[face-book-like]
מאת ד”ר גיא בכור
עם תחילת המאה ה- 15 בלטו שלוש ערים כמעצמות סחר אדירות, במה שהוא היום איטליה: פירנצה, שנודעה בבנקאות שלה, גנואה וונציה, ששתיהן יצרו רשתות סחר בים התיכון ומעבר לכך. אחת הסיבות להצלחה של ונציה היתה המיקום שלה בין מזרח ומערב אירופה, והשנייה היתה שבנתה מערכת של ריגול מסחרי ופוליטי בכל העולם שהיה ידוע אז. מרקו פולו היה רק אחד מני רבים שהדוגֶ’ה שלח למרחקים, לטוות קשרי סחר ומידע עבור הממלכה. הדיפלומטים הוונציאנים שלחו, על בסיס יומי, תשדורות מוצפנות מכל רחבי אירופה והמזרח, כשבארכיב הוותיקאן מצויים אלפי דפים וונציאנים מוצפנים, שנאספו בידי האפיפיורים בכל הזמנים. כיוון שהתשדורות היו מוצפנות, לא היססה ונציה להפעיל ריגול, כדי להעצים את כוחה.
כיצד נראה הצופן הוונציאני?
במונחים של היום זהו אלגוריתם פשוט, אך במאות שעברו הצופן הזה לא פוצח כל כך מהר. הנה לנו דוגמה אמיתית לצופן הוונציאני, ששינה את העולם העתיק: במקום האות A נכתב L, או 3 או 9 או 15, וכך הלאה. כדי שנבין זאת, מה עומד מאחורי הכיתוב המוצפן הבא (באנגלית):
17WTV13RAW91713E
I=17
L=W
I =T
K=V
E=13
G=R
P =A
L=W
A =9
N=17
E=13
T =E
(I LIKE GPLANET)
יכולת ההצפנה הזו הביאה לריגול מפותח של ונציה, ולעושר רב, כיוון שהדוג’ה היה בטוח שהוא חסין מעין זרה. כל עוד לא התגלה, הריגול מעניק יתרונות רבים למי שמפעיל אותו. הוא שובר את כללי המשחק.
בשבוע שעבר נחשפה בארצות הברית כוונתה איראנית לחסל את שגריר סעודיה בוושינגטון, עאדל אלג’ובאיר, וכנראה גם כוונה לפוצץ את שגרירות ישראל בבירה האמריקנית. המימשל האמריקני לקח את הכוונות האלה ברצינות גדולה מאוד. האיראנים מיהרו להכחיש ולטעון ש”הכל מפוברק”, אך בידי המודיעין האמריקני, לדבריו, ראיות מוצקות לטרור האיראני הזה. אחד החשודים בפעולה, ע’ולם שאכרי נמצא באיראן, והוא חבר “משמרות המהפכה” האיראניות, והשני, מנצור ארבאב סיאר, נעצר בידי האמריקנים. הוא בעל אזרחות כפולה, אמריקנית-איראנית.
התגובה האמריקנית החמורה הדהימה את האיראנים, כאשר הנשיא אובמה בעצמו הודיע בקולו ש”נטיל את הסנקציות החמורות ביותר כדי לבודד את איראן, היא עוד תשלם את מחיר הטרור שלה”. משלחות אמריקניות נשלחו עכשיו למוסקווה ולבייג’ין, כדי לעדכן אותן בפרטי המזימה. מדינות מערב אירופה מגוייסות בידי ארצות הברית למהלכים הבאים.
התגובה של מנהיג המהפכה האיראנית, אייתאללה עלי ח’מנאי, היתה להאשים את ארצות הברית בנסיון לזרוע מלחמת אזרחים, בין השיעים לסונים במדינה, וכי “הכל שקרים”, אך פחד אמיתי נפל על המשטר האיראני. אנשיו הבינו שהפעם ארצות הברית לא תוותר להם. הם, שהפעילו ריגול וטרור כל כך הרבה שנים באירופה, בעולם הערבי, בישראל, בדרום אמריקה ואפילו בארצות הברית, הבינו שהם עלולים ליפול דווקא בגלל כישלון הריגול שלהם. לא בגלל התכנון האינסופי שלהם לאנרגיה גרעינית, אלא בגלל כישלון הפיגוע הזה. והם מודאגים. זה עלול להיות הקש שישבור את גב הגמל.
