מאת ד”ר גיא בכור
בכל מיקרה זה היה צפוי להיות ביקור רגיש: מיפגש בין שני האישים הבולטים ביותר כיום במזרח התיכון, מי שמייצגים ללא ספק את עולם השיעה ואת עולם הסונה: נשיא איראן מחמוד אחמדינג’אד ומלך סעודיה עבדאללה בן עבד אלעזיז.
הכל הבינו שמדובר בביקור שיש להכינו היטב. לצורך כך ביקר נציגו האישי של אחמדינג’אד, עלי לאריג’אני, בריאד. לאריג’אני הוא האחראי על התיק הגרעיני באיראן, וברור על מה דיברו שם. לאריג’אני היה בריאד פעמיים. לצורך כך הגיע גם האיש מספר שלוש בסעודיה, בנדר בן סולטאן לטהראן. אביו של בנדר, הנסיך סולטאן, בעצמו שר ההגנה, הוא יורש העצר במדינה, כאשר אחיו למחצה, עבדאללה כבר עבר את גיל 85. בנדר מקושר מאוד עם מנגנוני המוחאבראת בסעודיה, שתפקידם המרכזי הוא שמירה מפני טרור, ובעיקר טרור שיעי בממלכה. בנדר מוזכר כמלך סעודיה לאחר אביו.
איראן מאוד מדאיגה את הסעודים, ובעיקר הפוטנציאל הגרעיני שלה. מבחינת סעודיה זו הבעייה מספר אחת שיש על סדר היום שלהם. ברור שהביקור הזה היה דרמטי מבחינת הסעודים.
אתמול בערב נחת אחמדינג’אד בריאד, ונתקבל בכבוד מלכים מופגן. הוכנה עבורו ארוחת ערב מפוארת. עבדאללה התכוון לדבר איתו על הכל, אך קודם כל על נושא הגרעין. כיוון שאין להם שפה משותפת (אחמדינג’אד יודע רק פרסית, עבדאללה אינו יודע פרסית) השיחה התנהלה באמצעות מתורגמן. ניכר בעבדאללה שהשתדל. הוא ישב קרוב לאחמדינג’אד, דבר שאינו עושה בדרך כלל עם אורחיו, והוא השתדל לחייך למצלמות לפני הפגישה.
אין בינתים פרטים על השיחה עצמה, אך ככל הנראה הזהיר אותו עבדאללה מן האמריקנים, ההולכים ומתגברים את העוצמה שלהם במפרץ הפרסי. אני מעריך שעבדאללה הציע לתווך בין האיראנים לאמריקנים, ויש לו יכולת לעשות זאת עם שני הצדדים בצורה טובה יחסית. בתום סיבוב השיחה הראשון הם יצאו לארוחת ערב, ושבו לשוחח.
לקראת חצות נודע לפתע שאחמדינג’אד חוזר לטהראן. אני מעריך שמדובר בפיצוץ, שכן בביקור כה חשוב, שהוכן מראש, לא מקובל שלא נשארים לישון לילה אחד. עובדה היא שאחמדינג’אד והסעודים לא השמיעו שום הצהרה לתקשורת לאחר הביקור. גם לא פורסמה הודעה מסודרת, כמקובל. לאחמדינג’אד טמפרמנט חם, והוא נוטה להיעלב.
אולי סבר שהסעודים מתערבים בעניין שאינו נוגע אליהם.
עם שובו לאיראן, בשדה התעופה של טהראן, כבר לאחר חצות, נתקל אחמדינג’אד בעיתונאים. הוא אמר להם שדיבר עם הסעודים על נושאי עיראק, העניין העדתי, לבנון והעניין הפלסטיני, ולא הזכיר את עניין הגרעין, אינדיקציה נוספת, שדווקא נושא זה עמד במרכז המשבר.
נשיא איראן דחה למעשה את היד המושתת של הסעודים, שמבקשים למנוע משבר גדול במפרץ. גם הם פוחדים ממשבר כזה, שתרחישיו פתוחים לכל האפשרויות. אולי 15% השיעים שיש אצלם יתחילו בהתקוממות? אולי איראן תתקוף גם אותם? נושא זה מפחיד אותם מאוד. אחמדינג’אד מצידו מכיר את שפת הסוחרים, ויודע מתי צריך לממש. כנראה שהוא החליט שעדיין לא יורדים מן הסחרחרה שעליה תלה את איראן כולה, והוא ממשיך במסע ההתרסה שלו נגד ארצות הברית ונגד המערב. השבוע אמורה להתקבל החלטה חדשה של מועצת הביטחון נגד איראן, החרפת הסנקציות בנושא הגרעין, עדיין לא חרם כלכלי, וההתעצמות האמריקנית מול חופי וגבול איראן נמשכת כל העת. המתח ממשיך וגואה.