מאת ד”ר גיא בכור
שאלה: בשביל מה אדם צריך זכויות הפגנה וחופש דיבור? תשובה סעודית: כדי להשיג חיים טובים יותר, חינוך, בריאות, השכלה, עבודה ודיור. ואם המדינה תיתן לכם את כל אלה, האם הייתם מסכימים לוותר על זכויות האדם שלכם? זהו הדיל העומד מאחורי “החוקה” הסעודית משנת 1992, הקיימת עד היום. היא מבטיחה לאזרחי הממלכה את זכויות הקיום ברמה של סיבסוד מלא או חלקי. זוג צעיר יקבל מיגרש חינם, בריאות חינם, השכלה טובה, ועבודה. אז בשביל מה הוא צריך להפגין? החוקה הזו נקראת “חוק יסוד” (“קאנון אסאסי”), משום שהחוקה האמיתית היא השריעה האסלאמית.
אם היו מציעים עסקה כזו בישראל, האם הציבור שלנו היה מקבל את הדיל? בזהירות אני מעריך, אבוי, שכן.
רק מדינה כל כך עשירה כמו סעודיה, שמרוויחה מליארד דולר ביום מן הנפט שלה, יכולה להציע דיל נדיב-לכאורה שכזה. במילים אחרות, בית המלוכה הסעודי “קנה” כל התנגדות נגדו.
אלא שהחבילה הזו החלה לחרוק.
ריבוי אוכלוסין משולח רסן (21.5 מליון בשנת 2001 לעומת כמעט 30 מליון ב-2010), שחיתות קשה של בית המלוכה על אלפי נסיכיו, וחולי מימשלי, כמו גם תל”ג לנפש של רק 17 אלף דולר, כמו גם אסלאם פוליטי קיצוני במיוחד, כל אלה הביאו את “הדיל” לכדי סיום. כאשר 40% מן הצעירים בממלכה מובטלים, העיסקה הפכה לבלתי אפשרית. החודש, בעקבות מהומות הערבים מיהר המלך עבדאללה להציע חבילת סובסידיות של דיור, עבודה ורווחה בשווי 36 מליארד דולר, אך אני חושש שזה כבר יהיה מאוחר מידי.
הממלכה העצומה בגודלה אך החלולה מבפנים מבעבעת, והתפוצצות חברתית היא עניין אפשרי. כל כך הרבה גורמים מביאים בממלכה העשירה הזו להתמרמרות. הנה עשרת החשובים שבהם:
1. המלך עבדאללה בן 87, חולה, והמימשל נעצר יחד איתו. המלך שהה כשלושה חדשים בחו”ל, בטיפולים רפואיים בניו יורק, ואחר כך במנוחה במרוקו. הוא חזר עכשיו, כשהתסיסה כבר מבצבצת, ושואפת להתפרץ. סדר הירושה בסעודיה הוא מאח לאח, ויורש העצר, שגם הוא כבר חצה את גיל 80 הוא אחיו למחצה הנסיך סולטאן. כל האחים זקנים מאוד, והממלכה זקנה יחד איתם. הם לא יודעים כיצד להעביר את הירושה לדור הבא, בשל מחלוקת השבטים, והדאגה ליציבות רבה. המלך חולה, והמדינה חולה איתו.
2. סעודיה היא מדינה שבטית עד היום, כשהשבט הגדול והחשוב, שבט סודייר, קיבל את מרבית תמלוגי הנפט. השבטים האחרים, כמו בלוב, רוצים את התמלוגים והשלטון, כמובן, לעצמם. עד היום לא העזו להתנגד לסדר הירושה, אך אם יפרצו זעזועים, הם יכולים לדרוש את מה שלדעתם מגיע להם, גם באלימות. המלך אינו סודיירי, אך יורש העצר הוא סודיירי, כמו גם שר הפנים נאיף ומושל מחוז ריאד סלמן (האחראי על בטחון הפנים). מלחמת שבטים יכולה לפרוץ, ואין לה שום קשר לדמוקרטיה.
3. המצב הכלכלי קשה. נכון, וזהו פרדוקס, התוצר של סעודיה הוא 481 מליארד דולר (אך רק פי שניים מישראל, על 7.5 מליון תושביה), אך הכסף לא מחלחל למטה. זה מעורר תסיסה גדולה בממלכה, במיוחד לנוכח עושרם המופלג של הנסיכים, וסרחון השחיתות שלהם. אבטלה כה עצומה אצל הצעירים מביאה רצון למרוד בקיים, מה גם שהממלכה מלאה זרים, שהם דווקא עובדים.
