מאת ד”ר גיא בכור
לאחר שנושל מכוחו הפוליטי ב- 27 באפריל 1909, זוכרת ההיסטוריה את השולטן העות’מאני, עבד אלחמיד השני, כדיקטטור אכזר, שידיו היו מגואלות בדם, וכמי שזירז את סופה של האימפריה העות’מאנית הגדולה. בפועל התמונה היתה מורכבת יותר: הוא ניסה לעכב את התפרקות האימפריה, כאשר שיחק עם האירופים אלה כנגד אלה, והוא ניסה להכניס את טורקיה לסוג של מודרנית, אבל בלי לוותר על כוחו המוחלט; הוא היה נחישות והססנות; ראייה מפוכחת עם פנטזיה; הוא ראה את העתיד, אך הוטרף מן הקולות של העבר האסלאמי הגדול; הוא היה פתיחות ואכזרית גדולה, עד לסופו. טייפ ארדואן הוא עבד אלחמיד השני, ועבד אלחמיד השני הוא טייפ ארדואן. שניהם הביאו לבידוד ארצם, עד לסוף המר: ב- 1909 “הטורקים הצעירים” (שילוב של סטודנטים וקציני הצבא) פשטו על איסטנבול, והחליפו את עבד אלחמיד השני באחיו, מהמט, שהפך לשליט בובה בידיהם.
1 כבר שנים שמענו את סיפורי “הכלכלה המזנקת” של טורקיה, ואשר היו תמימים שראו בה את עתיד הכלכלה העולמית, יחד עם מדינות עולם שלישי נוספות. זה לא קרה, והערכנו כך כבר בשנת 2011, משום הכלכלה הטורקית היתה בנויה על בועת אשראי: ארדואן כפה על הבנק הלאומי להוריד את הריבית לאפס, וכך “קנה” את הציבור המקומי בצריכה זולה. אבל החגיגה הסתיימה, עכשיו צריך לשלם את החובות, ואין כסף. כתוצאה מכך דירוג האשראי של טורקיה לפי סוכנות פיץ’ עומד על רמה של -BBB. התיירות, המהווה 11% מהכלכלה, היא המכה המיידית והקשה ביותר: זו שניצבת במקום הראשון, התיירות הגרמנית, צנחה בכ- 50%, וממשיכה להידרדר ככל שהפיגועים מתגברים, וזו שבמקום השני, הרוסית, נחתכה לגמרי, בעקבות החרם של פוטין על ארדואן. כתוצאה מכך אנטליה, פעם עיירת תיירות שוקקת, גוועת, ומעל 1,000 בתי מלון מוצעים למכירה. אך מי יגיע למקום שבו מתפוצצים אנשים ברחובות?
המדינה נקלעה לקוקטייל רעיל של משברים: מלחמת האזרחים עם הכורדים, מצד אחד, והמלחמה עם דאעש והגורמים הסורים מהצד השני; אין יציבות פוליטית; יש מליוני פליטים שצריך להאכיל; פשיעה גואה; הצמיחה קרסה; האינפלציה בשיא; ההוצאות הכספיות גדלות; תעשיית הטקסטיל צונחת; שלטון החוק אינו קיים עוד, אלא שלטון השולטן, העריץ והמושחת. למזלה של טורקיה מחירי האנרגיה צנחו, ויש לה את מי לסחוט: את האירופים האומללים, שדבקו בטורקיה, וצרותיה הפכו להיות צרותיהם.
עבד אלחמיד השני דווקא הזניק את הטכנולוגיה של האימפריה: נבנתה הרכבת החיג’אזית (שהשנה תחל לפעול “מסילת העמק” שלנו, על חורבותיה), נכנס הטלגרף לממלכה, ונכנסו ה”תנזימאת”, הרפורמות המשפטיות והכלכליות הגדולות, אך כמו אצל השולטן המודרני, הכל היה מלווה בשחיתות עצומה, אינטרסים אישיים וחוסר יכולת פיקוח. נכנסו עיתונים ראשונים לאימפריה, אך יחד עם צנזורה פוליטית חמורה, כאז גם היום. השולטן נשאר שולטן.
ח ד ש: עלתה אפליקציה של האתר למשתמשי אנדרואיד, וניתן להוריד אותה בחינם בחנויות האפליקציות, או – כ א ן.
המשתמשים גם יקבלו הודעה לסלולארי על מאמרים חדשים בג’יפלאנט.
