חווייתי: לפניכם אירוע הסיכום הכלכלי השנתי שלנו, בהמשך לרצף בן שני עשורים: מהי חוכמת האסטרולוג, ואיך היא תבוצע? אנו נוטלים את הנתונים העולמיים החדשים של מחלקת המחקר של “האקונומיסט”, ומצרפים להם את הנתונים השמורים אצלנו מאז שנת 2002 עם הגרפים שלנו. תוצר לנפש: האם המלחמה צפויה לפגוע כלכלית בישראל, ואולי להיפך? האם הנתונים צופים מלחמה בלבנון? האם מדינות המערב צוללות, או מתאוששות? איך ישראל מולן? ובמירוץ בין ארה”ב לסין, מהם הנתונים הצפויים? רוסיה ואוקראינה בעולם מסוכן, ומה עם הערבים ואיראן? כל כך הרבה שאלות, שימצאו תשובות וגרפים במאמר השנתי החדש הזה.
מאת ד”ר גיא בכור
(פורסם לראשונה ב- 18.2.23, ועכשיו נפתח לכל)
למלך צרפת, לואי ה- 11 (1423 – 1483) היתה משיכה חזקה לאסטרולוגיה, והוא החזיק אסטרולוג חצר, אותו הוא גם העריץ.
עד שיום אחד חזה אותו אסטרולוג, שגברת מחצר המלך תמות תוך שמונה ימים. כאשר הנבואה התגשמה, המלך לואי נחרד: או שהאיש רצח את האישה כדי להוכיח את כוחו, או שכוחותיו כה רבים, עד שזה כבר מאיים על המלך עצמו. בכל מקרה הוא היה חייב לחסל אותו.
ערב אחד זימן לואי את האסטרולוג לחדרו, שנמצא גבוה במצודה, ולפני שהוא הגיע, אמר לואי למשרתיו שכאשר הוא ייתן סימן, הם צריכים להשליך את האסטרולוג למטה דרך החלון, אל מותו.
האסטרולוג הגיע, אך לואי החליט לשאול אותו שאלה אחרונה:
“אתה מתיימר להבין את העתיד. אמור לי מתי תמות”.
“אמות שלושה ימים לפני הוד מעלתך”, השיב לו האסטרולוג.
האות מהמלך לא הגיע, וחיי האסטרולוג ניצלו. להיפך, לואי פינק אותו, שמר עליו, והביא לו את טובי הרופאים. האסטרולוג הפיקח הזה חי לבסוף שנים אחרי לואי, ובכך הוכיח שידע באסטרולוגיה לא היה לו, אך ידע באסטרטגיית הכוח, היה גם היה.
וזה הכלל: יש לגרום לאחרים להיות תלוי בך, עד שלוותר עליך יעלה להם במחיר יקר. ואם רוצים להיות עצמאיים, יש לדאוג שאחרים יזדקקו לכם, ויהיו תלויים בכם. הצורך של האחרים – ישחרר אותך, זה הסוד.
כפי שנראה במאמר החדש הזה, ישראל ממשיכה להתעשר למרות המלחמה, ולמרות המתחים הפנימיים המיותרים והמצערים, ויש לה שלושה קטרים שעובדים, ואפילו דוהרים לפניה:
🟧 היא המדינה השניה בעולם לאחר עמק הסיליקון בכל הנוגע למהפיכת המידע;
🟧 היא מדינה המייצרת אנרגיה ומייצאת אותה, ויש לה סיכוי למצוא עוד הרבה יותר;
🟧 והיא מייצרת טכנולוגיות צבאיות שבכל העולם רוצים, שכן העולם כבר נכנס לזעזועים צבאיים ולמלחמות.
במילים אחרות, יש לישראל את הכוח למגנט סביבה מדינות רבות, הרוצות לטעום מהטכנולוגיה שלה, מהאנרגיה שלה, ומהרכש הצבאי שלה. נניח שישראל היתה חיה על תיירות, אין בכך שום צורך לאחרים, להיפך. אך אנחנו מייצרים בשפע את מה שאחרים חולמים עליו, וזהו סודו של האסטרולוג: גרמו לאחרים להיות תלויים בכם. אם כך נפעל מול מדינות העולם, זה יחולל קסם, ובעצם זה כבר מתחולל.
