מאת ד”ר גיא בכור
לא שאלתם את עצמכם כיצד פועל בנק אסלאמי? הרי באסלאם הריבית (רִבא) אסורה לחלוטין, אם כן, כיצד הבנק הזה מרוויח, אם אין ריבית? ממה הוא מתקיים? איני מתכוון לבנקים בעולם האסלאם, אלא לקבוצה מאובחנת של בנקים בעולם, המכונים “בנקים אסלאמיים”, והם פועלים על פי כללי השריעה (ההלכה האסלאמית).
ההגיון הבסיסי של הבנקאות האסלאמית הינו המודארבה, זהו חוזה שבו אין מדובר על ריבית, אלא על השקעת זמן ועבודה מצד אחד, ומימון מצד שני, ובחלוקת רווחים לפי מפתח שנקבע מראש. ישנם חוזים אסלאמיים נוספים כמו מודל המושארכה ומוראבחה, ושבהם השותפים מחלקים ביניהם את הרווח או ההפסד של המיזם. סוג כזה של חוזה שכירות יוצר תמריץ לשני הצדדים לפעול להצלחת הפרוייקט, והוא דומה בעצם לקרן הון סיכון מודרנית. שוק הבנקאות האסלאמי שרוי בשנים האחרונות בפריחה, ועל פי דיווחים בעיתונות הכלכלית העולמית שווי הנכסים שהיו מצויים בניהול אסלאמי ישיר נאמד בשנת 2000 ב 150 מליארד דולר, וההערכות היום הן יותר מכפולות. בפברואר 1999 אף השיק דאו ג’ונס את מדד השוק האסלאמי Islamic Market Index. בשנת 2000 נחנך בנק האינטרנט האסלאמי הראשון, ובנקים גדולים של השקעות כמו סיטיבנק האמריקני, HSBC הבריטי, UBS השוויצרי וברקליס הבריטי הקימו קרנות הפועלות על פי הכללים האסלאמיים, כדי למשוך משקיעים עשירים מן המזרח התיכון, וכאלה יש כיום רבים, עם גאות מחירי הנפט במפרץ הפרסי.
בבנקאות אסלאמית הניהול הוא על ידי בנקאים ואנשי דת אסלאמיים, הקובעים מה מותר ומה אסור, למשל במה להשקיע, כאשר אסור להשקיע בפרוייקטים בעלי מוסר מפוקפק, באלכוהול, או במה שהאסלאם אוסר.
אחד המרכזים החשובים בעולם של בנקאות אסלאמית נמצא באי בחריין, שבמיפרץ הפרסי. מי שהחלו לפתח את ענף הבנקאות האסלאמית בבחריין, ומשם לעולם כולו, ענף דתי אסלאמי, הנשען על הקוראן וחוקי השריעה היו דווקא …יהודים כשרים.
וידאו – תשדיר פרסומת לבנקאות אסלאמית של הבנק הבריטי HSBC
וידאו – תוכנית של רשת CNBC על בנקאות אסלאמית
*
רק 37 יהודים נותרו כיום באי העשיר בחריין, כאשר בשיא הם מנו כ- 500. רובם הגיעו לשם בעקבות סחר האימפריה הבריטית משנות העשרים, של המאה העשרים. הרוב מעיראק, בעיקר מן הערים בגדאד ובצרה, והיתר מתימן ומהודו. עד היום קיים ונשמר בית הקברות היהודי במנאמה הבירה. מרבית היהודים עזבו בשנת 1948 ובשנת 1967, כאשר המתח עם השכנים המוסלמים גאה. בחריין קיבלה את עצמאותה בשנת 1971, אך חלק מן היהודים נותרו בכל זאת, וכיום הם אזרחים בחריינים מלאים, עוסקים בבנקאות, במסחר ובסחר בשמים, ונחשבים עשירים גדולים. בשל מספרם הזעום הם מוגנים על ידי המלך של בחריין, ונחשבים כבני חסותו.
ידועות בעיקר משפחות נונו, רובין, כ’דורי ומוראד, כל אלה הגיעו מעיראק. בשנת 2000, וכדי להעיד על הפלורליזם-לכאורה בבחריין, מינה המלך חמד בן עיסא אלח’ליפה חבר יהודי בפרלמנט, את איש העסקים אברהם דוד נונו, כחבר במועצת השורא. לאחר שתי קדנציות פינה נונו את מושבו כנציג “הקהילה היהודית” לבת משפחה שלו, חברת הפרלמנט הבחרייני הודא עזרא נונו, גם היא אשת עסקים, ומי שעומדת בראש ארגון זכויות האדם של בחריין. היא חברת פרלמנט שם מאז סוף שנת 2006 ועד היום, מתוך 80 החברים בבית. בשנה האחרונה חלה תפנית בפרלמנט, כאשר לראשונה הושג בו רוב שיעי, שכן מרבית תושבי בחריין הם שיעים, אך בית המלוכה הוא סוני. היהודים, כמו תמיד בגולה, תקועים באמצע. בבחריין יש כיום כ- 750 אלף אזרחים בסך הכל, והיחס ליהודים שם באופן כללי, תקין.
