ממשלת אבו מאזן, על רעידת האדמה שכבר היתה, וזו שעוד תהיה
למדונו, תלמידי עזה…
מאת ד”ר גיא בכור
ראשית להשתלשלות האירועים: כ-2,200 עולי רגל מרצועת עזה, שחזרו ממכה, תקועים כרגע בסיני, בעיר אל-עריש, לאחר שהגיעו במעבורת ימית בסוף השבוע מעקבה הירדנית לנואייבה המצרית, בדרכם חזרה לעזה. עולי הרגל האלה פרצו למעשה את הגבול בין עזה לסיני במעבר רפיח ב- 3 בדצמבר, ואילצו את המצרים לתת להם לעבור דרך המעבר הזה, ולא דרך מעבר “כרם שלום” (“כרם אבו סאלם”), הנמצא בשליטת ישראל. מצרים לא בנתה את מעבר רפיח, מבחינתה, כמעבר בינלאומי, מצוייד ומאובטח כראוי.
כעת חוזרים עולי הרגל ודורשים להיכנס לעזה דרך מעבר רפיח, ולא דרך המעבר בשליטה ישראלית, שם יהיו צפויים למעצרים, לטענתם, לחקירות או להחרמת כספים ואמל”ח. עולי הרגל רוכזו, כאמור, על ידי השלטונות המצריים בעיר אל-עריש, תוך שנערכים עכשיו בירורים בין מצרים, חמאס, וישראל, מה לעשות איתם.
ישנן שמועות שבידי עולי הרגל נמצאים עשרות מליוני דולרים, סיוע מאיראן, אותו קיבלו במכה, אך אני מטיל בכך ספק, שכן הם עברו דרך ירדן, וכמו שאני מכיר את מערכת הביטחון הירדנית הנוקשה ואת הפיקוח שלהם על מטבע חוץ, הם נבדקו היטב בכניסתם ובצאתם. יתכן ונמצאים שם גם פעילים של חמאס וארגוני חבלה אחרים.
אילו אירועים בעלי פוטנציאל לישראל, וניתן למנף אותם לטובתנו. כיצד?
- מצרים ממשיכה בתהליך האיטי, אך הנמשך, שבו היא נשאבת יותר ויותר לרצועת עזה. הפלסטינים יוצאים דרך מצרים, חוזרים דרך מצרים, עזה חוזרת אל מצרים. בעבר, רק לציין, רוב הפעילות היתה נעשית דרך ישראל וגשר אלנבי. כך זה צריך להימשך. באשר למעבר רפיח התקבל הסכם בינלאומי עם פקחים מן העולם, חמאס אינו מקיים את ההסכם, ומעבר רפיח נסגר בעיקרון על ידי המצרים. מבחינתי, זו בעיה ערבית-ערבית. עובדה היא שכאשר ישראל מחתה בדצמבר, על שעולי הרגל עברו משם למצרים, אמר שר החוץ המצרי אחמד אבו אלריט: “איננו מתייחסים למחאה הישראלית”. טוב מאוד. מעכשיו יש להמשיך ולהתנתק גם באספקת מוצרי התשתית מעזה, והמצרים ימשיכו “לא להתייחס” ולתפוס את מקומה של ישראל.
- מצרים במבוכה בשל הפרשה, שכן מדובר בעולי רגל-לכאורה, עניין אסלאמי-הומאניטרי-לכאורה, ולכן יש ביקורת בדעת הקהל הערבית, על שאין נותנים להם לחזור לעזה. מנגד, השלטונות במצרים אינם מעונינים לתת לאנרכיה לשלוט. הם מבינים עכשיו שאינם יכולים בלי שיתוף פעולה ישראלי. המבוכה הזו היא הזדמנות. דווקא עכשיו זה הזמן לכונן מנגנון ניהול חדש על המעברים: לא עוד משטר פקחים בינלאומיים חסרי כוח מן הצד הפלסטיני, אלא פקחי גבול מצרים בסמכות מלאה, כמו שהמצרים יודעים לעבוד בכל מעבר יבשתי אחר שלהם. משטר זה צריך ועשוי לעמוד בתיאום (שקט) עם ישראל.
- כמו בשאר מעברי הגבול היבשתיים של מצרים, פקחי הגבול המצריים חייבים לפעול להחרמת אמל”ח המוברח דרך המעבר, וכן מטבע מזומן בכמויות גדולות. במצרים קיימים חוקים נוקשים בנושאי הלבנת הון והוצאת מזומן משטח מצרים, ועל המצרים ליישם זאת, ביידוע של צה”ל. זה לא יהיה מיידי, אך עד לפני כמה חדשים אפשרות כזו, שהמצרים יטלו פיקוד מלא, נראתה מרוחקת מן המציאות, בגבול מופקר.
- על המנגנון, או על מצרים לבדה, להודיע, כי כל סכום כסף גדול מהמותר לצרכים אישיים יוחרם – ויועבר לממשלת סלאם פיאד, שבה מצרים תומכת, לטענתה. כך ייווצר מנוף כנגד איראן, שעשויה להזרים כספים ל…אבו מאזן, שנוא נפשה. ברור שאם האיראנים יידעו שמנגנון אכיפה כזה עומד מעל ראשיהם, ייפסקו ההזרמות, או שימצאו עבורן דרכים אחרות, משובשות ומרוחקות יותר. לאבו מאזן אינטרס להסכים להסדר הזה, ולכן הוא צריך לתאם ולבנות אותו מול המצרים. רצוי שהמצרים ידווחו לישראל על הכספים שנתפסו, או לפחות לממשלת פיאד.
- יש להציג את המנגנון החדש כשמירה מצרית על הריבונות שלה בסיני, שכן אנרכיה, אם קיימת, מגיעה דרך הצד המצרי. אין צורך בתוספת חיילים מצריים כדי לאכוף שליטה מוצקה יותר במעברי הגבול מצד מצרים. כשם שצבא לבנון שומר על הריבונות הלבנונית בגבולנו הצפוני, אך למעשה מייצב את הגבול, וכך גם הצבא הירדני ממזרח, זו צריכה להיות השאיפה גם בגבול הדרומי.
- כפי שכבר כתבנו, מצרים מתחילה להשקיע בנושא המנהרות, שכן אין לה ברירה אחרת, כאשר ישראל מניפה כנגדה את שוט סיוע החוץ האמריקני, וטוב שכך. רצוי לקשור גם אפשרות (שקטה) של חיפוש משותף אחר המנהרות, אל המנגנון המוצע עכשיו, של הפיקוח המצרי על מעברי הגבול. שניהם ביחד משלימים זה את זה, ויש להם סיכוי כאשר האמריקנים משקיפים מן הצד (עם חרב סיוע החוץ. מסתבר שמבחינת המצרים היא אפקטיבית מאוד). לרגל ההתרחשות שעשויה לאפשר זאת, אני מציע לקרוא למנגנון החדש: “מנגנון עולי הרגל”, שמדיניות ישראלית נבונה עשויה להפוך מאיום לנכס. מכלי לעזרת חמאס למה שדווקא יפעל כנגדו.
למצטרפים החדשים אל האתר: ניתן לקבל את המאמרים למייל שלכם, והם יישארו אצלכם. הרישום פשוט ומיידי. אנו מתקרבים ל- 4,000 נרשמים.
במינהרת הזמן: האם מצרים מתחילה לפעול בנושא הברחות הנשק?
קשר גורדי בעזה
“כלל הברזל”, להבנה ולניהול של בעיית עזה