האבירים של לואי ה- 11: תנו להם את מה שאין להם, הם יתנו לכם את מה שאין לנו. זו התלכדות הניגודים, החביבה עלי כל כך (coincidentia oppositorum), המלווה את האתר שלנו כבר כל כך הרבה שנים, ובתחומים רבים. אפילו סמל האתר שלנו הוא התלכדות הניגודים: השמיימי והנשגב עם הארצי והעיקש. שמיים וארץ.
ומקיאוולי כבר המליץ לנסיך שלו: “נסיך חכם ידאג שהאזרחים תמיד יהיו תלויים במדינה ובו, ואז הם תמיד יהיו נאמנים”.
1
הצלחה ישראלית נמשכת, למרות הכל:
כמו בכל שנה מאז הקמת האתר, ובפועל כבר משנת 2002, אנחנו נוטלים את הנתונים החדשים של מחלקת המחקר של האקונומיסט (מחלקה נפרדת מן העיתון עצמו, שהוא פרוגרסיבי), ומוסיפים אותם לנתונים של אותה מחלקה השמורים אצלנו משנת 2002. לאור כל אלה-אנחנו בונים את הגרפים ואת הניתוח העצמאי שלנו, לאורך השנים. את הגרפים, את המידע ההשוואתי ואת הניתוח לא תמצאו בשום מקום אחר, וזו כבר מסורת רבת שנים שלנו (כל המאמרים מופיעים בסוף המאמר).
השנה התאחרה חוברת ה”אקונומיסט” השנתית , ויצאה לאור במחצית דצמבר, כלומר היא כוללת את המלחמה בעזה, ולוקחת אותה כבר בחשבון. למרות המלחמה, ולמרות המתחים החברתיים בישראל, האקונומיסט צופה שהתוצר שלנו לנפש יגדל בשנת 2024 ל- 56,800 דולרים, נתון שיא שלנו, והתוצר לנפש המותאם לכוח הקניה יעמוד על 54,120, וגם זה נתון שיא. אך האם לא היינו יכולים יותר?
כיוון שהשקל נחלש בשנה הזו, וההיחלשות צפויה להימשך עד לפחות מחצית 2024, יש לכך השפעה על התוצר לנפש, ואלמלא זה, והמלחמה שנכפתה עלינו, התוצר לנפש בישראל היה מתקרב עכשיו ל- 60,000 דולרים, ואולי יותר.
גם הצמיחה הצפויה לישראל בשנת 2024 נאה, על פי האקונומיסט, והיא עומדת על 3.4%, כאשר אירופה עומדת על צמיחה כמעט אפסית. גם האינפלציה צפויה לחזור לסידרה, עם 2.6%, וכבר כיום אנחנו רואים אותה ממשיכה לרדת, ובהתאם לכך נגיד בנק ישראל צפוי להתחיל להוריד את הריבית לקראת מחצית השנה הבאה.
הסיבות המרכזיות להצלחה הישראלית כבר נכתבו על ידינו בראשית המאמר: הטכנולוגיה העילית והיזמות שלה; ייצור האנרגיה והיצוא שלה, שנמצאים בשיא כל הזמנים, וההשפעה הדרמטית של מלחמת אוקראינה והמלחמה אצלנו על רצונן של מדינות רבות לקנות את התוצרת הבטחונית הישראלית, שנוסתה. כל שבוע נחתמים חוזים חדשים, ובעולם אוהבים לרכוש נשק שנוסה בהצלחה. המלחמה הנוכחית מאפשרת לנסות את כלי הנשק האלה, שהוכיחו את עצמם: כיפת ברזל, קלע דוד, וחץ 3. לראייה: אף כלי תעופה או טיל של החות’ים התימנים (כלומר של איראן) לא הצליח להגיע לגבולות ישראל, וכולם יורטו בהצלחה מרשימה בדרך.
כיוון שהשקל חוזר ומתייצב, לאחר שכוחות ספקולנטים פגעו בו, יש סיכוי שבשנה הבאה, אם לא יהיו צרות נוספות מיוחדות, נראה את התוצר לנפש ממשיך ומטפס, והיעד של 60,000 דולרים לנפש הוא בהחלט ריאלי.
ישראל היא מדינה עשירה, היכולה להרשות לעצמה את המלחמה, על כל הוצאותיה הגבוהות, אפילו אם לא יתקבל המענק האמריקאי. אלמלא עתודות הדולרים הגבוהות והחוסן הכלכלי, לא היינו יכולים לצאת למלחמה ארוכה, המאתגרת את המשק כולו. ולכן הכלכלה מביאה ביטחון, שבתורו – מביא עוד כלכלה טובה.