*
בלי שום קשר ליהודי בחריין המופלאים והמוזרים, החליט אתמול הבנק הגדול בבחריין להחרים את איראן. בנק “אלאהלי אלמותחד” (“העממי המאוחד”) הודיע על חיסול קשריו עם איראן, בעוד שאנשי בנקאות בכירים הודיעו כי גם איחוד נסיכויות המפרץ בדרך לחסל את הקשרים עם איראן. בינתים השעו באיחוד הנסיכויות את הנפקת האשראים הדוקומנטרים ומסמכים בנקאים לאיראן. איחוד נסיכויות המיפרץ היא הכלכלה השנייה בחשיבות בעולם הערבי, לאחר סעודיה. בנק בחרייני נוסף, “בנק אלמוסתקבל” (“בנק העתיד”) עשוי ללכת בעקבות הבנק הגדול באי.
אילו מכות מכאיבות מאוד לאיראנים, לאחר שרוב הבנקים במערב, ואולי כבר כולם, הפסיקו את הקשרים הפיננסיים עם איראן. הקשר המרכזי לעולם של איראן נעשה עד כה דרך מדינות המפרץ, וגם זה עלול להסתיים מבחינתם. מדינות אלה היו מכבסה גדולה עבור הכלכלה האיראנית, וזה צפוי להתקרר ולהיפסק.
ההחלטות הללו נעשות לאור לחץ אמריקני על הבנקים הערביים, כפי שהוא נעשה על הבנקים במערב. ארצות הברית הבהירה כי בנק שימשיך לעבוד עם איראן, יינזק בסניפיו בארצות הברית, ואף בנק בעולם לא מעוניין בכך. אם זו איראן או ארצות הברית, התשובה ברורה מבחינתם.
הרפרנטים של הבנק הבחרייני הם בנק סאדראת ובנק מלי האיראניים, כאשר מהנהלת בנק סאדראת כבר נמסר כי מדובר ב”החלטה פוליטית“, וכי מאחורי הצעד עומדת ארצות הברית, מה שנכון. איש אינו מסתיר עובדה זו.
בכיר משרד האוצר האמריקני, סטיוארט לוי אישר השבוע כי “איראן עוברת משבר כלכלי, פיננסי ופוליטי גובר”, ולדבריו נדחו עד כה 25 אלף עסקאות עם חברות באיראן, בסך 5 מליארד דולר מאז שנת1997. ארצות הברית נחושה: כל עוד ממשיכה איראן במדיניות ההתרסה שלה בנושא הגרעין ובנושא הטרור העולמי, החרם הכלכלי והבנקאי שלה על איראן – יימשך. זהו חרם כמו על קובה, שנמשך מבחינת האמריקנים עד היום. ואיראן מבודדת ומשלמת. מחירי הגז לבישול, הנפט, עסקאות יבוא יצוא, הכל סופג חבטות קשות, יותר ויותר.
אל החברים הרשומים: מעתה נתחיל להעלות מאמרים של נבחרת Gplanet אל האתר, אך למאמרים אלה לא תשלח התראה במייל, אלא למאמרי ד”ר בכור בלבד. לפיכך מומלץ להיכנס אל האתר ישירות מידי פעם, לבדוק האם עלו מאמרים נוספים.
אנא, המשיכו להמליץ על האתר שלנו בפני ידידיכם, אתם עושים זאת באופן נפלא. זו כיום דרך ההפצה המרכזית של האתר. עושים זאת באמצעות הכפתור “המלץ לחבר”, כאן למטה.
סרטון: בחריין, כפי שהיא רוצה להציג את עצמה: עושר מופלג (המרכז המסחרי החדש), אך הכל בנוי על חולות נודדים
מאמר המפתח: כל הבנקים האירופיים הפסיקו את שיתוף הפעולה עם איראן, ההולכת ונחנקת בשל הסנקציות
לכסף אין ריח: על אחמדינג’אד והשפעתו על הבורסה בתל אביב
המספרים המדהימים של המזרח התיכון, לשנת 2008