דברי הסבר: המדד הינו מ- 1 עד 10.
1 – האיום הנמוך ביותר, 10 – המקסימלי, לפי הדירוג הכללי הבא:
איום נמוך 1-4
איום בינוני 4-7
איום גבוה 7-10
מאת ד”ר גיא בכור
איום פלסטיני, טרור קונוונציונלי, אנתיפאדה – 7.7 (בחודש שעבר 7.3)
בעוד ההסלמה של צה”ל עם הפלסטינים ברצועת עזה הולכת ומתפתחת, ובהתאם לכך תעוזת שני הצדדים, אותתו החודש ארגונו של אחמד ג’יבריל ואולי גם חמאס, כי יש בכוחם להרחיב את העימות שהם מנהלים נגד מדינת ישראל (כאן הרי מדובר בתקיפת ישובים בתוך הקו הירוק).
שיגור רקטת הגראד המשופרת אל החוף הצפוני של אשקלון, דהיינו הרקטה עברה את כל העיר אשקלון, היא איתות וסימן מבשר רעות. הפלסטינים החלו את העימות לפני כמה שנים בטווח של 2 ק”מ, ועוררו את לעג הפרשנים, וכיום הם יכולים להגיע כבר ל-12 ק”מ. במילים אחרות, יש ביכולתם להכניס ערים נוספות לעימות הזה. יש לקוות שבישראל יפסיקו להתייחס את הטילים הללו כאל “ברזלים מעופפים”, כפי שטבע את הביטוי פרשן אחד, בזלזול. על פי נתוני מערכת הביטחון שהתפרסמו החודש, יותר מ-1,200 רקטות נורו לעבר ישראל השנה, כאשר יותר מ-800 נחתו בשטח המדינה. שני אזרחים ישראלים נהרגו כתוצאה מכך, ויותר מ-300 נפגעו קל, בעיקר מחרדה. את כמות הנפגעים הקטנה, יחסית, יש לייחס למערכת המיגון, לתרגולת של האזרחים, ולמרבית הצער, גם לגל נטישה גדול את שדירות.
זו רק שאלה של זמן עד שהפיתוח של רקטות יתקדם גם ביו”ש. החודש, ב- 2 בינואר כבר טענו חללי אלאקצא (אגב, זהו ארגונו של אבו מאזן!) כי שיגרו רקטה ראשונה לעבר הישוב שקד שבשומרון.
צה”ל ומערכת הביטחון מפעילים בהצלחה, לילה לילה , מעקב ובלימת חוליות טרור מתוך שטחי יו”ש, אחרת היינו כבר רואים, חלילה, פיגועים בעומק ישראל. שוב מוכח כי הגדר, בשילוב עם פעולת מניעה אקטיבית, מביאות לתוצאה טובה. חבל שהגדר אינה מושלמת, וישראל שוב מלאה בשב”חים, בהעדר משטרת הגירה אפקטיבית. נוכחות גוברת של שב”חים היא קריטריון במסגרת המדד שלנו.
בשנת 2007 כולה בוצע רק פיגוע התאבדות אחד בתוך ישראל, באילת, בינואר 2007. לפי דו”ח מערכת הביטחון לסיכום שנת 2007, הארגונים שבלטו בפעולות טרור וירי רקטות לעבר ישראל היו הג’יהאד האסלאמי, חללי אל-אקצה (פתח) וועדות ההתנגדות העממית. עוד נכתב בדו”ח כי חלה עלייה ניכרת בהשוואה ל-2006 בכל הנוגע למספר ההברחות וניסיונות ההברחה של מחבלים דרך המעברים לישראל. השב”כ ציין כי הגי’האד האסלאמי ניסה לבצע פיגוע של שתי נשים פלסטיניות תושבות הרצועה. השתיים הודו כי תכננו לבצע פיגוע כפול, בתל-אביב ובנתניה.
צה”ל פועל בשיטה דומה גם ברצועת עזה, עם הסכנות הגדולות יותר שבכך, ובמידה רבה של הצלחה, עדות לאינפורמציה הטובה שעדיין יש למערכת הביטחון בתוך הרצועה. מעומק הרצועה כמעט בלתי אפשרי להוציא פיגועים החוצה, למרות שהצד הפלסטיני מנסה לעשות זאת בהתמדה, ולבחון את עירנות המערכת. ועם זאת הנשק שבידי פתח, חמאס והג’יהאד ברצועת עזה משתפר בהתמדה, עדות למשלוחי נשק שמצליחים לזרום לרצועה. בתאריך 6 בינואר נפצע חייל צה”ל באורח בינוני במהלך פעולת צה”ל במחנה הפליטים אל-בורייג’ שבמרכז הרצועה, זאת לאחר שפלסטינים שיגרו טיל נגד טנקים לעבר חיילי צה”ל. בעיקרון זו היתה שיטת הפעולה של מחבלי חיזבאללה במלחמת לבנון האחרונה: להימנע מליצור מגע, אלא לירות טילים מרחוק.
לאחר תום ביקור של הנשיא בוש, המערכת הישראלית-פלסטינית במסלול של התנגשות. אלא ששוב, כמו בחודש שעבר, תהיה זו ממשלת ישראל שתכריע האם היא צועדת לעימות כולל יותר ברצועה, או להשאירו מוגבל כפי שהוא כרגע. נראה שבישראל ממתינים עם ההחלטה.
העוינות הפנים פלסטינית נמשכת, דבר שמעסיק את אנשי חמאס ופתח, וגוזל מהם תשומות זמן, שאחרת היו מופנות כלפינו.
