מאת ד”ר גיא בכור
התקשורת העולמית עוסקת עכשיו באריכות בצרותיה הכלכליות המבהילות של טורקיה, אך רק לפני כמה שנים אותה תקשורת, ובמיוחד זו הישראלית, לא הסתירה את זיקוקי הדינור וההתפעמות שלה מן “הנס הכלכלי הטורקי”. ב”תקשורת” בישראל נעשה הדבר באופן מכוון מסיבה נוספת: להכאיב לכם, לאחר פרשת המרמרה.
רבים זוכרים שאנו באתר לא הסתרנו את דעתנו שאין מדובר בנס אלא בתרמית, כאשר ממשל ארדואן הצליח להונות את הכלכלנים ואת דעת הקהל עם בועת אשראי. יש החושבים שפתחנו בקו הזה בשנת 2013, ואכן, היו אז מאמרי התייחסות. אך לא, הוא הופיע לראשונה בספטמבר 2011, במאמר על “השולטן המזויף” עבור חברי מועדון Gplanet Prime, המועדון המאפשר לחבריו להיערך לפני כולם.
כאשר פורסם “השולטן המזויף” היה-לכאורה טייפ ארדואן בשיא כוחו: שליט “המרמרה”, האימפריה העות’מאנית, הימים, האוקיינוסים וההפחדות בתקשורת הישראלית, והיו שהתנגדו לניתוח שהצגנו.
אך בלוף האשראי הטורקי אכן התפוצץ, וראו את ארדואן עכשיו: “ידו בכל, ויד כל בו”. טורקיה בצרות כלכליות עמוקות, תוך שהיא שקועה עד צוואר גם בכמה מלחמות פעילות. פוטין נגד ארדואן? הולך להיות שם שמח, ועוד נעסוק בכך בעתיד.
טורקיה הולכת לבחירות חוזרות ב- 1 בנובמבר, ושוב עשוי לחזור הפלונטר הפוליטי שם. למרות הניסיון של גורמים בישראל להעצים את ההתפרעויות הערביות אצלנו: סוריה, חיזבאללה, טורקיה, הכורדים, אסד, איראן ופוטין – אלה הדרמות האמיתיות, שעלולות לקבל תפניות דרמטיות. מובן שכל אלה משליכים מיידית על אירופה.
לאחר ארבע שנים, המאמר על “השולטן המזויף”, שנפתח עכשיו לכל:
הונאת טייפ ארדואן: על תרמית השליט החדש של המזרח התיכון
מאת ד”ר גיא בכור (פורסם במועדון ג’יפלאנט פריים ב- 14.9.11)
“פרשנים שאינם מכירים את התמונה האמיתית, לא מפסיקים לכנות את טייפ ארדואן “הח’ליף העות’מאני החדש”, “שולטן המזרח התיכון החדש”, מי ש”קוצר את תהילת המאבק בישראל”, ועוד. הנשיא ברק אובמה בחר לבקר בטורקיה בביקור החוץ הראשון שלו כנשיא ב- 2009, והוא קרא ליחסיו עם טורקיה “עמוד התווך ביחסי אמריקה עם העולם המוסלמי”, והיו שראו במודל הטורקי לדמוקרטיה מודל ראוי לחיקוי גם למדינות ערב, במיוחד עכשיו.
האמנם? האם זו באמת התמונה? מי שמבקש להיות הח’ליף העות’מאני החדש צריך להיות מסוגל לעמוד מאחורי ההכרזות חסרות השחר האלה, ואלה לא ארדואן ולא טורקיה. למעשה ארדואן והמפלגת האסלאמית שלו חיים על זמן שאול, והם יודעים את זה.
לא נמר כלכלי לפנינו, אלא בריון של עולם שלישי, המדרדר אחריו לתהום את טורקיה כולה.
