פחתה סכנת המלחמה נגד סוריה. איך זה קרה?
מאת ד”ר גיא בכור
אף פעם אל תשנא את האויב שלך. זה משפיע על כושר השיפוט שלך… את האויב שלך שמור קרוב אליך, כך תוכל לפקח עליו תמיד.
“הדון” ויטו קורלאונה, ◄“הסנדק” (מאריו פוזו)
זה כשבוע מלאה העיתונות הערבית, הבינלאומית והישראלית שמועות על מעצרו של גיסו של הנשיא הסורי בשאר אלאסד, הגנראל אאסף שאוכת, וכן שאחותו של הנשיא, כלומר אשתו של שאוכת, בושרה, נמלטה מסוריה לצרפת או למקום אחר.
הגנראל אאסף שאוכת הוא ראש המודיעין הצבאי בסוריה, ואחת הדמויות החשובות ביותר לאחר הנשיא עצמו. השמועות, שאותן מרבים לפרסם, טוענות שעימאד מורנייה, הוא ולא אחר, הזהיר את בשאר אלאסד שגיסו שאוכת, חותר תחתיו, וזומם להפילו בתיאום עם הסי.איי.אי; ברמז שמי שחיסל את עימאד מוראנייה הוא – אאסף שאוכת עצמו, מי שכבר נחשד ברצח ראש ממשלת לבנון שלעבר, רפיק אלחרירי בשנת 2005.
סגן הנשיא הסורי לשעבר, הגולה בפאריז, עבד אלחלים ח’דאם, אישר מצידו את השמועות, וטען כי שאוכת נמצא במעצר בית, וכי יציאתו מסוריה נמנעת.
כבר לפני שנתים טען עיתון צרפתי כי קרב יריות פרץ בין שאוכת לבין אחיו הצעיר של בשאר, מאהר אלאסד, וכי מאהר ירה לעבר שאוכת כדור אחד שפגע בבטנו. לפי השמועה הוא אושפז בבית חולים בפאריז, עד שהחלים ושוחרר.
ועוד שמועות ועוד שמועות, כולן מגורמי האופוזיציה הסורית הגולה.
כלל הברזל: לעולם, אבל לעולם, אין להאמין לידיעות של גורמי אופוזיציה למשטרים הערביים, לעולם. אלא אם כן יש להן אישור מגורם בלתי תלוי.
אם כלל הברזל הזה היה נשמר, האמריקנים לא היו נופלים לפח שטמנו להם גורמי האופוזיציה העיראקיים, שדווחו בפירוט על הנשק להשמדה המונית של סדאם חוסין, שכזכור, כלל לא נמצא. יתכן וכל ההיסטוריה היתה נראית אחרת.
מכונת השמועות של הגולים האיראניים עובדת עכשיו במרץ לסכסך בין ארצות הברית לטהראן, ומכונת השמועות הסורית עובדת במרץ, אולי תצליח להפיל את בשאר אלאסד.
מנסיוני: הרוב המוחלט של הידיעות הן שקרים, לעתים באופן בוטה.
ננסה עכשיו להתמודד עם שפע השמועות בעניין הסורי, ולהבין מה משמעות הדבר.
1. השמועות הללו אינן הגיוניות. מי שמכיר את הקשר העלווי ההדוק, מבין שבשאר אלאסד אינו יכול בלי אאסף שאוכת. האיש הזה, בן 58 (דהיינו מבוגר מן הנשיא עצמו), הינו ראש שירותי המודיעין הצבאי של סוריה מאז רצח רפיק אלחרירי בשנת 2005. לא יעלה על הדעת שהוא ייעצר או יעלם, שכן המשטר העלווי כולו נשען עליו ועל תיפקודו הקריטי במערכת. המשטר תלוי בו, והוא תלוי במשטר בקשר סימביוטי. שאוכת הוא כמובן עלווי, ונשוי לאחותו של בשאר אלאסד, בושרה, בעצמה דמות מרכזית וחשובה מאוד בסוריה של היום. אני מתקשה להאמין שעזבה בכלל את המדינה, ואכן הצרפתים הכחישו שביקשה מהם מקלט מדיני. לאור הקרע הגדול בין סוריה לבין הצרפתים, קשה לי להאמין שהיא בכלל פנתה את השלטונות הצרפתיים.
