ניתוח תקרית המטוסים: הפתעות ומצוקה לסוריה, חיזוק ההרתעה לישראל
מאת ד”ר גיא בכור
שנת 2007 תיזכר כמי שהאיום הגרעיני המרכזי בתחילתה היתה איראן, ובסופה זז האיום הגרעיני בעיקר לפקיסטן ולטרור העולמי. נסקור להלן את הזירות המרכזיות של האיום הגרעיני העולמי:
איראן
לאחר דו”ח המודיעין האמריקני, שקובע כי איראן אינה מפתחת נשק גרעיני, ירדה מעל הפרק אופציית התקפה אמריקנית על מתקני הגרעין האיראנים. כפי שהערכנו בעבר, זו הפכה להיות גם מדיניותו של הנשיא ג’ורג’ בוש, למרות שהוא ממשיך לראות באיראן איום לשלום העולם. בוש יסיים את הקדנציה שלו בלי עימות עם טהראן, אלא אם תקרה התפתחות חמורה ובלתי צפויה. לשני הצדדים אין עניין בעימות.
בכך יישרה ארצות הברית קו באופן מלא עם הסוכנות לאנרגיה אטומית, והעוינות כלפי המנכ”ל מוחמד אלבראדעי יורדת. אני מעריך שמהר מאוד גם ישראל הרשמית תיישר קו עם ההערכה הזו.
אגב, בראדעי עצמו נמצא בסוף הקדנציה שלו (12 שנים), המסתיימת בעוד כשנה. לארצות הברית אין עניין להתנגח איתו, אלא להתמקד עכשיו בבחירת מועמד חדש, שיהיה יותר נוח לה.
אנו נותרים, אם כן, עם האופציות הדיפלומטיות, אלא שאלה נמצאות בהמתנה רצינית. מדוע? משום שאתמול בראדעי ציין בראיון ל”אחיאת” כי הסוכנות “לא רואה תוכנית פעולה איראנית לייצור נשק גרעיני”. “לא מצאנו מפעלים תת קרקעיים להעשרת אורניום באיראן, לאורך כל בדיקותינו”. יותר מכך, בראדעי מודיע כי “שום ארגון מודיעין בעולם לא העביר לנו נתונים או ראיות על העשרת אורניום לצרכים צבאיים באיראן”. בכך הוא מאתגר הערכות הפוכות שנשמעות בחלל האוויר בעולם, אך הן אינן מוכחות. בראדעי וארצות הברית אינם רואים כרגע את איראן כסכנה גרעינית.
יותר מכך: בחדשיים הקרובים איראן אמורה להגיש מסגרת לפעולתה הגרעינית, לה היא מחויבת, ואם תעשה כן, הסכסוך שלה עם העולם יורד מאוד. “אם תוך חודשיים נקבל את התשובות המתאימות, כל הפרוייקט האיראני הגרעיני יימצא תחת פיקוח בינלאומי מלא, ויוכר כהעשרה למטרות שלום”, ציין בראדעי אתמול.
המנכ”ל בראדעי מציין כי כיום איראן מעשירה אורניום ברמה של 5-10 % ביותר משלושת אלפים צנטריפוגות, בעוד שלפצצה דרושה העשרה של 90%. לדבריו, אפילו בהנחה שאיראן מפסיקה כל שיתוף פעולה עם הסוכנות, העשרה כזו, מיזעור הגרעין, וכן הרכבה על טילים, מדובר על תהליך של 3-8 שנים.
גם הכוונה למתקפה ישראלית על מתקני גרעין איראניים די יורדת מעל לפרק, לאור הגישה האמריקנית. ההנחה הבינלאומית היא שאפילו יושמדו מתקן גרעיני או כמה באיראן, עדיין איראן שומרת בידה את הטכנולוגיה, כך שתוך שנה-שנתיים היא תשוב לנקודה בה היתה, ובנקמנות ייתר. התקפה ישראלית לכשעצמה רק תאחד את כל הכוחות בתוך איראן, ותיצור הפעם צורך אמיתי בנשק גרעיני, שכן עכשיו ייוצר איום על המדינה כולה. באיראן יש היום דור של מדענים ומומחי גרעין, שרמתם גבוהה מאוד. רמת הטכנולוגיה באיראן גבוהה מכל מדינות ערב. אם איראן תתחייב לשקיפות מלאה, דבר שהוא סביר, העולם יהיה מעוניין לשתף פעולה עם איראן מבחינה טכנולוגית, ולא להלחם נגדה.
סוריה
אין הוכחות חותכות שבמתקן, שלפי הדיווחים הופצץ על ידי ישראל ליד דיר א-זור, היה מתקן גרעיני, אך ישנם חשדות רציניים. עובדה היא שסוריה אינה מתירה לפקחים של הסוכנות לאנרגיה גרעינית לבקר במקום. ועם זאת הנחת העבודה של מומחי הסוכנות, שסוריה לא ייצרה שם חומרים גרעיניים. למסקנה הזו הגיעו מומחי הסוכנות לאור תצלומי האוויר שהתפרסמו, ואשר הועברו על-ידי גורמי מודיעין בעולם. המנכ”ל בראדעי הבהיר זאת אתמול.