הגרעון הכספי של יוון המתמוטטת אל מול התוצר (GDP) עומד על 10-10.5% ומזה העולם נזעק. הגרעון של טורקיה באותו זמן, של ספטמבר 2011, הוא 9.5% עוד מעט 10%, אך הכלכלה הטורקית מתוארת ב(חלק) מן העיתונות הכלכלית דווקא כסיפור של הצלחה, בעוד זו היוונית ככישלון נורא. אך האם הן שונות זו מזו?
הסיפור הטורקי מזכיר את הכלכלות של ארגנטינה משנת 2000 או מקסיקו של 1994, והשיטה היא פשוטה: הבנקים מחלקים הלוואות ומשכנתאות לכל דורש, עם שיעורי ריבית נמוכים במיוחד, למעשה מתנות, וכך הדברים התנהלו בטורקיה בשנים האחרונות. כיוון שקיבלו ריבית כה נמוכה, האזרחים לקחו עוד ועוד אשראי, בעיקר כדי לקנות בצריכה מקומית. לאחר שלקחו משכנתא לקחו עוד אחת, כדי לבזבז ולקנות. זו הסיבה היחידה מדוע זינקה הכלכלה הטורקית עד ל-10% בשנה (!), אם כי עכשיו עומד קצב הגידול על כששה אחוזים לשנה. זו בועה.
ואיך מימן הבנק המרכזי של טורקיה את חגיגת האשראי שחילק? באמצעות הלוואות זרות שנטל, כמובן. וכך לווה הבנק של ארדואן כסף בעולם, וחילק אותו לאזרחים, כדי שיקנו. אך הגרעון של טורקיה הלך ותפח בשל כך, עד שהגיע לאחוז מפחיד של 9% מהתל”ג, והוא צפוי להגיע ל- 10% עד לסוף השנה, זה האחוז של יוון. מעניין שהחוב החיצוני של טורקיה הוכפל ב-18 החודשים האחרונים, ואילו חודשי הבחירות. הגרעון מומן רק בחלקו הקטן (15%) מהשקעות זרות, כשהייתר אילו חובות חוץ עצומים. כולם מדברים על החובות של איטליה, שיבואו לידי פדיון בעוד 7 שנים, אך מועד הפירעון של אילו הטורקיות קרוב. איך טורקיה תשלם?
עכשיו אנחנו מבינים שארדואן “שיחד” את הבוחרים הטורקיים בבחירות הכלליות מהשנה. אני אזרים לכם כסף זול, וכך תוכלו להתמכר לקניות, ואתם תבחרו בי, זו היתה עיסקה. לא בגלל הרגשות האסלאמיים שלו בחר בו רוב הציבור הטורקי, אלא בגלל שחילק הלוואות לכל דורש עם ריבית נמוכה. תגידו שהחגיגה הזו נגמרת? לא. ביולי הבנק המרכזי של טורקיה הוריד עוד יותר את הריבית, והחגיגה נמשכת.
כך נוצרה בועת האשראי הטורקית, שיכולה להתפוצץ בכל רגע, משום שמועד פרעון ההלוואות מתקרב. האם הסעודים יעזרו לארדואן, כפי שהוא מקווה? ספק רב. על התקפות נגד ישראל אף אחד לא מוכן לשלם, ובמערב הבריונות שלו רק מרגיזה. למה שיעזרו לו?
הגרעון הפיננסי מול התל”ג של ישראל – 3% והשנה הגרעון צפוי לרדת ל- 2%, למרות מחאת האוהלים. זו מדינה אחראית. זה של טורקיה מגיע ל- 10% וזה נחשב נתון חמור מאוד. האשראי הטורקי בספטמבר עלה ל- 30% למשקי הבית בטורקיה, ו- 40% לעסקים, לאחר תיאום אינפלציה. וזה הרבה.