2
ישראל מול מדינות מערב אירופה:
וכמידי שנה אנחנו משווים את התוצר לנפש בישראל לזה של גרמניה, בריטניה, וצרפת:
בתכלת, תמיד בצבע הזה, רואים את הנתון החדש של ישראל, 56,800 דולרים לנפש, אך השנה גרמניה שבה ועקפה את ישראל עם תוצר לנפש של 58,245, לא הבדל גדול, שנגרם בעיקר בגלל התחזקות האירו, והיחלשות השקל. אלא שהצמיחה הצפויה בגרמניה היא 0.9% לעומת 3.4% בישראל, כלומר, אצלנו פי שלושה וחצי ויותר מהצמיחה בגרמניה, שכלכלתה איבדה את שני מנועי הצמיחה שלה: גז רוסי זול ושוק מכוניות גרמניות לסין:
בריטניה מתאוששת מהמשבר הכלכלי האחרון, שנכפה על כל מדינות אירופה בשל זינוק מחירי האנרגיה, והאקונומיסט צופה לה צמיחה מסויימת של 0.7%, וזה לפחות לא מיתון. התוצר שלה לנפש עולה מ- 44,330 ל- 54,800, וזהו תיקון גדול, שנגרם בשל הזינוק של הלירה שטרלינג, לא כל כך בגלל הצמיחה המזהירה של המדינה, שהפוליטיקה שלה, כמו גם הבירוקרטיה, נרקבות. אותו אקונומיסט צופה שהמפלגה השמרנית תאבד את השלטון בבחירות הבאות לטובת הלייבור, שעבר התמתנות, אך הכל עוד צפוי, והעיתון מתעלם משאלת ההגירה והאיסלאם, המחרידה כבר רבים.
למרות העליה הזו, התוצר לנפש בבריטניה עדיין נמוך מזה הישראלי, וכך גם לגבי צרפת, העומדת על נתון של 51,131 דולר לעומת 46,670 אשתקד. זה הנתון הטוב ביותר של צרפת מעולם, אך אין לה הרבה סיבות להיות אופטימית. התוצר לנפש עלה בשל עליית האירו, כאשר הצמיחה הצפויה בצרפת היא רק של 0.8%. צרפת לכודה בהגירה מוסלמית פראית, המלווה בהתקוממויות קשות כל כמה חודשים, ובמובנים רבים היא איבדה את השליטה על גורלה. כך נראתה פריז השבוע, ולא בטוח שצרפת תמשיך את ההטבות הסוציאליות הנדיבות שלה, שכן אין לה עוד יכולת לכך:
ושוב רחובות פריז מוצפים במסתננים, מהשבוע. מקרון אוסף אותם, ומפזר בכל רחבי צרפת, וחוזר חלילה. הם עולים לצרפת מאיטליה, ולשם הגיעו מצפון אפריקה. אירופה תזכה השנה ב- 300,000 מסתננים מתועדים, שיצטרפו למיליונים הקיימים, רובם ככולם מוסלמים. תארו לעצמכם, מה יקרה במדינות האלה בשנת 2040, למשל?
מי היה מאמין? מפלגת “החירות” של חירט וילדרס ממשיכה לצבור הישגים, ולראשונה יו”ר הפרלמנט ההולנדי (בוידאו) יהיה מטעמה. בכך צוברת המפלגה כוח רב, עוד לפני הקמת הממשלה, שבהולנד תמיד אורכת חודשים. הולנד חדלה לצמוח, והיא עסוקה במימון המוני המוסלמים שהכניסה, והצרות שהביאו איתם. התוצר שלה לנפש עומד על 63,381 דולרים סטטי. אירופה עוברת ימינה.
הונגריה עם 26,331 דולר תוצר לנפש, צ’כיה עם 33,568, ופולין עם 21,368.
3
ישראל מול מדינות דרום אירופה:
לפני שנים נמצאה ישראל נחותה מול המדינות האלה, בכל הנוגע לתוצר לנפש: איטליה, ספרד, יוון ופורטוגל, אך כבר שנים רבות היא נמצאת הרבה מעל לכולן.
