אחמדינג’אד בעיר הגדולה: עשרה פרדוקסים על הנשיא הצבעוני של איראן
מאת ד”ר גיא בכור
באחת ההתקפות החריפות ביותר שאני זוכר, בתולדות המהפכה הדתית באיראן, אומר מי שנחשב כסמכות רוחנית גבוהה במדינה, ובעצמו מאדריכלי המהפכה עם חומייני, האייתאללה חוסין עלי מונתזרי: “אני מקבל כל יום אימיילים רבים, דרך האתר שלי, ואנשים שואלים אותי איפה קיום ההבטחות של המהפכה (האסלאמית) ושל האייתאללה חומייני. ואני עונה להם שהם צודקים. אנחנו הבטחנו לאנשים חירות, הפסקת העריצות וכיבוד דעת העם, אבל לא הגשמנו שום דבר מכל אלה”.
זו התקפה לא כנגד הנשיא אחמדינג’אד או מדיניות הגרעין, אלא כנגד עצם המשטר האסלאמי במדינה.
אלא שהאייתאללה מונתזרי, מבכירי כוהני הדת באיראן, בן 86, נמצא במעצר בית בדירתו שבעיר הקדושה קום, כאשר המנהיג הרוחני של איראן, האייתאללה עלי חמנאי, מתנגד לו בחריפות. סמכותו הדתית של מונתזרי עולה על זו של חמנאי, לרגישותו של האחרון.
מונתזרי ישב בכלא של השאה המודח, ויחד עם חומייני ביצע את המהפכה בלהט רב. אלא זמן קצר לפני מותו, הדיח אותו חומייני בשנת 1988 מתפקיד היורש, ומינה במקומו את חמנאי האזרי. מדוע?
בפברואר 1985 כונס מושב סגור של “מועצת המומחים” לבחור את יורשו של האימאם חומייני, והושגה הסכמה שזה יהיה מונתזרי. מונתזרי תמיד חובש מצנפת לבנה ולא שחורה כמו חומייני, מיזגו נעים ולכן לא היה מקובל על חלק מן הקיצונים שבבכירי המהפכה. הוא היה מנומס, לעומת חומייני שהיה תוקפני לעיתים קרובות. בשנת 1981, למשל, קיבל מונתזרי את השגריר הסובייטי ולדימיר וינוגרדוב בביתו שבעיר קום. אחרי פגישה בת שעתיים ליווה מונתזרי את השגריר אל הדלת. כשנודע הדבר לחומייני הוא טילפן ליורשו החביב ונזף בו: “שגריר של מעצמה עובדת אלילים אינו ראוי למחווה של כבוד מצד נסיך האסלאם”, אמר למונתזרי. כאשר וינוגרדוב נועד עם חומייני עצמו, קטע האחרון את דבריו שוב ושוב, עד שקם ועזב את החדר בלי להיפרד.
חומייני ראה בהקמת הממשלה האסלאמית את המטרה בפני עצמה. מונתזרי ראה בכך אמצעי להיטיב עם העם. חומייני גרס שבעת הצורך יש להכריח אנשים להתנהג בדרך אסלאמית, מונתזרי האמין בשכנוע. הפער הלך והחמיר, עד שברגע האחרון הדיח אותו חומייני מסמכותו הפוליטית, אם כי הוא ממשיך להיות סמכות דתית בכירה. חומייני חשש מהתפוררות המהפכה לאחר מותו, ולכן בחר בדמות נוקשה, עלי חמנאי, ולא בפשרן כמונתזרי.
אתמול קיבל מונתזרי משלחת של עיתון ליברלי שנסגר, נאמה, نامه (“מכתב”, בפרסית) וכן את ראש מפלגת החירות שבראשה עומד שר החוץ הראשון של איראן האסלאמית, אבראהים יזדי. האחרון עזר מאוד לנצחון חומייני ב- 1979, למרות שהיה אזרח אמריקני ממוצא איראני. חומייני גמל לו אז, אך כיום יזדי הוא מבקר חריף של השלטון.
באשר לפסילה ההמונית של מועמדים ליברלים בבחירות האחרונות בידי “מועצת שומרי החוקה” אמר מונתזרי: “לצערי, לא השגנו את מה שייחלנו לו, ומועצת שומרי החוקה, שהיתה חייבת לאפשר בחירות חופשיות, הפכה בפועל למי ששוללת את החירות מן העם, שכן היא מכריחה את הציבור להצביע בשביל המועמדים שאושרו על ידה. אבל האנשים אינם חסרי שכל או הבנה. הם מבינים מה קורה”.
עוד אמר מונתזרי: “האנשים סובלים באיראן מהטרדות ומפגיעה בלתי נפסקת בשם האסלאם”. הוא נתן לדוגמה את חוג’תאלאסלאם (דרגה דתית בינונית – ג.ב.) האדי קאבל, שמתח ביקורת על המנהיג חמנאי, ונידון למאסר 40 חודשים. “משטר שאינו מבין מה עשה בשבילו חוג’תאלאסלאם קאבל, ולמען האסלאם, איך אפשר לראות בו משטר אסלאמי?” שאל מונתזרי.
וכאן מגיע המשפט הקשה ביותר, אותו מטיח מונתזרי: “המשטר הקודם (של השאה) ביצע עבירות בלי להתייחס לאסלאם, אך היום מבוצעות כל העבירות, בשם האסלאם”.