4. האסלאם הקיצוני. הסעודים הם חנבלים-ווהאבים, וכולם התחנכו על ידי כוהני הדת הקיצוניים שלהם. בחירות אמיתיות בסעודיה היו מעלות היום לשלטון את אלקאעדה. הברית בין כוהני הדת לבין בית המלוכה עדיין קיימת, אך במדינה יש כוהני דת פיראטיים, הנהנים מתמיכה המונית. מנהיגיהם גורשו על ידי בית המלוכה אל מחוץ לבית המלוכה, אך הם מפעילים את ההמונים דרך האינטרנט ותחנות עוינות כמו אלג’זירה. אם יפול המשטר בסעודיה, יזכה האסלאם הקיצוני במזרח התיכון בניצחון עצום, שכן יחד איתו תיפול מערכת המדיה העניפה שסעודיה הקימה, עם ערוץ אלערביה, א-שרק אלאווסט ועוד. האסלאמיסטיים הסעודים מריחים את הניצחון האפשרי שלהם במצרים, בלוב ובתוניסיה, וגם הם רוצים. למה לא?
5. בני המיעוט השיעי יושבים במזרח המדינה, לא רחוק משדות הנפט הגדולים וממחנות הצבא האמריקניים. זהו חיכוך טעון. הם ראו את מרחץ הדמים שבוצע נגד אחיהם בבחריין, ולכן הם יחששו למרוד בגלוי, אך הם יחכו לשעת כושר. בעוד האמריקנים התמימים מדברים על דמוקרטיה, השיעים זכו להשתלט על עיראק בשנת 2003. בסעודיה יש רוב סוני, שלא יראה בעין יפה התמרדות שיעית, והאחרונים מבינים זאת. אך פוטנציאל עדתי נפיץ קיים.
ימי ביניים במאה ה- 21, שבטיות בעולם משתנה: בכל שנה רוקד המלך הסעודי את הריקוד השבטי, השמור למלכים בלבד, ריקוד “הערד’ה”. רוקדים אותו עם חרב ביד, כשבני השבט שלך, והאחים יורשי העצר, משתתפים סביב. זהו ריקוד הערד’ה של המלך עבדאללה משנת 2010, בטרם חלה ואושפז. ריקוד מונוטוני, המצריך כוח פיזי. האם זה יהיה גם הריקוד האחרון? האם למישהו בסעודיה יהיה זמן בעתיד לרקוד? ואולי הממלכה כולה תרקוד? את זה נראה בקרוב. העולם הפיננסי עוקב בשבע עינים אחרי סעודיה. מבחינת העולם, סעודיה היא המזרח התיכון. היא חבית האנרגיה שלו.
◄סוד תוכנית השלום הסעודית
6. צעירים סעודים רבים ראו עולם. הם יודעים היטב מה זו חירות דיבור, כיצד נראות האוניברסיטאות בארצות הברית, ומה הלך הרוח בעולם. חלקם גם רוצים, אך המישטר אוסר זאת באיסור חמור. בלוגים אסורים, והרשת מפוקחת קשות, כאשר אתרים בעייתיים נחסמים. הסעודים יודעים לעקוף את החסימות, אך אלפים נעצרים ונכלאים. היד היא קשה, כשם שהיא יודעת להיות רכה בפיתויים. משטרת בטחון הפנים במדינה היא חזקה אך גם שנואה. מה שקורה בתחום הזה במצרים משפיע גם על סעודיה.
7. אין שום ייצוג פוליטי. אכן קיימת מועצה ממונית עוד מתקופת המלך הקודם פאהד, אך אין יצוגיות, אין בחירות, ואין שום תחושה של שינוי או השפעה ממשית. ההמונים עשויים לדרוש את הפיכת הכתר לייצוגי בלבד, דבר שבית המלוכה יתנגד לו מאוד. כיום זוהי מונארכיה אבסולוטית, וסעיף 6 לחוקה הסעודית קורא לבני העם לציית למלך, וזו חובתו של המלך, לפי סעיף 12 “למנוע כל דבר שעלול לגרום לחוסר הרמוניה, ריב וחוסר אחדות”. במילים אחרות, מותר למלך לדכא מהומות, וזו אף חובתו על פי החוקה ולכאורה גם על פי השריעה. מעניין, גם בית המלוכה וגם חלק גדול מן המתנגדים תומכים את עצמם בשריעה.