התוצר לנפש הצפוי בספרד בשנת 2024 יעמוד על 35,151 דולר, נתון יפה לספרד לעומת 31,550 אשתקד, אך זה מושג בעיקר הודות לעליית שווי האירו. הצמיחה בספרד מעט יותר גבוהה מן המדינות המוליכות באירופה, עם 1.2%, אך המדינה נתונה בזעזועים פוליטיים קשים, עד לסכנת התפרקות חברתית.
התוצר באיטליה עומד על 40,684, נתון יפה לעומת אשתקד, 34,550, אך אם האירו ישוב וייחלש, גם הנתונים האלה עלולים לשוב ולרדת. הצמיחה באיטליה נמוכה, 0.7%, ורפורמות נדרשות בפנסיות ובמערכת המס זוכות להתנגדות של סקטורים ציבוריים רבים, מה שאומר מאבקים והתפרעויות ברחובות.
ולבסוף יוון, עם 24,630 דולר וצמיחה יפה של 2.6%, אך זו מדינה שעדיין נשענת בכבדות על סקטור התיירות. ממשלת הימין של קיריאקוס מיצוטקיס חותרת להפרטה ולמשק קפיטליסטי יותר, אך האיגודים המקצועיים החזקים במדינה מעוררים מהומות ברחובות, וזורעים חוסר ודאות, בנוסף לבעיית המסתננים המוסלמים הרבים.
ובאופן מפתיע, ישראל עם מלחמה ומתחים פנימיים, צפויה להצליח יותר מכל המדינות האירופאיות האלה, גם בתוצר שלה (מעל 550 מיליארד דולר), גם התוצר לנפש, וגם בקצב הצמיחה. יש לנו את מה שאין לכל המדינות האירופאיות שהזכרנו עד עכשיו: גם הייטק, גם אנרגיה, וגם תעשיות בטחוניות משגשגות, בעידן של צורך עולמי, ועליית מחירים של יצרני הנשק בשל הביקוש הרב.
4
האם ישראל היא מדינה יקרה?
בוודאי שישראל היא מדינה יקרה, משום שהיא צריכה לתחזק מערכת צבאית שאמורה להגן עליה, דבר שמדינות רבות בעולם מתחילות רק עכשיו לבנות. ועם זאת, ישראל פחות יקרה ממה שהיתה בעבר, כאשר הפער בין התוצר לנפש לבין התוצר לנפש המותאם לכוח הקניה (PPP) צפוי לעמוד בשנה הבאה על 2,658 דולר, ובשנה שעברה עמד הפער על 4,390 דולר. במאמר של השנה שעברה התוצר לנפש היה 54,860 והמותאם 50,470 דולר. במאמר של לפני שנתיים הפער היה אפילו עוד יותר גדול, של 4,490 דולר.
ישראל היא מהמדינות הבודדות בעולם שבהן התוצר לנפש הרגיל עולה על זה המותאם לכוח הקניה, מה שאומר שהמדינה יקרה. ברוב מדינות העולם זה הפוך, מה שאומר מדינה זולה למחיה. היה ונצליח בעתיד להשוות בין שני הנתונים, הרי שעשינו דבר גדול, ואנחנו בכיוון הנכון.
לדוגמה: מצרים היא מדינה עם תוצר לנפש של 2,809 דולר בלבד, אך כוח הקניה של המצרים הוא גבוה, 17,770 דולר, כיוון שזו מדינה זולה מאוד.
5
ארצות הברית מול סין: פער אדיר
בעוד ארצות הברית מתעשרת בשל המלחמות בעולם, כאשר היא מוכרת גז מונזל (LNG) לאירופה, במחירי עושק, ונשק לכל העולם, סין נמצאת בבעיה. הצמיחה של ארה”ב הצפויה בשנה הבאה היא של 0.8%, ושל סין 4.8%, אך זו צמיחה נמוכה בסין לעומת שנים קודמות, והיא תמשיך לרדת.
הפער בין התוצר לנפש בארה”ב לזה של סין הוא עדיין עצום: 13,601 בסין לעומת 82,620 בארה”ב, פי ששה, אך הילודה בסין נמוכה מאוד, ולכן התוצר שלה לנפש עולה באופן מלאכותי, ככל שהאוכלוסיה יורדת. על פי החישוב-מחלקים את התוצר במספר התושבים כדי להגיע לנתון התוצר לנפש, ואם שעור המכנה יורד, כלומר האוכלוסיה פוחתת, התוצאה כמובן עולה.