הם רואים עכשיו את גופת קדאפי נגררת על הריצפה; הם רואים את אסד נלחם על חייו, מותש מיום ליום ומאבד לגיטימציה מיום ליום, והם מבינים, השלטונות בטהראן, שהבאים בתור – אלה יכולים להיות הם.
(תמונה: GettyImages)
מה מתכוונים האמריקנים לעשות עכשיו? הם צריכים להחליט, ודווקא אובמה דוחף קדימה בין כמה אופציות:
– א
יסור לבצע כל עיסקה כספית עם הבנק המרכזי של איראן, כשמשמעות הדבר היא חנק הכלכלה האיראנית.
– אמברגו עולמי על קניית נפט ומוצריו מאיראן, ומשמעות אפשרית של הדבר הוא סוף המהפכה האסלאמית, וזעזוע של המדינה.
– הקמת מנגנון במשרד האוצר האמריקני לבידוד כלכלי מלא של איראן בעולם.
– הרחבת רשימת הבכירים האיראנים המואשמים בהפצת טרור, והכוונה לבכירים ביותר, שעלולים להיות חשופים לאישום פלילי בינלאומי.
– איסור נסיעה של הצמרת האיראנית למדינות העולם.
“יש לנו ראיות חותכות”, הודיעה סוזן רייס, נציגת ארצות הברית באו”ם, “המשטר האיראני לא ימלט מעונש. אנחנו זוכרים איך הם פעלו בארגנטינה”. האמריקנים לוחצים עכשיו על הסוכנות לאנרגיה גרעינית של האו”ם לפרסם באופן מלא את הערכותיה המבוססות על הכוונות הצבאיות של האיראנים בנוגע לנשק גרעיני. זה יהיה שלב נוסף ברתימת רוסיה וסין לסנקציות חונקות על המשטר האיראני.
ריגול הביא תועלת רבה לוונציה, בחסות הצופן שהיא המציאה. בשיא התהליך הזה, במאות ה- 15 וה- 16, למשל בשנת 1542, שלוש מזכירויות פעלו יום ולילה בוונציה לפענוח התשדורות המוצפנות, ולהחלפת הצופן מידי פעם. בתקופות מאוחרות יותר נקראו מזכירויות מעין אלה “הלשכות השחורות”. המצפינים בוונציה זכו למעמד חברתי גבוה, אך העונש על בגידה וגילוי הצופן היה גזר דין מוות.
כך פעלה מעצמת הסחר, וכך זכתה בעוצמה, אך לא לעולם חוסן. דווקא פעילות הריגול המוצפנת שלה סייעה לשקיעתה. בסופו של דבר הצופן שלה פוענח בידי מדינות אחרות, בלי שוונציה ידעה זאת. במקום שהמדינות האחרות יהיו שקופות מבחינתה, הפכה היא לשקופה עבורן. הצופן שהעלה – הוא זה שגם הוריד (המוזיקה בוידאו: ואנגליס).
מצבו של המשטר המהפכני באיראן מעולם, בכל תולדותיו, לא היה גרוע כפי שהוא היום, אפילו לא בשמונה שנות המלחמה מול עיראק (1980-1988).
מבודד, חסר לגיטימציה, איראן עצמה סובלת כבר מרעב, מתפוררת לעדות ולשבטים, כאשר בעלות בריתה, סוריה, חיזבאללה וסודאן נמצאות בשיא חולשתן. סוריה של אסד נלחמת על חייה, חיזבאללה שרוי בצרות קיומיות משלו, וסודאן התפרקה לשתי מדינות, כשהשנייה היא בעלת ברית חזקה של ישראל, דווקא. מובן שסעודיה דוחפת מאחור, לבודד עוד יותר את איראן.
חמאס, בעל ברית נוסף של איראן מתרחק ממנה, מחפש כל הזדמנות לברוח למדינה אחרת, כנראה מצרים (המצרים עדיין לא מתלהבים, למרות ביצוע עיסקת שליט. חמאס מרגיש נבגד), כך שבמחנה הפלסטיני נותר לאיראן בקושי הג’יהאד האסלאמי. אפילו טורקיה, שרק לפני כשנה נראתה כבעלת ברית ידידותית במיוחד, התרחקה מטהראן, והותירה אותה כמחנה המבודד ביותר בעולם, יחד עם צפון קוריאה וסוריה. שעה קשה מאוד לאיראנים.