2 הארמנים רצו אוטונומיה ולאומיות באיזורים שלהם, במרכז טורקיה. המרד הארמני של שנת 1894 דוכא בידי השולטן, ואז ב 1895-6 נטבחו כ- 150,000 ארמנים בידי הצבא של השולטן ומיליציות כורדיות, שהוסתו בידי השלטון. כנסיות נהרסו, כפרים נמחקו, כמבוא לרצח העם הארמני, שיבוצע עשור אחר כך, בשנים 1915-1918. כתוצאה מכך נקרא השולטן באירופה “השולטן האדום”. מעניין לציין שמי שעמד מאחורי הרמת הראש הארמנית היו הרוסים, שכם רצו לפרק את האימפריה. מי שעומד כיום מאחורי הרמת הראש הכורדית, בצפון סוריה הם – שוב הרוסים, מה שמרתיח מאוד את השולטן.
הצבא הטורקי מחריב כיום ערים כורדיות שלמות לא רק בעיראק או בסוריה – אלא בתוך המדינה עצמה. אם תביטו בוידאו שכאן, תחשבו שמדובר בערים בסוריה, אך לא, אלה ערים כורדיות בטורקיה. היש פלא שהכורדים פוגעים בבטן הרכה של המישטר? בתיירות וסימלי השלטון באנקרה ובאיסטנבול? אין להם כבר מה להפסיד.
הדור הצעיר הכורדי לא מוכן להסתפק עוד באוטונומיה כהוריו, הם רוצים להתנתק מ”הכובש הטורקי”. השולטן ניסה למנוע את קריסת האימפריה, למשל למנוע את עצמאות הבלקנים, בולגריה, בוסניה ומקדוניה, אך התבוסה לרוסיה ב 1877-1878 הוביל להסכם סן סטפנו, ולעצמאות לבלקנים. השולטן ראה בבלקנים חלק מארצו לכל דבר, כפי שהשולטן רואה כיום במחוזות הכורדיים במזרח טורקיה חלק מן המדינה.
לא, זו לא סוריה, זו טורקיה. העיר הכורדית צ’יזרה, במזרח טורקיה. החודש, חורבן ומוות בחנק של אזרחים בידי הצבא הטורקי. אבל זו מלחמה שאסור לדבר עליה במערב, שזקוק לטורקיה. אצל עבד אלחמיד השני במערב עוד לפחות הזדעזעו.
פיגוע קטלני היום בבריסל? כמה לא מפתיע. מי שרצה את אירופה בסוריה, באה סוריה עד אליו הביתה, לאירופה
ח ד ש: כאשר אתם נכנסים לצפות באתר דרך הסלולארי, ניתן לשתף משם בקלות את המאמר בפייסבוק, בווטסאפ ובמייל. כמו כן ניתן להגדיל שם את הטקסט, לקריאה נוחה
3 היחסים עם השכנים חרבים, וזה משעשע משום שארדואן ונאמנו דואטלו רצו שלום עם כל השכנים כאיזו העתקה דהויה לאטטורק, שגרס “פיוס בבית, פיוס בעולם” (Yurtta sulh, cihanda sulh).
עם מה שהיה פעם עיראק וסוריה – היחסים הרוסים, משום ששם יושבים היום כורדים, הרוצים עצמאות, ועם הבירות, דמשק ובגדאד אין עוד קשר. עם יוון וקפריסין היחסים הרוסים עד עויינים, וכך גם עם הרוסים והאיראנים. אין להאמין ליוזמות המיפגשים בין בכירים טורקיים (סוניים) לבכירים איראניים (שיעים), וההוכחה היא השבוע, כאשר איראן הטילה איסור נסיעה לטורקיה, בעקבות הפיגוע באיסטנבול. הם דקרו את הטורקים בבטן הרכה, כרגיל.
והיחסים עם האירופים? כפי שנראה בהמשך, אלה יחסים של סחיטה באיומים. אכן, cihanda sulh.
4 היחסים עם רוסיה – נתק מוחלט, מאז הפלת מטוס הקרב הרוסי בגבול עם סוריה, וסלידה היסטורית בין שני הצדדים. כיוון שהכלכלה הטורקית נשענת על הגז הרוסי באופן מוחלט, הם חייבים אלטרנטיבה, אותה הם רואים בישראל. יותר משישראל רוצה את טורקיה, טורקיה רוצה היום את ישראל. אם היו יכולים, היו מחזירים את הגלגל אחורה עם טיפשות המרמרה, ועדיין הסלידה בחוגי מפלגת השלטון מישראל היא גדולה.