חיזבאללה, מגה טרור, אלקאעדה 6.4 (בחודש שעבר 5.9)
בעוד המתח בלבנון סביב בחירת הנשיא נמצא בעיצומו, וסוריה רואה עצמה מאוימת על ידי כל הגורמים הפועלים בזירה, המתח בדרום לבנון מתעורר, לאחר חדשים של רגיעה, אם כי לפי שעה באופן נסתר מן העין. למרבית הצער, משטר הפיקוח של האו”ם למניעת הברחת נשק בין סוריה ללבנון אינו מתפקד כראוי, לעדות שר הביטחון מהחודש, וחיזבאללה ממשיך להתבצר צפונית לליטאני.
עם זאת לחיזבאללה אין כרגע שום סיבה לעימות רחב עם ישראל, או כפי שאמר זאת מזכ”ל חיזבאללה בשפתו הציורית, שארגונו “מוכן לכל מתקפה או הרפתקה משוגעת שיפתח בה האויב הציוני”.
בתאריך 8 לינואר, יממה לפני ביקור הנשיא האמריקני, התרחשה מתקפה על הצפון: שתי רקטות בקוטר 107 מ”מ פגעו בעיר שלומי, שבגבול הצפון. איש לא נטל אחריות לירי, אך לא יעלה על הדעת שחיזבאללה לא יידע מי ירה, האם מי מאנשיו, ארגון פלסטיני, ארגון פתח אלאסלאם הקשור באלקאעדה ו/או בסוריה, ארגון פרו-סורי או אחר. הירי הוא לדעתי עדות לעצבנות הגוברת בדרום לבנון כולה. באותו יום, סיור של כוח המשקיפים הרב-לאומי בלבנון (יוניפי”ל) עלה על מטען מדרום לביירות. הסיור נפגע ממטען צד באזור צידון, סמוך לכפר רמיילה.
באשר לאקאעדה, בדרך כלל הוא מציב את האיום על ישראל בדרגה נמוכה ברשימת איומיו, אך ב-30 לדצמבר פרסם בן לאדן קלטת שמע, בה הוא מאיים ישירות ובאופן בוטה יותר על ישראל. לדבריו אלקאעדה מתכוון לשחרר את כל פלסטין מן הים ועד הירדן, וכי הארגון לא יכיר בסנטימטר אחד של יהודים במדינת פלסטין. האם יש לישראל די שיתוף פעולה עם ארגוני מודיעין במערב?
סוריה , איראן 5.8 (בחודש שעבר: 5.6)
בעוד איראן הפוליטית טרודה במערכת הבחירות שלה לפרלמנט בעוד חודשיים, ואין שינויים דרמטיים בנושא הגרעין האיראני, ממשיך מנכ”ל הסוכנות אלרגיה גרעינית, המצרי מוחמד אלבראדעי, לשכנע את האיראנים לשתף עימו פעולה. יש לכך חשיבות באשר לדו”ח הקרוב שאותו מכין בראדעי, ואשר יקבע אם יוטלו סנקציות נוספות על איראן בשל סירובה זה. הסנקציות שכבר הוטלו לא יוסרו לפי שעה.
איראן פחות מבודדת כיום במזרח התיכון, ויש לה ערוץ אינטימי עם סעודיה, דבר שעוזר להגיע איתה להבנות, מצד כמה גורמים ערביים. תנופת הניצחון של תומכיה, בעיקר חיזבאללה וחמאס, נבלמה. מסיבה זו מתכוונת סוריה לארח בסוף החודש את ועידת הטרור החדשה, שתכלול את כל המרכיבים האנטי אמריקניים והאנטי ישראליים בבירתה. זו אמורה להיות זריקת עידוד לטרור, ובעיה לאבו מאזן, שהמחנה כנגדו יתגבש מחדש, בסיוע סוריה.
לפי שעה אין אירועים מיוחדים ברמת הגולן, וזה טוב, ונראה שאסד הבין את המסרים שישראל שיגרה לעברו בקיץ, אך על פי דיווחים במערב שבה סוריה לבנות את המתקן שהופצץ מן האוויר בדיר א-זור. הדבר מראה עד כמה מוגבלת תקיפה אווירית לפגיעה ביעדים בטחוניים, אם הידע קיים, למשל כמו באיראן.
אך מעמדה של סוריה אינו יציב, יש עליה לחצים מכיוונים רבים: מצד צרפת; ארצות הברית; ואפילו ספרד, כאשר נטען החודש כי היא מתנכלת לחיילי יוניפי”ל ספרדים; הטריבונאל הבינלאומי, ובסך הכל המתח סביב סוריה ממשיך לעלות, אם כי באיטיות, והוא זה שמעלה גם את המדד בנוגע לסוריה בהתאמה.
גרף מדד האיומים הבטחוניים המסכם מאז אפריל 2007 ועד היום.
הקו הצהוב: קו מגמה.
לסיכום, מדד האיומים הבטחוניים על ישראל לחודש ינואר 2008 נמצא שוב בעלייה משמעותית, כתוצאה מהצטרפות כמה איומים בכמה חזיתות, והוא עומד החודש על ציון 6.31 לעומת הציון 5.98 בחודש דצמבר 2007.
אל הגולשים: חסרים עוד 100 נרשמים כדי להגיע ל-4,000 מנויים קבועים. נרשמים – כאן.
מדד האיומים הבטחוניים של החודש שעבר