כל זאת עם כ- 13% אבטלה, ועם הלירה המקומית שממשיכה לצנוח מול הדולר. הלירה הגיעה לשיעור הנמוך שלה מאז שיא המשבר העולמי ב- 2009. עם מטבע חלש, ועם בורסה שהפסידה שתי חמישיות מערכה בדולרים בחצי השנה האחרונה, ככה ארדואן רוצה להיות שליט המזרח התיכון? הוא פשוט לא יכול להרשות זאת לעצמו. מטבעות אחרים בעולם הוכיחו עוצמה, למשל ברזיל (עליה של 70% מאז המשבר ב- 2009) או רוסיה (25%) אך הלירה הטורקית נופלת מול הדולר.
טורקיה יכולה לנסות ולעצור את הדימום בסיום מיידי ואכזרי של חגיגת ההלוואות הזולות וקיצוץ כואב בצריכה המקומית, אך זה לא קורה. כאשר הבועה תתפוצץ, וזה צפוי בקרוב, ההלם בציבור המקומי יהיה גדול, והזעם יופנה אל אדריכל התרמית, טייפ ארדואן. הוא יודע את זה, וכבר מכין את הפניית תשומת הלב לעבר ישראל, כמובן. בשביל זה אנחנו קיימים.
מה ייחד את טורקיה מייתר מדינות האסלאם? הקשר עם המערב ובמיוחד ישראל, כסמל ייחודי של המערב. זו היתה הסובלנות הטורקית, כגשר בין מזרח למערב. אך ברגע שאין לטורקיה את ישראל, במה היא שונה ממדינות עולם שלישי מוסלמיות אחרות? באותו רגע היא מאבדת את ייחודיותה. עכשיו אנחנו מבינים שעבור הטורקים לאבד את הסחר בשווי מליארדי דולרים עם ישראל גם זה בבחינת נזק גדול בזמן משברי. אך עבור ארדואן שיגעון הגדלות כנראה חשוב יותר מהרס ארצו.
תמונה: Getty Images, מוזיאון טופקאפי סאראי, אסטנבול
כדי להנות מן המאמרים המיוחדים של האתר, כדאי להצטרף אל מועדון Gplanet Prime. המינוי הינו לחצי שנה או לשנה. במסגרת המינוי קוראים את כל המאמרים הסגורים שפורסמו עד היום (מאז שנת 2008), וממשיכים קדימה לתקופה הנוספת. חשבונית מס נשלחת לכל נרשם. ניתן לקרוא את תנאי הרישום ולהירשם – כ א ן.
כאשר יתפוצץ המשבר הכלכלי, אלפי אנשים במדינה יחכו לחסל חשבונות עם ארדואן, אותו הם שונאים שנאה נוראה: בכירי הצבא, מאות עיתונאים, פוליטיקאים ואנשי עסקים, שאת חלקם עצר בהאשמות של דמיון חולני, לפיהן ניסו לקשור קשר נגדו. הצבא לא יפיל את הממשלה, זה כבר לא יקרה, אך יהיו חיסולי חשבונות.
טורקיה היא עדיין מדינה מפגרת בכל הרמות, כאשר רק אליטה דקיקה שומרת על ההתפתחות הטכנולוגית של המדינה, ובאליטה הזו פוגע ארדואן יותר מכל. הוא מתערב במוסדות המחקר, ומקדם את האנשים הבינוניים שלו, כך שהאליטה הזו חלשה, ובחלקה מהגרת. יש ידיעות על גל הגירה של היהודים מאיסטנבול, כולם אליטה יצרנית ומסחרית. רוב הטורקים האחרים נמצאים מתחת למעמד הבינוני. רק 26% מילדי טורקיה מסיימים בית ספר תיכון, לעומת 44% במקסיקו או 64% בפורטוגל. טורקיה מיצאת סחורות שנחשבות לואו טק: בעיקר טקסטיל, והיא מייבאת הרבה מזון.
