מאת ד”ר גיא בכור, הארוורד, בוסטון
“דם על דם” ו”נקמה!” זעקו אתמול אלפי כורדים נזעמים ברחבי תורכיה, שרפו תמונות של המייסד מוסטפא כמאל (אאתורכ), וידו אבנים בשוטרים, כל זאת במחאה על החלטת בית המשפט החוקתי העליון בתורכיה להוציא אל מחוץ לחוק את המפלגה הכורדית הגדולה במדינה, מפלגת “החברה דמוקרטית” (DTP), שלה 19 נציגים בפרלמנט, מתוך 550.
כדי שנבין עד כמה אכזרית היתה החלטת בית המשפט החוקתי העליון, נקבע שנכסי המפלגה והכסף שלה יוחרמו על ידי המדינה, נאסר על 37 ממנהיגי המפלגה, כולל המנהיג, אהמט תורכ וסגניתו אייסל טוגלוק, לעסוק בפוליטיקה או בפעילות ציבורית למשך חמש שנים, הוסרה החסינות הפרלמנטארית שלהם, כדי שיועמדו לדין, ועוד ועוד. מדוע כל זאת? משום שבית המשפט קבע שהם כפופים למפלגה הכורדית ה-PKK, מפלגת הפועלים הכורדית, המוגדרת כארגון טרור, ואשר המנהיג המפורסם שלה, עבדאללה אוצ’אלן, שפוט למוות, אך מנוטרל באי בודד, לחלוטין לבדו. כל זה יכול להביא להידרדרות קשה ביחסים בין תורכיה לכורדים שלה, ועלול לחדש את גל הטרור במדינה, אך אותנו מעניין המסר החבוי מאחורי ההחלטה הדרמטית הזו.
בית המשפט החוקתי העליון של המדינה החזיר את עצמו לתמונה באופן מרשים, לאחר שהיו שכבר הספידו אותו. הוא קיבל החלטה אמיצה, לא פופולארית בעולם, וקיבל אותה פה אחד. המסר הסמוי הוא לא רק כלפי הכורדים, אלא כלפי מפלגת השלטון האסלאמית, מפלגת “הצדק והפיתוח” (AKP) של טייפ ארדואן, “ידיד האמת” של ישראל. יש רבים הטוענים בתורכיה שאם זה היה תלוי בצבא האדיר של המדינה, המפלגה הזו כולל ארדואן עצמו כבר מזמן היו מחוץ לחוק, כולל חברו, הנשיא עבדאללה גול, כפי שעשה הצבא בפשטות בעשור הקודם לראש ממשלה אסלאמיסט אחר, נג’מטין ארבקאן. ארבקאן הקשיש הוכנס למעצר בית, למעשה לכל חייו, ומפלגתו האסלאמית פורקה.
ההנחה היתה שהצבא ובית המשפט החוקתי העליון חוששים מתגובות בעולם, בשל רצונה של תורכיה להצטרף אל האיחוד האירופי. אך ההחלטה אתמול בעניין הכורדים כבר זכתה למחאות בארצות הברית ובאיחוד האירופי, ובית המשפט העליון בכל זה עמד על דעתו, בהחלטה פה אחד של כל השופטים. הם הוכיחו שהם נחושים, והפגינו כוח.
מדוע עניינה של המפלגה האסלאמית כה רגיש? משום שהמפלגה הזו כמעט ופורקה בשנה שעברה בידי אותו בית המשפט החוקתי העליון של המדינה, שכבר פרק מעל 15 מפלגות דתיות במדינה, בטענה שהן מנוגדות לחוקה החילונית. בהצבעה דרמטית הצביעו אז 6 שופטים בעד הפירוק, ולא שבעה, המספר הדרוש. ארדואן וחבורתו נותרו בשלטון, בגלל קול של שופט אחד. אך בית המשפט החוקתי העליון גם ציין בפסק הדין, שעל המפלגה האסלאמית “להבין את המסר”, דהיינו שבפעם הבאה יפרקו אותה, אם תמשיך בהפרות כנגד חילוניותה של תורכיה. ובביתו של התלוי אין מדברים על החבל, והחבל עכשיו הוא ההחלטה בנושא הכורדי.
האליטה התורכית החילונית, השמה את הדגש על חילוניות המדינה, והשולטת בבית המשפט החוקתי העליון, מביטה בחמצמצות ביוזמותיו של ראש הממשלה ארדואן להתקרב לאיראן הח’ומיניסטית, לסוריה המעורבת בטרור, ולמדינות הערביות האחרות, ומתקשה לקבל זאת. הדבר מנוגד לכל מה שהם האמינו בו במדיניות החוץ של המדינה: להסתכל מערבה לא מזרחה או דרומה. להתחבר לאירופה ולא לאיראן. ארדואן יודע שהוא פוסע על חבל דק. הוא מבין שההחלטה בעניין הכורדי מכוונת גם אליו.