בגרף הזה השווינו את התוצר לנפש של ישראל, לזה של ארצות הבית, סין, רוסיה ויפן, והוא מרתק:
בעוד ארצות הברית ממשיכה לעלות, ואפילו לזנק, יפן (בורוד) מדשדשת במקום כבר יותר מעשור, ומנועי הצמיחה שלה ממשיכים לדעוך, ככל שהילודה שם צונחת. בשנת 2015 חיו ביפן כמעט 128 מיליון תושבים, ובשנת 2024 הם צפויים לרדת ל- 122.5 מיליון, כלומר 5.5 מיליון תושבים “נעלמו”, וגם לא יחזרו. קצב הירידה צפוי להימשך גם בעתיד.
במילים אחרות, מצבה הכלכלי של יפן גרוע בהרבה, ורק הירידה הנמשכת בהיקף האוכלוסיה ממתנת מעט את הירידה בתוצר לנפש. בסין חוששים שגורל דומה ממתין גם להם מעכשיו.
ארצות הברית נכנסה לשנת בחירות כשהיא משוסעת מתמיד, עם מלחמת עולם בין הדמוקרטים בתוך עצמם – לבין הרפובליקנים, גם אלה בתוך עצמם, אלה נגד אלה. אין הסכמות על שום נושא, והיה והנשיא טראמפ יבחר מחדש, הרחובות עלולים לעלות באש, כפי שהיה בשנת 2020.
מיליוני מוסלמים חדשים נמצאים כבר בקרבה של ארצות הברית, הם מתנהגים כבעלי הבית, והיהודים שם מרגישים זרים ונבגדים. מעולם מאז מלחמת העולם השניה, לא היתה האנטישמיות כה רווחת וגלויה במדינות המערב, וזו הזדמנות מבחינת העליה לישראל:
6
מדינות ערב ממשיכות להיעלם,
כאשר מצרים יורדת בתוצר שלה לנפש מ- 3,510 במאמר של השנה שעברה ל- 2,808; לבנון יורדת מ- 4,620 ל- 3,641; אך ירדן עולה מ- 4,410 ל- 4,766. הנתון הלבנוני גרוע בהרבה, משום שכעשרים אחוזים מתושבי לבנון כבר היגרו, ואין שם ממשלה מתפקדת, נשיא, מפקד צבא חדש, מיפלגות ופרלמנט, כל אלה נבלמו בידי חיזבאללה, שלא מרשה שום שינוי. גם סעודיה מתקשה, והיינו מצפים ממדינה עם משק אנרגיה דומיננטי להיות עשירה יותר. התוצר שלה לנפש עומד על 32,097, נתון שיא מבחינתה, לעומת 28,170 במאמר של השנה שעברה.
ישראל התנתקה כבר מזמן מן המזרח התיכון, עם הון אנושי שאין לאף אחת מן הישויות הערביות סביבנו, הנרקבות משחיתות.
דוגמה לכך היא עיראק, שבשנים עברו, 2015 למשל, עמדה על תוצר לנפש של 8,230, אך בשנה הבאה היא צפויה ל- 5,843, כיוון שהרבה מהכנסות האנרגיה נגזלות בדרך. מי שעולה היא דווקא סוריה של בשאר, אשר הגיעה לכמה הסכמים עם הכורדים בצפונה לחלוקת כספי הנפט, מה שמביא את התוצר שלה ל- 5,699 – וזו קפיצה, גם כיוון שמיליונים עזבו, כך שמספר התושבים שבעבר עמד על 23 מיליון לפחות, עומד כיום על 18.5. יחד עם זאת, סוריה היא מדינה יקרה, והתוצר לנפש המותאם שלה עומד על 4,290, תחת חרם מערבי כולל.
זו הסיבה שהמעבר היבשתי בין האמירויות לבחרין לבין ישראל, דרך סעודיה, הוא כה חשוב, שכן אלה הכלכלות המשלימות היחידות במזרח התיכון, כאשר כל האחרות מפגרות מאחור.
האקונומיסט אינו מתייחס בהערכות שלו למלחמה ב”לבנון”, מתוך הבנה שגם חיזבאללה לא מעוניין בכך, מעבר למס שפתיים לחמאס, שגם הוא בן חסות של איראן.
7
איראן בקשיים,
למרות שהיא מוכרת נפט בחשאי לסין, מחשש הסנקציות האמריקאיות. כיוון שזו עיסקה מפוקפקת, הסינים דורשים, וגם מקבלים, מחיר נמוך במיוחד מן האיראנים. בנוסף, האיראנים מוכרים נשק לרוסים, במלחמתם באוקראינה, אך המחיר שהם מקבלים נמוך יחסית גם כאן.
