מאת ד”ר גיא בכור
1. ב- 19 ביוני ארעה תקרית צבאית חמורה: 60 מורדים כורדים תקפו עמדה של הצבא התורכי, בגבול עיראק-תורכיה, ונהרגו בה 9 חיילים. אולי לא ידעתם, אבל צבא ארצות הברית הוא המעביר מודיעין על הכורדים לצבא התורכי על צפון עיראק. ומי סיפק רק לאחרונה לתורכים את המזל”טים המתקדמים שלו, כדי שיפקח על תנועות הכורדים למטה? ישראל כמובן. מה שמחזיר אותנו לתקרית המוזרה. הערכות רווחות, שבעקבות תמיכת תורכיה באיראן, ארה”ב לא העבירה מודיעין חיוני לתורכים, כאיתות נסתר על מורת רוחה. הידיעות האלה הביאו את המזכיר הכללי של הצבא התורכי, מייג’ור ג’נראל פרוט גולר להדגיש ש”שיתוף הפעולה המודיעיני עם ארה”ב עדיין מתקיים”. אני מסופק. ארדואן מתריס נגד ארצות הברית, ויש לזה מחירים.
2. צריך להבין, בשביל הנשיא אובמה, אדם כמו ארדואן הוא פשוט אסון. כאשר בעולם המוסלמי כולו אין אפילו מדינה אחת דמוקרטית או נאורה, תמיד היו האמריקנים מזכירים את תורכיה. איזה מזל שיש את תורכיה, הם היו נאנחים, היא תהיה הקטר, שימשוך את כל האחרות אל המערב. וזה חזון קהיר של אובמה. נו, ועכשיו תורכיה היא הקרון, הנגרר אחרי הקטרים המסוכנים ביותר במזרח התיכון, אלה של ה”אחים המוסלמים”. ארדואן הרס את ההוכחה לתיאוריות המוסלמיות של אובמה, וזה מרגיז מאוד. בתורכיה עצמה ירדה הפופולאריות של ארצות הברית מ- 27% ב-2009 לסביבות 17% היום. בשבוע האחרון הזהירה ארצות הברית באופן רשמי ואפילו מעליב את תורכיה, רמז פומבי למה שקורה בפנים. המימשל של אובמה פשוט רותח על ארדואן, והמשברים הבאים בדרך.
3. בקרוב יעבור בקונגרס האמריקני החוק המכיר בשואה הארמנית, זו תוצאה ישירה של הפרובוקציה התורכית במשט. בקונגרס האמריקני, זה המתקצב את הסיוע האמריקני לתורכיה, יש זעם רב נגד תורכיה, במיוחד ערב הבחירות המתקרבות, שבהן הקול היהודי משמעותי מאוד. תומכיה הרבים מאוד של ישראל בקונגרס, שבעבר נרתמו למען תורכיה, למשל חבר הקונגרס מייק פֶנס (Mike Pence) יוצאים עכשיו בעוצמה גדולה נגד אנקרה. “תורכיה צריכה להיענש, והיא תיענש”, אמר בשבוע שעבר פנס הרפובליקאי, “בעבר לא תמכתי בחוק בנושא השואה הארמנית, עכשיו אני משנה את דעתי”. מיליטנטית מאוד היא חברת הקונגרס שלי ברקלי ( (Shelley Berkley הדמוקרטית, שקבעה כי מעכשיו “דלתי סגורה בפני נציגי תורכיה. הייתי נוהגת לפגוש אותם, אבל לא עוד. לא אפגש איתם עוד. הם כרו בור לישראל בפרובוקציה שקופה, ויהיה לזה מחיר”. ציר דמוקרטי אחר, אליוט אנגל (Eliot Engel) קבע שדווקא משום שהתורכים חברים בנאט”ו, זה עוד יותר משפיל ומקומם. “לתורכים יש חוצפה לא נורמלית“, הוסיפה ברקלי, “להטיף לישראל, בשעה שהם כובשים את האי קפריסין, מסיתים באופן שיטתי נגד הכנסיה היוונית שם, ומסרבים להכיר בשואת הארמנים”. יש לציין שאובמה התחייב לפני בחירתו לתמוך בשואה הארמנית. התורכים החזירו את שגרירם בוושינגטון לאות מחאה בסיבוב הקודם של החוק השנה, ועכשיו צפוי פיצוץ. הלובי של ישראל עבד בעבר בשביל התורכים. מאז ארדואן – הוא עובד נגדם.
4. אפשר להגיד שלום ולא להתראות לחברות של תורכיה באיחוד האירופי, כאשר ארצות הברית, שבעבר תמכה בהצטרפות הזו, מתחילה לשנות את עמדתה. בקונגרס מתחילה התארגנות שלא לתמוך עוד בחברות הזו. מדינה שמצהירה שהיא ידידה של איראן, שבהפגנות שלה נגד ישראל מניפים את תמונות היטלר, אינה רצויה עוד באירופה. תורכיה שחושפת את הפרצוף הרדיקלי שלה, האלים, האסלאמיסטי, לא תתקבל לעולם. גם כך לא היה לזה שום סיכוי, בגלל הוטו המוחלט של קפריסין, ובגלל התנגדות צרפת וגרמניה. המשט רק העמיק את העויינות בין קפריסין לבין תורכיה. כידוע תורכיה אינה מתירה לספינות קפריסאיות להיכנס למים שלה, ובמשט גמלה קפריסין לתורכיה.