פוטין מעניש את ארדואן, בו הוא רואה דיקטטור, וארדואן מעניש את פוטין באיסורי סחר ובתמיכה במורדים בסוריה, הנלחמים באסד וברוסים. גם היום יש יחסים מוכחשים בין טורקיה לבין דאעש. יש כאן מאזן אימה: היה ופוטין יפסיק את הגז, יסגור ארדואן את מיצרי הבוספורוס לשייט רוסי, אך הדברים עדיין לא הגיעו לרמת חומרה כזו.
איאלץ לספר שקרים: טורקיה נגד סוריה, ולהיפך
5 היחסים עם מדינות ערב – לא קיימים בפועל, וזה אירוני, משום שלפני כעשור דובר על תור הזהב של הטורקים אצל הערבים. כעיקרון, הערבים אינם אוהבים טורקים (וההיפך), ורבים עוד זוכרים כיצד הרעיבו למוות העות’מאנים את לבנון במלחמת העולם הראשונה (האנדרטה ב”כיכר הקדושים” בביירות היא לציון ההרעבה, והתליות ההמוניות). טורקיה נתפסת כתומכת ב”אחים המוסלמים”, ולכן היא אינה מקובלת במדינות כמו מצרים, סעודיה והמפרץ הפרסי, מדינות בהן קיוו פעם אנשי עסקים טורקיים לרווחים גדולים. בעיראק ובסוריה שורר חורבן, אז מה נשאר? ארדואן שאף להיות שליט המזרח התיכון, וכעת המזרח התיכון השתלט עליו. טורקיה רצתה נוכחות בסוריה ובעיראק, עכשיו סוריה ועיראק נמצאות אצלה בבית, עם כמעט ארבעה מליון פליטים, חלקם מסוכנים.
הרי אנחנו כבר יודעים: מי שרוצה לשלוט במזרח התיכון, המזרח התיכון ישלוט בו. גם האירופים מבינים את זה עכשיו, מאה שנים אחרי סייקס- פיקו.
השולטן, שרצה להתגאות בפני הערבים בקידמה שהוא מביא להם, הקים ששה מגדלי שעון בארץ ישראל: ביפו, צפת, עכו, חיפה, שכם, וירושלים (זה שבירושלים נהרס אחר כך בפקודת הבריטים). אך שום קידמה לא היתה שם, רק עריצות ואכזריות.
לפני שתמשיכו במאמר, האם הצטרפתם כבר למועדון ג’יפלאנט בפייסבוק? יש בו פרשנויות מהירות של ד”ר גיא בכור, שלא תמיד מופיעות באתר:
6 היחסים עם אירופה – יחסים סדיסטיים מזוכיסטיים – אלה נהנים להכאיב לאלה, ושני הצדדים נופלים יחדיו לתהום. הפיגוע החדש בבריסל מראים שטורקיה ממשיכה להוות גשר בין המוסלמים באירופה לבין “המדינה האסלאמית”, ובין “המדינה האסלאמית” למוסלמים באירופה. ארדואן סוחט את האירופים בכל הנוגע לפליטים, והסחיטה רק תגבר. הוא מעוניין שבחודש יוני יוסרו דרישות הויזות מאזרחי טורקיה בכניסה לאיחוד האירופי, מה שאומר שמאות אלפי צעירים טורקים וכורדים יגיעו למדינות האיחוד, כדי להישאר. כך רק יגבר הסחרור המוסלמי של האיחוד האירופי האומלל, שדינו נחרץ כבר, אך הוא עדיין לא יודע על כך. היחסים האכזריים האלה עם אירופה לא ממש חדשים, ובמלחמת העולם הראשונה תמך השולטן בגרמניה, נגד בריטניה וצרפת. לצערו הוא תמך בסוס הלא נכון, בצד המפסיד, מה שנגמר בהתפרקות האימפריה ובהסכם סייקס פיקו באיזור שלנו. הפחד מן “הטורקים”, כלומר האסלאם, תמיד איפיין את אירופה, ותמיד יאפיין.