◄הערה לפני שתמשיכו לקרוא: כאשר מספר חברי מועדון ג’יפלאנט יגיע ל- 6,000, וזה די קרוב, אפרסם רשימה מיוחדת על התקדמות פרוייקט ההסברה שלנו בתשע שפות, “הממתק היומי שלי מישראל“. דו”ח הביניים הזה יהיה מרתק, ואפילו מפתיע. יהיו בו לקחים משדה הקרב של ההסברה והמיתוג. לחצו כאן “לייק/אהבתי”.
8. איראן רואה בסעודיה את יריבתה האיזורית הקשה ביותר, ויש לה אינטרס עליון להפיל בה את המשטר ולכונן משטר אסלאמי, או לפחות אנדרלמוסיה. ערוץ אלג’זירה ממשיך את הקו הזה, ומסית נגד בית המלוכה, לקראת הגעת ימי זעם אפשריים. רשמית יש יחסים סבירים בין איראן לסעודיה, אך האמת היא מרה בהרבה. כל מדינה רוצה לראות באובדן משטר שכנתה. המתח בין איראן לסעודיה גדול ומסוכן. לאחר הזעזועים הגדולים במצרים, בת בריתה הפרו-מערבית של סעודיה, המלך עבדאללה הסעודי נשאר לכאורה לבד.
9. אלקאעדה כארגון קיים בסעודיה באופן ממשי, והוא עלול לנצל את חוסר היציבות, כדי להגדיל את שליטתו, כפי שזה קורה בתימן השכנה. נכון הוא שהמישטר בסעודיה כמו זה הלובי או המצרי, הזהירו ועדיין מזהירים מפני השתלטות אלקאעדה כדי להציל את עצמם, אך זה לא אומר בהכרח שהם טועים. האם אלקאעדה יסכן את תעשיית הנפט במדינה?
10. ולבסוף, ארצות הברית, הגורם המסוכן ביותר מבין כולם, בוודאי הבלתי צפוי מכל. המישטר הצבאי במצרים יכול להתמודד עם איומים רבים, אך מארצות הברית, המשענת העיקרית שלו, הוא פוחד, ולכן נזהר מאוד. כיום מי שהוא מנוול ועריץ, זכאי לשרוד, אך מי שהוא זהיר, ובעיקר נתמך בידי ארצות הברית, נידון לכליה. הנפט הסעודי חשוב מאוד לאמריקנים, והם יזהרו לפני שיתנו יד להפלת המלך עבדאללה ומשטרו, אך דברים דומים חשבנו גם לגבי מובארק והמימשל הצבאי בקאהיר, שוושינגטון כופה עליו עכשיו בחירות “חופשיות”, בהשתתפות כולם, כולל האסלאם הרדיקלי. לא אלקאעדה הוא האיום על בית המלוכה הסעודי ועדיין גם לא איראן. האיום הגדול ביותר יכול להיות ברק אובמה. אצלו הכל יכול להשתנות בן רגע. בראשית שלטונו הוא השתחווה בחנופה בפני המלך הסעודי, ומחר הוא כבר יכול לכנות אותו עריץ. ועם ידיד כזה, שואלים בממשל הסעודי, מי צריך אוייבים?
◄כדי להנות מן המאמרים המיוחדים של האתר, כדאי להצטרף אל מועדון Gplanet Prime. המינוי הינו לחצי שנה או לשנה. במסגרת המינוי קוראים את כל המאמרים הסגורים שפורסמו עד היום, וממשיכים קדימה לתקופה נוספת.
ניתן להירשם – כ א ן.
◄אני מבקש באופן אישי, מכל מי שכבר חבר במועדון Gplanet Prime, והמנוי שלו הסתיים, לחדש אותו. כדי לחדש את המינוי יש להכנס לקטגוריית “לחידוש מנוי קיים לחץ כאן”, או – כ א ן.
◄אם ברצונכם לשלוח את המאמר הזה לחברים, עושים זאת באמצעות הכפתור “המלץ לחבר”, בדף הזה, למטה.
◄למבקשים לקבל התראות על כל מאמר חדש שעולה ישירות אל המייל האישי, עושים זאת – כ א ן.