מעולם מאז מותו של אתאתורכ (מוסטפא כמאל, בוידאו, 10 בנובמבר 1938, והוא רק בן 57, עם שעת המוות המפורסמת, 9:05 בבוקר) לא היתה מאויימת המורשת החילונית שלו, כמו היום. האימפריה העות’מאנית, שהיתה ח’ליפות אסלאמית, גם דת וגם מדינה, הפכה למדינה החילונית היחידה במזרח התיכון, שהפרידה בין הדת למדינה. האם המטוטלת נעה שוב?
ההחלטה אתמול מיסמרה באופן לא נוח את עבדאללה גול, נשיא תורכיה, המשתייך למפלגה האסלאמית, ושימשה הרתעה מבחינתו. בהודעה מחו”ל הוא תמך בהחלטת בית המשפט החוקתי ואמר: “אלה הוראות החוקה והחוק, מה בית המשפט יכול לעשות?” באותה מידה של נחישות ובאותו נימוק אפשר להסביר בעתיד את ההחלטה נגד המפלגה שלו עצמו, והוא יודע זאת.
אין ספק שהמפלגה האסלאמית יודעת מה הגבולות שלה בתורכיה של היום, כאשר היא נמצאת רשמית במעמד של מוזהרת, בוודאי לאחר התקדים הכורדי. מה שמסביר את ההתנפלות של ארדואן על ישראל. אם בתחום הפנים-תורכי הוא מנוע מלקדם את האג’נדה שלו, אפשר לעשות זאת על חשבון ישראל. להגיע לרווחים פוליטיים בתוך המדינה ובעולם הערבי, בלי לשלם את מחיר בית המשפט החוקתי העליון. “זו מסיבת העיתונאים האחרונה שלי”, אמר אתמול בעוגמת נפש מנהיג מפלגת הכורדים בתורכיה, אהמט תורכ, לאחר שקיבל את ההחלטה לפזר את מפלגתו, לאסור עליו את החיים הציבוריים, וכנראה גם להעמיד אותו לדין. מנהיגי המיפלגה האסלאמית מביטים בו, ולחלוטין לא היו רוצים להיות במקומו.
ההחלטה אתמול של בית המשפט העליון התורכי היתה מהלך כוח מרשים. הוא אמר את דברו, ועכשיו כל הגורמים לומדים בשטח מה משמעות ההחלטה לגביהם. תהיה לכך מידה של השפעה גם על היחסים העתידיים עם ישראל, לטוב או לרע. בית המשפט החוקתי העליון במדינה, מגן החילוניות ומורשת אתתורכ, תקע בשופר.
**
אם הארגון שלכם קטן, עשו מה שהשופט המקראי גדעון עשה: גדעון חילק את לוחמיו המעטים לשלוש קבוצות ונתן לכל איש כד ובתוכו לפיד בוער ושופר. לאחר שהקיפו את מחנה מדיין בלילה, שברו את הכדים, זה נשמע כמו פיצוצים, הקימו רעש רב, ותקעו בשופרות. המידיינים המבוהלים חשבו שכל אחד מהאנשים עומד בראש גדוד שלם, וברחו.
זיכרו תמיד את הכלל הראשון בטקטיקת הכוח: הכוח הוא לא מה שיש לכם, אלא מה שהיריב חושב שיש לכם.
המנוי למועדון Gplanet Prime של ראשוני המצטרפים, פג בימים הקרובים.
◄אני מבקש באופן אישי, ממי שכבר חבר במועדון Gplanet Prime, והמנוי שלו הסתיים, לא לשכוח, ולחדש אותו. כדי לחדש את המנוי יש להכנס לקטגוריית “לחידוש מנוי קיים לחץ כאן”, או – כ א ן.
◄כדי להנות מן המאמרים המיוחדים של האתר, יש להירשם לשירות המאמרים בתשלום, Gplanet Prime. קוראים את כל המאמרים בתשלום שכבר פורסמו, וממשיכים לחודש, לחצי שנה, או לשנה-במחיר מבצע. ניתן להירשם – כ א ן. זיכרו, החברות שלכם תומכת באתר.
◄אם ברצונכם לשלוח את המאמר הזה לחברים, עושים זאת באמצעות הכפתור “המלץ לחבר”, כאן למטה.
◄למבקשים לקבל התראות על כל מאמר חדש שעולה ישירות אל המייל האישי, עושים זאת – כאן.