לכן, התוצר לנפש באיראן צפוי לעמוד בשנה הבאה על 3,386 דולר, לעומת 4,050 במאמר של השנה שעברה, או שיא של 7,040 בשנת 2012. התוצר לנפש בישראל עומד על פי 16.7 מזה של איראן, ועכשיו מבינים כמה נזק גורם משטר האייתולות למדינה הזו, שהיתה יכולה להיות עשירה ומובילה כלכלית. במקום זאת – הכספים מבוזבזים על סיוע למיליציות השיעיות בכל רחבי המזרח התיכון והעולם, והשחיתות פושה וחוגגת שם.
לכן הצמיחה הצפויה באיראן עומדת על 2.1% סבירים, בשעה שלמדינה יש פוטנציאל צמיחה של פי ארבעה לפחות. האינפלציה צפויה לעמוד על 30%, מה שאומר שהמשטר נאלץ להדפיס כסף שאין לו. במצב כזה, יהיה קשה לחיזבאללה לפתוח במלחמה רחבה עם ישראל.
8
טורקיה היא ארדואניסטן,
והמדינה ממשיכה בנסיונות הכלכלים הנואשים, ובכל זאת התוצר לנפש עלה שם השנה ל- 11,147 לעומת 7,200 בשנה שעברה. עדיין, בשנת 2011 כבר היתה טורקיה עם תוצר לנפש של 11,840 דולר, כלומר זו עמידה במקום.
הצמיחה הטורקית הצפויה נמצאת ברמה של 2.7%, לא גבוהה כמו פעם, והאינפלציה על 50%. ארדואן ויתר על רעיון הריבית הנמוכה שלו בכל מחיר, והיא עומדת כיום על רמה גבוהה מאוד של 40%, מה שמושך ספקולנטים רבים. ועדיין, למרות הריבית המטורפת, הלירה הטורקית לא מפסיקה לצנוח מול הדולר, והיא נמכרת כיום בשער של 29 לירות לדולר אחד. אלמלא הזנקת הריבית, הלירה היתה עומדת על לפחות שער של 40 לירות לדולר.
לפחות מחירי האנרגיה ירדו, וטורקיה, כייבואנית אנרגיה כבדה, יכולה לנשום מעט לרווחה, לפחות בתחום הזה.
ארדואן יודע שהוא חייב את שיתוף הפעולה הכלכלי של ישראל, בוודאי בנושא הגז, ולכן הוא תוקף מילולית את ישראל במהלך המלחמה הנוכחית, כדרכו – במילים בוטות, אך הוא נזהר שלא לפעול, וגם הוא מחכה ליום שאחרי המלחמה. אלמלא המלחמה, נתניהו היה מוזמן לטורקיה בכבוד מלכים, וארדואן היה מגיע לכאן לביקור רשמי.
לטורקיה יש בעיה: ככל שהאיסלאמיזציה עולה, כך פחות ופחות נשים עובדות, מה שפוגע מאוד בכושרה של המדינה להתקדם, ובפועל היא תקועה.
9
רוסיה מול אוקראינה, מפסידים בלבד:
בשל המלחמה והסנקציות עליה, רוסיה צפויה לרדת בשנת 2024 לרמה של 13,193 דולרים לנפש, לעומת 15,000 במאמר הקודם. הסיבה היא שרוסיה וסעודיה העלו באופן מלאכותי את מחירי הנפט בשנה שעברה, אך אלה שבו וצנחו עכשיו, ורוסיה חיה ממחירי הנפט והמחצבים שלה. רוסיה כבר היתה עם 15,610 דולר תוצר לנפש בשנת 2014, אלא שאז פלשה לראשונה לאוקראינה, ובשנה שעברה הפלישה השניה והגדולה יותר. הצמיחה ברוסיה עומדת על 1.4%, ואחיזת המשטר באזרחיו גוברת מיום ליום, עד שהיא מתקרבת למימדי העריצות של ברית המועצות. הנאמנות למשטר היא מעל לכל, ומי שלא מבצע זאת, ימצא את עצמו בכלא, כאשר האופוזציונר המושבע של פוטין, אלכסיי נבלני, הועבר לאחרונה למקום כליאה אחר, ובפועל “נעלם”. מפחיד לחיות כיום ברוסיה, במיוחד ליהודים.