כדי להנות מן המאמרים המיוחדים של האתר, כדאי להצטרף אל מועדון Gplanet Prime. המינוי הינו לחצי שנה או לשנה. במסגרת המינוי קוראים את כל המאמרים הסגורים שפורסמו עד היום (מאז שנת 2008), וממשיכים קדימה לתקופה הנוספת. חשבונית מס נשלחת לכל נרשם. ניתן לקרוא את תנאי הרישום ולהירשם – כ א ן
7 “פיוס בבית, פיוס בעולם”? אין שלום בבית. לא רק מלחמת האזרחים עם הכורדים, שמאיימת לפרק את טורקיה לשני שליש ולשליש (כורדי), אלא היחסים עם החילוניים, שמדוכאים ביד ברזל, או עם הזרמים האסלאמיסטיים האחרים, למשל זה של פתחוללה גולן, שמדוכאים ביד ברזל, בדיוק כפי שהשולטן עבד אלחמיד פעל גם נגד הליברליים וגם נגד הזרמים האסאלמיים. אז זה הסתיים בהדחתו. אין שלום לא בבית ולא בעולם שסביב לטורקיה. כבר כיום הצעירים המבטיחים של טורקיה מחפשים לעזוב, וגל ההגירה מתעצם. ברגע שגבולות האיחוד יפרצו, מאות אלפי צעירים מבטיחים ינטשו את המדינה, שתמשיך בכך לצנוח. השולטן של אז כמו גם השולטן של היום בטוחים שרק השליטה המוחלטת שלהם תציל את מצב, ולכן טוען ארדואן בלהט שטורקיה חייבת משטר נשיאותי, סביבו כמובן.
אותה עיר בטורקיה, צ’יזרה, דצמבר, לפני החורבן: עשרות אלפים מפגינים נגד “הכיבוש הטורקי”. מעניין איפה מועצת זכויות האדם של האו”ם. את היחסים של הכורדים עם טורקיה כבר אי אפשר לשקם, והמדינה מתפרקת. מה שנותר לשולטן הוא כוח הזרוע.
לצפות ברצף בקריקטורות של מושיק גולסט
מאמרים קצרים של ד”ר גיא בכור
הדרך הטובה, האישית והמהירה ביותר לדעת מתי עולים מאמרים באתר היא להירשם כאן, ולקבל התראה למייל האישי. הנרשמים קוראים ראשונים. אפשר גם לשלוח את המאמר הזה לחברים. יש כפתור לשם כך, בתחתית המאמר.
8 מנהיגת “האחים המוסלמים”: אך טורקיה ממשיכה להנהיג את ציר האחים המוסלמים, או מה שנשאר ממנו. היא התומכת הגדולה של חמאס עד היום, של האחים המוסלמים במצרים או במקומות אחרים בעולם, ובציר הזה קיימת עד היום קטר, יחד עם ערוץ אלג’זירה שלה, שמפיץ רעל, ואשר בעיניו ארדואן צריך להיות שליט העולם. לא יתכן שטורקיה תגנה את הטרור אצלה, אך תמשיך לתת חסות לטרור החמאסי נגד ישראל, ולכן פיוס עם ארדואן הוא עדיין אשליה מסוכנת.
ממלכת ארדואן נותנת חסות גם לתנועה העולמית המסוכנת “מפלגת השחרור”, שיש לה נוכחות גם בהר הבית שלנו. חלק חשוב מן התבערה וההסתה אצלנו מגיע מאלג’זירה ומאותה מפלגת שחרור אסלאמיסטית, החיה גם מכספים טורקיים.
ומקיאוולי הוסיף: נסיך לא צריך לדאוג מקונספירציות יותר מידי, כאשר אזרחיו מטופלים היטב. אך אם הם עוינים, ורואים בו אשם במצבם, אז הוא חייב לחשוש מכל אחד, בכל מקום. (בתמונה: עבד אלחמיד השני, בצעירותו)
תמונה: אימג’בנק Getty Images
9 מה היה הקסם בטורקיה, שמשך אליה כל כך הרבה השקעות זרות ועניין בינלאומי? הגשר על הבוספורוס, הקשר בין אירופה לאסיה, בין המערב למזרח התיכון. טורקיה הציעה גם את זה וגם את זה, וזו הסיבה לזינוק העצום במעמדה בעשור הקודם. אך כיום, היא לא המזרח התיכון, והיא לא אירופה, והגשר קרס, ומה עוד יש לה להציע? היא נתפסה כקו מנחה, והיום היא נקודת סיום. את עיקר הנזק גרם לעצמו ארדואן, כאשר התגרש מישראל, כשזה היה האיתות, שבכוונתו להתגרש גם מן המערב, וכך קרה.