◄וידאו: מונתזרי – האייתאללה המורד של איראן
עלי לציין כי אסור באיראן של היום לציין את שמו של מונתזרי בתקשורת, והוא ואנשיו סובלים מהצקות רבות, אך ספר זכרונותיו נמצא במקומות רבים, ודעותיו מתפרסמות בכל הערוצים של הגולים באיראן, באתרי האינטרנט, ואין שום איסור על כניסה לאתרים או לערוצים אלה. יש לו , כאמור, אתר אינטרנט פעיל משל עצמו.
בחודש נובמבר האחרון התייחס מונתזרי ישירות גם לעניין הגרעין של איראן כאשר אמר בנאום בפני סטודנטים: “סוגיית הגרעין צריכה להיפתר באמצעות שיחות ישירות עם ארה”ב כדי למנוע מלחמה – ויש לקחת ברצינות את האיומים על פעולת צבאית אפשרית”. הוא הוסיף כי השלטונות באיראן טועים אם הם חושבים ש”מתקפה תגרום לאיראנים לעמוד מאחורי ההנהגה שלהם כפי שקרה במהלך מלחמת איראן-עיראק בין השנים 1980-1988″. לדבריו, “האנשים השתנו. הם לא מוכנים להקריב את חייהם כפי שעשו במהלך המלחמה נגד עיראק”.
**
ובכן, האם איראן מפתחת נשק גרעיני או לא? כל כך הרבה שנים השאלה הזו מרחפת בחלל האוויר, ועדיין אין לה תשובה. הנחת העבודה של המערב היא חיובית (להוציא דו”ח המודיעין האמריקני), כאשר איראן משרה עמימות במכוון.
העמימות הזו עולה לה במחירים הולכים וגוברים, כפי שכבר ציינו, כאשר היא עצמה מתקשה לפתח את התוכנית קדימה, בשל קשיים טכניים גוברים, והיא זקוקה לסיוע בינלאומי. הכלכלה האיראנית משלמת מחירים, ואיראן עצמה מאוימת בגל סנקציות רביעי, שעלול לנתק אותה לגמרי.
שתי התפתחויות אירעו כאן באחרונה:
1. רגישות, עדיין לא מתח, ההולכת וגוברת בין איראן לבין סין, כאשר החשש האיראני שמיד עם תום האולימפיאדה “ימכרו” אותם הסינים, בכל הנוגע לגל הסנקציות הבא.
2. הרוסים הבהירו לאיראן שעליה לחדול מן המשחקים, ולהפסיק להעשיר אורניום. ככל שהזמן מתקדם, הרוסים מקשיחים את עמדתם בעניין.
איראן נאלצה היום למצמץ, אם כי במערב לא מתרגשים מזה במיוחד, אם כי זהו שינוי. עד היום סירבה איראן להתייחס לאפשרות שהיא מפתחת תוכנית צבאית גרעינית, ולכן סירבה לענות על השאלות האלה.
עכשיו, כאשר הלחץ ה בינלאומי סביבה מתהדק, היא הסכימה היום, באופן תקדימי – לתת תשובות. דוברת הסוכנות לאנרגיה גרעינית, מליסה פלמינג ציינה היום כי סוכנות הגרעין של האו”ם מקווה שאיראן תספק לה בחודש מאי את ההבהרות הנחוצות בנוגע לחשדות שהיא מנהלת תוכנית נשק גרעיני. לדבריה, ההסכמה בנושא הושגה במהלך שני ימי הפגישות שקיים מספר שתיים בסוכנות הגרעין, אולי היינונן, עם גורמים בכירים בטהרן.
בתחילת מאי ייצאו בכירי הסוכנות לטהראן עם רשימת שאלות, שעליהן הם מצפים לקבל תשובות. אם לא יינתנו התשובות המספקות, יחלו המגעים לגל הסנקציות הבא, שיכול להיות קשה במיוחד, עד כדי הפסקת הטיסות לאיראן, כפי שנעשה עם לוב בשעתה. האיראנים מאוד חוששים מכך.
אותו היינונן עורר סערה דיפלומטית בפברואר לאחר שהקרין מצגת שממנה עלה כי יש קשר בין תוכנית העשרת האורניום האיראנית לבין התוכניות שהיא מנהלת לפיתוח טילים בליסטיים המסוגלים לשאת ראש נפץ גרעיני. איראן דחתה את המידע הזה וטענה כי הוא חסר-בסיס, מזויף או לא רלבנטי – אך סוכנות הגרעין תבעה ממנה להסביר את המידע.
עוד התפתחות ארעה היום בתחום, דהיינו עוד מצמוץ של האיראנים: הנשיא מחמוד אחמדינג’אד הודיע היום כי איראן תהיה מוכנה לדבר על התוכנית הגרעינית שלה “עם כל מדינה שתרצה בכך”, אך הוסיף כי איראן לא תיכנע ללחץ הבינלאומי להפסיק את תוכניתה הגרעינית. זהו שינוי, שכן עד היום התעקשו האיראנים לדבר בנושא תוכניתם הגרעינית רק עם הסוכנות לאנרגיה גרעינית.
לפי שעה אילו שינויים מצומצמים, אך הם מעידים שהמדינה בלחץ. יש להגביר את הלחץ הזה, ולא להקל עליו.
חדש: התגובות שלכם לכל המאמרים תפורסמנה. עושים זאת דרך צור קשר. התגובות מופיעות ב”תוכן הגולשים“.
למצטרפים החדשים לאתר: ניתן להירשם כאן, ולקבל את המאמרים ישירות למייל שלכם, לקריאה בזמנכם הפנוי.
על יהודים שנשכחו, אך התעשרו, והידוק החרם על איראן
על מזימות ופחדים: הסוד המעצמתי והגרעין האיראני
“מוות לדיקטטור אחמדינג’אד”, השואה, נאצים, ואיראן שלא הכרתם