את סוריה מנהלת היום שלישיה: הנשיא בשאר עצמו, גיסו, ואחיו הצעיר מאהר. זהו. אכן, היו כבר חיסולים בתוך המערכת של קצינים עלווים חשובים, שעמדו “לזמר”, למשל מושל לבנון לשעבר, הגנראל ראזי כנעאן, אך מעמדו של כנעאן לחלוטין לא זהה לעמוד התווך של משטר, אאסף שאוכת.
2. ביום חמישי האחרון הסתיים קורס קצינים באקדמיה הצבאית העליונה של סוריה. ומי נראה בטלוויזיה הממלכתית לבוש מדי צבא, ומפטפט בעליזות עם ייתר הקצינים ועם הנספחים הצבאיים, אם לא מיודענו אאסף שאוכת? לא יתכן שהוא יופיע בטלוויזיה הממלכתית שוב ושוב באותו אירוע, אם הידיעות על “מעצר בית” וסילוק היו נכונות. ההיפך, השידור הזה נועד להזים את השמועות, ואף לרמוז עד כמה קשיח מעמדו בתוך סוריה.
בסיום הקורס הזה לא נכח הנשיא בשאר אלאסד,למרות החסות שהעניק, אך ייצג אותו שר ההגנה הסורי חסן תורכמאני, מי שהיה בעבר הרמטכ”ל. מעמדו של שאוכת בכיר מזה של תורכמאני, פי כמה וכמה.
3. אם כך הם פני הדברים, והאופוזיציונר הראשי, עבד אלחלים חדאם, נאלץ להמציא דברים, הרי שמעמד האופוזיציה הסורית הזולה אינו טוב. ככל שההגזמה עולה, כך מעמד האופוזיציה למשטר ערבי – יורד.
4. ועכשיו להימור, שבנוגע למשטר בסוריה הוא גם בדרך כלל מתרחש. יכול להיות שישנם חילוקי דעות בין הנשיא בשאר לגיסו החזק שאוכת, ואפילו חשש של בשאר מהתחזקות ייתר של שאוכת, זה בהחלט יכול להיות. ואם זה אכן כך, איך יפעל בשאר? האם ידיח ויעצור את גיסו?
לא ולא. הוא זקוק לו. הוא ימנה אותו לסגן נשיא. זו היתה דרכו המסורתית של האבא, בכל הנוגע ליריביו-קרובי משפחתו, למשל אחיו הצעיר ריפעת, שמונה לסגן נשיא. שים את האויב שלך לידך, כך תוכל לפקח עליו תמיד.
5. ובנוגע אלינו, אם ישנם חיכוכים בצמרת המשטר בסוריה (אם כי לא קרעים) הרי שאלה יאלצו את הגורמים הנוגעים בדבר להתמקד בעתיד בקרוב בהם, ופחות בהתעסקות צבאית או אחרת מול ישראל. הנסיון המצטבר מלמד שבחיכוכים בפנים הפוליטיקה הסורית אין הזמן נוח לחיכוכים גם מול ישראל.
◄מחווה לויטו קורלאונה, מרלון בראנדו הנפלא (1972)
◄אנא, סייעו לאתר, ושילחו את המאמר הזה לחבר. עושים זאת באמצעות הכפתור המלץ לחבר, כאן למטה.
◄למצטרפים החדשים לאתר: ניתן להירשם כאן, ולקבל את המאמרים ישירות למייל שלכם. המאמרים ישארו אצלכם לתמיד
להיזהר ממניפולציות: על עסקת הנשק הדמיונית בין איראן לסוריה
בשאר אלאסד, מדינת המשטרה, והתחת של הכפרי
ומה מגלה חדאם על אסד והשלום?