בראדעי עצמו די מושתק מלטפל לעומק בסוריה, בשל התמיכה הערבית שמאחוריה. הנושא יועבר כבר למנכ”ל הבא של הסוכנות, שלא יגיע מן העולם הערבי.
אגב, נשיא סוריה, בשאר אסד, הודה לאחרונה כי לפני שש שנים פנו אליו מבריחי נשק פקיסטנים, בשמו של מדען הגרעין הפקיסטני, ד”ר עבד אלקדיר ח’אן, והציעו למכור לארצו טילים גרעיניים. את הדברים אמר אסד בראיון לעיתון האוסטרי “דה פרסה”. לטענתו, ממשלתו דחתה את ההצעה.
פקיסטן
השם החם, תרתי משמע, של האיום. זו כיום הדאגה הגדולה ביותר של העולם, שכן במצב של תוהו ובוהו, ורצח בנאזיר בוטו היווה המחשה לכך, עלולים כוחות עויינים, שבטיים, אתניים או אפילו אלקאעדה להשתלט על מצבור של כ-30-40 טילים גרעיניים שיש במדינה. ארצות הברית משלמת כיום את אבטחת הטילים, אך קריסת המערכות בפקיסטן עלולה לאפשר השתלטות עויינת. פקיסטן לא תתפרק מנישקה הגרעיני כל עוד להודו יש נשק גרעיני, והודו לא תעשה זאת כל עוד לסין ובוודאי לפקיסטן יש נשק גרעיני. תסבוכת בינלאומית.
עמדתו הרשמית של נשיא פקיסטן באשר לגרעין של ארצו: דחייה של פיקוח בינלאומי על מתקני הגרעין. “איננו מעוניינים בביקור של הסוכנות לאנרגיה גרעינית לצורך ביצוע עבודת פיקוח. אנו מדינה ריבונית. לא נמסור מסמכים או נאפשר חקירה עצמאית, ולא נאפשר פיקוח של האו”ם”, זו עמדת מושארף. עוד הוא מדגיש כי פקיסטן לא תוותר לעולם על יכולותיה הגרעיניות. “לא נחזיר את הגלגל לאחור בקשר לנכסים הגרעיניים שלנו ותוכניות הטילים. זה לא יקרה לעולם. אני מבטיח זאת”.
ארגון אלקאעדה הציב את ההשתלטות על פקיסטן בסדר עדיפויות גבוה מבחינתו, והוא נהנה שם מתמיכה עממית רחבה.
אלקאעדה והג’יהאד העולמי
בראדעי מגלה כי מידי שנה יש כמאה נסיונות הברחה של חומרים גרעיניים, אם כי המספר גדול יותר, שכן זה מספר הנסיונות שנתפסו. זו הדאגה המרכזית כיום בעולם, שאלקאעדה או ארגון טרור אחר יפוצץ חומרים גרעיניים בלב איזור מגורים או בבירה גדולה, ואז החומרים הרדיואקטיביים יתפזרו באוויר, ויביאו למותם של אלפי אנשים. פיגוע כזה יאפיל בחומרתו של פיגוע התאומים בשנת 2001, ועלולות להיות לו השלכות בטחוניות וכלכליות חמורות.
אין מדובר כאן בפיתוח נשק גרעיני או בהעשרת אורניום. מדובר בפיגוע גרעיני, תסריט בלהות לגורמי מודיעין בעולם כולו. אני מקווה שגם מערכות הביטחון אצלנו מתמקדות באיומים מעין אלה. לדברי אלבראדעי, זו הסכנה המוחשית ביותר כיום מבחינת איומי הגרעין העולמיים.
ההברחות, לדבריו, נמשכות כל הזמן, שכן רשת סחר החומרים הרדיואקטיביים והטכנולוגיה של המדען הפקיסטני עבד אלקדיר ח’אן עודנה פעילה ביותר מ- 30 מדינות. בשנים האחרונות מרכז הרשת היה דווקא בנסיכות דובאי שבמיפרץ הפרסי, כאשר כמה עשרות חברות ליגליות כיסו על הפעילות החשאית. ח’אן עצמו נמצא בפקיסטן, בסוג של מעצר בית, למרות שהוא נחשב כגיבור לאומי בארצו.
למצטרפים החדשים אל האתר: ניתן להירשם ולקבל את המאמרים ישירות אל המייל שלכם.
הרישום קל ומיידי.
חייבים להרחיב את הנחשפים לאתר, ולהופכו למשפיע עוד יותר. אנא, עיזרו בכך, בהמלצה על המאמר הזה לחברים. עושים זאת באמצעות הכפתור “המלץ לחבר”, כאן למטה.
◄הפאזל נסגר: איך התרחש המהפך באתר בנוגע לגרעין של איראן
◄כל הבנקים האירופיים הפסיקו את שיתוף הפעולה עם איראן בשל הסנקציות