות, ולהמשיך ללחוץ על איראן בכל הרמות, עד שתוותר על אופציית הגרעין שלה. הדבר מעיד עד כמה מבוהלות מדינות אלה מהתעצמות מחודשת של הפרסים, על חשבונן.