מאת ד”ר גיא בכור
בהפגנת כוח אדירה, שאי אפשר לטעות במשמעותה המתקרבת, נכנס הבוקר חלק מכוח התקיפה הימי האמריקני האדיר אל עומק המיפרץ הפרסי, כאשר עבר את מיצרי הורמוז, אחת הנקודות הרגישות באיזור.
הכוח, המונה כ- 17,000 חיילים אמריקנים, מתמקם בכך לנגד חופי איראן, והוא כולל כרגע שתי נושאות מטוסים גרעיניות, סטניס ונימיץ (אשר החליפה את האיזנהאואר), אילו מכונות מלחמה שהן ערים קטנות כל אחת, וכן ספינות מלחמה מתקדמות. יש לציין כי בחודש פברואר הודיעו האיראנים כי השיגו טילים שיכולים להטביע ספינות גדולות במפרץ הפרסי. כוח צבאי כזה לא נראה במיפרץ הפרסי מאז המלחמה האחרונה נגד עיראק.
ארצות הברית מפתיעה
הכנסת הכוח, אשר מגובה בעוצמה יבשתית אמריקנית הולכת ומתוגברת בגבול בין עיראק לאיראן ובין אפגניסטאן לאיראן באה בקו ישיר לשתי התפתחויות:
- הכרזתו של סגן הנשיא ריצ’רד צ’ייני לפני כשבועיים שבכוונת ארצות הברית לעבוד עם גורמים אחרים למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני ולשלוט על האיזור. צ’ייני, בניגוד לקו הרך של קונדוליסה רייס, דוחף לקראת מהלך צבאי בלתי נמנע.
- פקיעת מועד האולטימאטום אשר הוקצב לאיראן על ידי מועצת הביטחון – הלילה. המשמעות עכשיו: החרפה קשה של הסנקציות על איראן, ולכך דוחפת ארצות הברית בכל הכוח.
לוח הזמן לפתיחת תקיפה
כפי שכתבנו במדד האיומים הביטחוניים של Gplanet לחדשים אפריל ומאי 2007, ולדעת האתר שלנו לוח הזמנים עדיין תקף, מדובר על חודש אוגוסט, אז תצטרך ארצות הברית לקבל את ההחלטה, בהנחה שאיראן לא תתקפל. איני רואה שום אפשרות שהנשיא ג’ורג’ בוש יעזוב את הבית הלבן בראשית שנת 2009 בלי לחסל את בעיית ההתגרענות של איראן בדרך זו או אחרת. זהו נשיא אידאולוגי, עם תפיסה ערכית מוחלטת של שחור ולבן, רעים וטובים, והוא יראה בכך את פסגת כהונתו השניה. הנשיא בוש מעריך, וזו הערכה נכונה, כי פתרון בעיית איראן יוביל גם לפתרון בעיית עיראק.
רוסיה מפתיעה
רוסיה מפתיעה גם היא בבלימת ההתחמשות האיראנית, וסביר בהחלט להניח שתתמוך בגל הסנקציות הבא, שיהיה נוקשה. עמדתה בנוגע לכור הגרעיני בבושאר מעניינת, ולמעשה היא לא תאפשר את הפעלתו. אלכסנדר לוסיוקוב, סגן שר החוץ הרוסי, אמר בימים האחרונים כי רוסיה מוכנה לאפשר את הפעלת הכור הגרעיני בבושאר, אך בכמה תנאים, שבהם אין סיכוי שאיראן תעמוד: עמידת איראן בתנאי האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני; שיתוף פעולה מלא של איראן עם הסוכנות לאנרגיה אטומית; ומחויבות איראן להחזיר את המים הכבדים והציוד הגרעיני שבו השתמשו אנשיה אל מחוץ למדינה לאחר השימוש. בכך יוכלו מדעני העולם לדעת בדיוק לאיזה צרכים השתמשו האיראנים בציוד הזה. איראן לא מוכנה לעמוד בכל התנאים האלה.
צריך להבין שרוסיה של 2007 אינה רוסיה שלפני עשור. אז מדינה עניה הזקוקה לכסף האיראני, והיום, בעקבות הזינוק במחירי הנפט, כלכלת רוסיה מתפתחת והיא פחות זקוקה לכספים האיראניים.
סרקוזי מפתיע
התרגלנו לסבור שצרפת היא חוליה חלשה במערך האנגלוסקסי, כפי שראינו זאת במלחמות המיפרץ הקודמות, וכאן לראשונה, שינוי מרענן.
הנשיא החדש, ניקולה סרקוזי, מפתיע. בראיון לעיתון גרמני סימן היום שינוי קו כאשר דיבר על התגרענותה של איראן כ”בלתי מקובלת”, וכי צרפת רואה זאת כסכנה חמורה. בכך הוא מעמיד את צרפת בראש החזית נגד איראן, בעוד שבעבר עשתה זאת פאריז בצורה פסיבית יותר. הוא מצדד בהפעלת סנקציות קשות נגד איראן, ולשם כך סיפר כי עם כניסתו לתפקיד צלצל לעמיתו הסיני כדי לבקש ממנו אישית את הסיוע הסיני בהחרפה קשה של הסנקציות העולמיות נגד איראן. סרקוזי עדיין לא התייחס לעמדתה המסורתית של צרפת נגד שימוש בכוח צבאי נגד איראן, אך עצם התגייסותו היא שינוי מרענן מאז ימיו העכורים של שיראק.
איראן אינה מפתיעה
האיראנים עצמם אינם מוותרים בשום הקשר. הם ממשיכים להעשיר אורניום ואף להרחיב את ההעשרה, על פי הדיווח הטרי של הסוכנות לאנרגיה אטומית, והם אינם מוכנים לויתורים דיפלומטיים. יחסיהם עם רוסיה ועם סין נעכרו, ולמעשה איראן מבודדת כיום בעולם יותר מאי פעם בעבר. ברמה הצבאית גם הם מקיימים תמרונים ימיים ואחרים כדי להרתיע את ארצות הברית, אך כמו סדאם חוסיין בשעתו, גם איראן עיוורת לחלוטין לסכנות הקיומיות ההולכות ומתרגשות עליה מכל עבר.מאמרים קשורים:
סופה גדולה מתקרבת
צנח לו זילזאל
הרמטכ”ל הרוסי: ארצות הברית יכולה להכות באיראן..
לוח זמנים במשבר הגרעין