אם יוטלו הסנקציות החדשות, במועצת הביטחון או על ידי מדינות המערב לבד, עשויה הכלכלה האיראנית להתרסק, שכן זו כלכלה התלויה כל כולה במערב, גם יבוא וגם יצוא, והחיכוכים האדירים בתוך המדינה יצוצו למעלה. באיראן כולם ראו היום את גופת קדאפי, מתנגדים ותומכי המשטר. לכולם ברור המסר גם לגבי המשטר השנוא כל-כך בטהראן.
האם האמריקנים עשויים לפנות גם לתקיפה צבאית באיראן, כפי שיש כבר קולות בממשל האמריקני הקוראים לכך? עדיין ספק, משום שהרוב בוושינגטון, ובמידה של צדק, סבור שחנק איראן יספיק. אך הצבא האמריקני נערך גם לאפשרות של תקיפה, לאחר שהתקיפה בלוב הצליחה לשנות את המצב. האם יתירו האמריקנים לישראל לפעול עכשיו מול איראן? ספק רב. טוב תעשה ישראל אם תמתין ותיתן לארצות הברית ולמערב להוביל את המערכה נגד איראן.
בכל מקרה מרשימה מידת החדירה של המודיעין האמריקני לתוך איראן, עוד נקודה שאמורה להטריד מאוד את האיראנים. יתכן והם שקופים מבחינת האמריקנים, כאשר רבים באיראן, מדעני גרעין, מומחים, גנראלים ואחרים, היו מוכנים לעבוד עם המודיעין האמריקני, תמורת טובות נאה שונות. נראה שהאמריקנים למדו משהו מאז אמר שר החוץ האמריקני Henry L. Stimson בשנת 1929 ש”ג’נטלמנים לא קוראים מכתבים זה של זה” (Gentelmen do not read each other’s mail), ואולי לא.
לפני שתמשיכו בקריאת המאמר: עוד חומרים של ד”ר גיא בכור, התראות ותגובות בדף קוראי ג’יפלאנט בפייסבוק. כולם מוזמנים להצטרף.
◄לדף החברים החדש של גיא בפייסבוק
עד לאחרונה כתבנו כאן שוב ושוב, שהממשל האיראני יודע שאין לו אלטרנטיבה מבפנים, וזה מעצים אותו כברירת מחדל שאין בילתה, אך דווקא הסיטואציה שנוצרת בלוב ובסוריה משנה את התמונה. בשני המקרים האלה נוצרת מן קואליציה של מורדים (כמובן לא דמוקרטיה), שיכולה לקחת את השלטון לידיים. תופעה דומה יכולה להתרחש גם באיראן.
במשך שנים לא מצליח המערב להתאחד ולבודד את איראן בגלל סוגיית הנשק הגרעיני. האם יתכן והמשטר הזה יתחיל את נפילתו דווקא בגלל פרשת ריגול לא מוצלחת?
תאריך היעד עכשיו הוא חודש מרץ, אז אמורות להיערך הבחירות לפרלמנט האיראני (“המג’לס”). הכוונה להגיע לבחירות האלה עם סנקציות קשות על איראן, ואולי להבעיר כך את השטח בפנים המדינה. בכל מקרה, המשטר האסלאמי באיראן, בסך הכל בן 32 שנים, מבין שהזמן שלו קצוב. בעולם שבו הרודנים מחוסלים בזה אחר זה, ומשטרים “חזקים” כביכול קורסים כמגדלי קלפים, המצב שלו אמור להיות מדאיג מבחינתו, מדאיג מאוד.
◄כדי להנות מן המאמרים המיוחדים של האתר, כדאי להצטרף אל מועדון Gplanet Prime. המינוי הינו לחצי שנה או לשנה. במסגרת המינוי קוראים את כל המאמרים הסגורים שפורסמו עד היום, וממשיכים קדימה לתקופה נוספת.
ניתן להירשם – כ א ן.
◄אני מבקש באופן אישי, מכל מי שכבר חבר במועדון Gplanet Prime, והמנוי שלו הסתיים, לחדש אותו. כדי לחדש את המינוי יש להכנס לקטגוריית “לחידוש מנוי קיים לחץ כאן”, או – כ א ן.
◄אם ברצונכם לשלוח את המאמר הזה לחברים, עושים זאת באמצעות הכפתור “המלץ לחבר”, בדף הזה, למטה.
◄למבקשים לקבל התראות על כל מאמר חדש שעולה ישירות אל המייל האישי, עושים זאת – כ א ן.
[face-book-like]