אך גם אוקראינה מפסידה רבות, למרות שהמערב מזין אותה בכספים כל הזמן. עם תוצר לנפש של 5,209 דולר, וצמיחה של 3.2% – המדינה שורדת, ובלי הסיוע המערבי היא היתה נופלת כבר בידי הרוסים. בראשית שנת 2024 היו צפויות בחירות לנשיאות, אך אלה נידחו למועד בלתי יודע עם חוק צבאי, וגורל הדמוקרטיה באוקראינה כלל אינו ברור. הרוסים מבהירים שאין להם שום כוונה לוותר על אוקראינה, גם אם המלחמה הזו תימשך עוד שנים, ואלה חדשות רעות לאוקראינה, אך גם לרוסיה.
החזיתות בוערות בין רוסיה לאוקראינה, למרות הקור העז, אך המלחמה הולכת ונשכחת, לאחר שנולדים נושאים בינלאומיים בוערים אחרים:
10
הדמוגרפיה הנובלת מדברת:
ומדינות מחזיקות את התוצר שלהן לנפש רק בשל ירידה בילודה שלהן ובאוכלוסיה שלהן.
אפילו הילודה בהודו נחלשת, עם שני ילדים לאם בלבד (פחות מהמספר של 2.1 ילדים לאם, לשמירת הקיים), והתוצר לנפש בהודו עומד על 2,727. או בסין עם מספר מבהיל של 1.2 ילדים לאם, מה שאומר שלמדינה הזו אין דור צעיר שיחזיק את הכלכלה הגדולה. הנתונים מבהילים גם במדינות אירופה: 1.7 ילדים לאם בשוודיה, למרות שעשירית מהאוכלוסיה היא מוסלמית, מה שאומר שהילודה של השוודים המקוריים נמוכה מאוד; הולנד עם 1.6, יוון ופורטוגל עם 1.4, הונג קונג 0.8 ילדים לאם, דרום קוריאה 0.9, אוקראינה 1.3, ספרד, איטליה ויפן עם 1.3, שוויץ, רוסיה, פולין ונורווגיה עם 1.5, ועוד. זו תמונה קודרת.
תמונת המצב צונחת גם במדינות ערב: האמירויות 1.4 ילדים לאם, קטר 1.8, תוניסיה 2, וסעודיה עם 2.4. במדינות מוסלמיות אחרות המצב גרוע אף יותר: איראן עם 1.7, וטורקיה 1.9. ולכן ישראל, עם מעל 3 ילדים לאם, זוהרת עם עתיד מבטיח במערב, ואפילו במזרח התיכון.
בעבר, נבע הריבוי הטבעי הגבוה בישראל מהילדים המוסלמים, אך כיום הוא בשל הילדים היהודיים, כאשר לפי נתוני הלמ”ס הרשמיים לשנת 2022 מספר הילדים לאם יהודיה בישראל הוא 3.03 בממוצע, כאשר לאם מוסלמית הנתון הוא נמוך יותר, של 2.91; אותו נתון לגבי ילדים ערבים נוצריים בישראל שהוא שלילי, עם 1.68 (כלומר האוכלוסיה תתמעט); והדרוזים עם ריבוי שלילי של 1.85. אלה מספרים מדהימים, משום שבשנת 1970 הריבוי של אם מוסלמית בישראל התקרב ל- 9 ילדים, ושל הדרוזים ל- 8.5.
כל מדינות העולם שרויות במבוכה ובחרדה, בלחצים דמוגרפיים גוברים, ובתסיסה חברתית מתעצמת, ולזה נוספו האיומים של מלחמה גדולה באירופה. המלחמה בישראל, וגם אי השקט החברתי אצלנו היו יכולים להימנע, אך לצערנו לא כך היה. יש לסיים את המלחמה עם תוצאות חד משמעיות (שליטה צבאית בשני שליש לפחות משטח הרצועה, ללא תושבים), ואז להתפנות מחדש להתעצמות הכלכלית ולקשר עם מדינות העולם.
אנחנו חוזרים על הנוסחה החד משמעית שלנו להצלחת כל מדינה:
צבא חזק (ואת זה יש חובה לחזק) + כלכלה חזקה + דיפלומטיה טובה (כתוצאה מן הכלכלה החזקה) = הצלחה לשנים ארוכות.