נכון, יש הרבה גשרים ומנהרות בבוספורוס, בין אסיה לאירופה, וזו עבודה יעילה של ארדואן, אבל חיבור של ממש, כבר אין. ואם טורקיה כבר אינה מקפצה אירופית למזרח התיכון, למה שמשקיעים ייכנסו אליה?
הדבר המוזר אצל ארדואן שהוא כנראה חי באשליה. כל כישלון מחפיר נתפס אצלו כהישג, מה שמצביע על מגלומניה גוברת, ובידוד עצמי. אין ספק שהוא מוקף בארמון אלף החדרים בעוזרים, שכולם רק מהללים ומשבחים אותו ואת מדיניותו. אבל הקסם נגמר, והשולטן כבר הודח.
היחסים בין אירופה ל”טורקים”, מייצגי האחר, הלא-נוצרי, היו תמיד טעונים, והופיעו גם אצל מוצרט ב”רונדו הטורקי” שלו (כאן, מתוך הסרט אמדאוס), או ב”חטיפה מן ההרמון” (1782) שלו. אלה היו, ועודם, יחסי משיכה-דחייה. סקרנות ועם זאת פחד (2:38). אז עבור אירופה השולטן הוא תקווה או ייאוש? חטיפה או הצלה?
השתלטות מן ההרמון: אירופה משתלטת על הפליטים? הפליטים משתלטים על אירופה.
לחברי מועדון ג’יפלאנט פריים: מחזיר אתכם למאמר המועדון מ- 27.1.16, אז נתנו סימנים לכך שמגה-פיגוע מתקרב לאירופה. מה היו הסימנים, ומה קרה מאחורי הקלעים? לחידוש המינוי למועדון.
10 ואנחנו, פעם התאהבנו בטורקים, באיזה רומן קצר ימים, וכפי שאנו כבר ידועים, אסור להתאהב בפוליטיקה ואסור להתייאש, הכל לפי האינטרס. היחסים הכלכליים פורחים (אם כי הסחר יורד, כיוון שטורקיה יורדת), ויש מקום להמשיך בקידום הסחר, ממילא הכל עובר דרך חברות פרטיות, שכן טורקיה עברה הפרטה. אך אין מקום להתקרבות אל השולטן, ובוודאי אין מקום לצינור גז לטורקיה, שייתקע, אם השולטן שוב יתרגז. איך יודעים עד כמה ללכת? אם ניתן לגלגל לאחור, אז אפשר. צעד שלא ניתן להחזיר לאחור, למשל צינור גז – אז לא. יחסים שקטים מאחורי הקלעים עם השלטונות? כן, בכפוף לסייגי הזהירות, שכן שום דבר בטורקיה כבר אינו יציב. במזומן בלבד. ממילא אין שום אהדה לישראל בחוגי מפלגת השלטון האסלאמיסטית, והשולטן עבד חמיד בכלל לא אהד את הרעיון הציוני. כאשר חוזה המדינה, בנימין זאב הרצל הגיע לפגוש את ירום הודו הקדוש באיסטנבול, אמר לו הח’ליף הגדול: “כל עוד אני חי, לא אסכים לשום חלוקה של הגוף שלנו” (כלומר האימפריה הטורקית). “רק את גווייתנו יוכלו לחלק”.
טוב, אבל זה בדיוק מה שקרה.
◄כדי להנות מן המאמרים המיוחדים של האתר, כדאי להצטרף אל מועדון Gplanet Prime. המינוי הינו לחצי שנה או לשנה. במסגרת המינוי קוראים את כל המאמרים הסגורים שפורסמו עד היום, וממשיכים קדימה לתקופה נוספת. ניתן לקרוא את תנאי הרישום ולהירשם – כ א ן.
◄אני מבקש באופן אישי, מכל מי שכבר חבר במועדון Gplanet Prime, והמנוי שלו הסתיים, לחדש אותו. כדי לחדש את המינוי יש להכנס לקטגוריית “לחידוש מנוי קיים לחץ כאן”, או – כ א ן.
◄אם ברצונכם לשלוח את המאמר הזה לחברים, עושים זאת באמצעות הכפתור “המלץ לחבר”, בדף הזה, למטה.
◄למבקשים לקבל התראות על כל מאמר חדש שעולה ישירות אל המייל האישי, עושים זאת – כ א ן.