טורקיה עצמה הולכת ומתכווצת: שיעור הילודה של הטורקים המשכילים עומד על 1.5 ילד, כמו במערב אירופה (וזו רמת ילודה שלילית, כמובן) בעוד שהכורדים במזרח טורקיה מביאים לעולם 4-5 ילדים. מן הסיבה הזו בתוך שני דורות יהיו הכורדים רוב בטורקיה, אם טורקיה לא תתפרק עד אז. בחודש מאי 2010 הזהיר ארדואן עצמו: “אם שיעורי הילודה יימשכו בקצב הזה, שנת 2038 תהיה אסון עבורנו”. ארדואן מבקש לתת “פרס” לזוגות שילדו מעל 3 ילדים, אך אז יצטרך לתת הרבה יותר פרסים לכורדים, ואת זה הוא מבקש למנוע. בעיה. הקריאה של ארדואן התקבלה בלעג: המדינה אינה מסוגלת לפרנס את מאסת האזרחים הנוכחית שלה. מה תעשה עם עוד ילדים?
שיעורי פריון ילודה במדינות OECD: הירידה הישראלית בפריון נובעת מן הירידה המוסלמית בפריון הילודה בישראל, שרק הואצה בשנתיים האחרונות. הירידה הגדולה בפריון הילודה בטורקיה היא ירידת הפריון הטורקי, המאוזנת עדיין בפריון הכורדי.
אתם קוראים באתרים “כלכליים” על “הנס הכלכלי” הטורקי הנהדר? מה לעשות, הכלכלה האמיתית לא משקרת, רק השולטן. לפנינו ארטו טונצ’בואיג’יאן המוכשר, הכוכב הטורקי ממוצא ארמני של Night Ark, עם מחול הבקבוק שלו: הזיות היסטוריות, אינטרסים מאיסטנבול וחלומות של ליל קיץ:
So, good night unto you all
Give me your hands, if we be friends
And Robin shall restore amends
לפני שתמשיכו במאמר, האם הצטרפתם כבר למועדון ג’יפלאנט בפייסבוק? יש בו פרשנויות מהירות של ד”ר גיא בכור, שלא תמיד מופיעות באתר:
וכאן נכנסת ישראל. למה לדבר על האסון ההולך ומגיע בצורת נפילת הכלכלה? למה לדבר על הבזיון, כשעדיף לפוצץ משבר מלאכותי עם ישראל, ספין שכל העולם ידבר עליו ולא על טורקיה הנובלת? הרי המרמרה זה סיפור מלפני שנה וכמה חודשים. איך הוא צץ עכשיו מחדש? רק בגלל דו”ח פאלמר? לא מלך המזרח התיכון לפנינו אלא מלך הספינים. הוא מבלף את העולם, את התושבים שלו, את הערבים וגם את ישראל. נחכה עוד כמה חודשים, וניווכח מה באמת קורה עם הח’ליף החדש, ירום הודו.“
(סוף המאמר מספטמבר 2011)
הדרך הטובה, האישית והמהירה ביותר לדעת מתי עולים מאמרים באתר היא להירשם כאן, ולקבל התראה למייל האישי. הנרשמים קוראים ראשונים. אפשר גם לשלוח את המאמר הזה לחברים. יש כפתור לשם כך, בתחתית המאמר.
אתר ג’יפלאנט הותאם לקריאה נוחה בסלולארי
◄כדי להנות מן המאמרים המיוחדים של האתר, כדאי להצטרף אל מועדון Gplanet Prime. המינוי הינו לחצי שנה או לשנה. במסגרת המינוי קוראים את כל המאמרים הסגורים שפורסמו עד היום, וממשיכים קדימה לתקופה נוספת. ניתן לקרוא את תנאי הרישום ולהירשם – כ א ן.
◄אני מבקש באופן אישי, מכל מי שכבר חבר במועדון Gplanet Prime, והמנוי שלו הסתיים, לחדש אותו. כדי לחדש את המינוי יש להכנס לקטגוריית “לחידוש מנוי קיים לחץ כאן”, או – כ א ן.
◄אם ברצונכם לשלוח את המאמר הזה לחברים, עושים זאת באמצעות הכפתור “המלץ לחבר”, בדף הזה, למטה.
◄למבקשים לקבל התראות על כל מאמר חדש שעולה ישירות אל המייל האישי, עושים זאת – כ א ן.