תורכיה פתחה את הליכי המועמדות שלה יחד עם קרואטיה. תורכיה נמצאת בקושי בנקודת ההתחלה, אבל קרואטיה תהיה חברה מלאה בשנת 2012.
אחת לכמה שנים יודע העולם עוד מנהיג פשיסטי, מגלומן ומסוכן, ותמיד, תמיד, זה נגמר בחורבן עצמי. מהיטלר, דרך פרנקו ומוסוליני, ובימינו הפשיסטים החדשים – אחמדינג’אד, צ’אווס וארדואן. היה זה צ’ארלי צ’פלין שקלט בדרכו הפואטית את טיפשותם של המנהיגים האלה, את המגלומאניה, את רצונם לכבוש את העולם, ואת העובדה שתמיד החלום הזה – יתפוצץ להם ביד (כדאי לצפות בקטע עד הסוף). (“הדיקטטור הגדול”, 1940)
5. תורכיה היא כלכלה אטרקטיבית להשקעות זרות, אך ארדואן הצליח להסתיר את האופי הלאומני-אסלאמיסטי שלו היטב. בפרשת המשט הוא חשף את הפרצוף האמיתי של מימשלו, והמשקיעים הבינו. אם תורכיה הולכת לעבר איראן, למה שישימו עליה את הכסף שלהם? זה עוד לא ניכר, אבל המשקיעים הפנימו. עוד צעדים קיצוניים מבחינת תורכיה – וההשקעות יתחילו לנדוד למקום אחר. במשבר האחרון הבריונות של המימשל התורכי נחשפה, התדמית שלו נעכרה, וזה רע מאוד לעסקים. הכלכלה התורכית צומחת, אבל רגישה מאוד. היא התכווצה ב- 4.7% בשנה שעברה, אך היא שוב צומחת השנה, בסביבות 3.7%. אך זו כלכלה שמשועבדת לנושיה, במיוחד לקרן המטבע הבינלאומית. אין סיכוי למחיקת חובות בידי הקונגרס האמריקני הזועם. למה? אתם כבר יודעים. והתורכים כבר חושבים ל”גמול” לארצות הברית, ולעבור מהשענות על הדולר למטבעות אחרים. לאן? מטבעות אסלאמיים, מה אתם יודעים. מי האחרונה שנקטה צעד דומה לפני כשנתיים? איראן.
6. תורכיה היא חברה בנאט”ו, ארגון המונהג בידי ארצות הברית, אבל וושינגטון כבר אינה יכולה עוד לסמוך על תורכיה, זה כבר ברור. בשעת האמת תורכיה תבגוד בברית המערבית, ועל חבר כזה אי אפשר לסמוך. מה המשמעות שתורכיה אינה מרשה לחיל האוויר הישראלי לטוס מעל שמיה? חיל האוויר הכל כך קרוב לברית נאט”ו? זה איתות לברית כולה. באופן מעשי תורכיה כבר אינה חברה בארגון, למרות ש-1,700 מחיילה מוצבים באופן סמלי באפגניסטן.
7. מדינה שרוצה לפנות אל המערב ואל המשקיעים לא יכולה להחרים את הטכנולוגיה: את פייסבוק, שמנותק לגמרי במדינה הזו, את יוטיוב ועוד כמה אלפי אתרים, ביניהם ה”ניו יורק טיימס”, ועוד. בפרנויה של המישטר האלים הזה במדינה, הכל מסוכן. המישטר של ארדואן פתח עכשיו חזית גם נגד גוגל, בטענה שהוא נלחם בו, מה אתם יודעים, וכרגיל אצל ארדואן הוא מחסל את יריביו התקשורתיים, בכך שהוא טוען שאינם משלמים מיסים.
8. ואם המודיעין האמריקני יפחת, הטרור הכורדי כבר פורח מחדש (חבל שמכרנו לתורכים את המזל”טים), ומאיים להגיע לערים הראשיות, והוא יגיע. ברגע שיתחיל גל של פיגועים כורדיים בתורכיה, וזה דבר שקל לעשות באיסטנבול, העיר הכורדית הגדולה בעולם, התיירות תתחיל לברוח, וכך גם ההשקעות והאמון הבינלאומי. כן, זה מחיר שארדואן היה צריך לשקול לפני שפתח בהשתוללות הגדולה. התרחקות מישראל ומהמערב= טרור כורדי אלים ומסוכן יותר בתוך המדינה.
9. בהשתוללות המשט העניק ארדואן כלים יעילים לאוייבים שלו: כמאל קיליצ’דראולו, המנהיג המתחזק של המפלגה החילונית מצד אחד, שטוען שחייבים לעצור את המשבר עם המערב מייד, והמפלגה האסלאמית הקיצונית יותר מן הצד השני (Saadet) שמאשימה אותו לא רק בשחיתות (מתעשרים על חשבון הציבור) אלא גם בחוסר שיקול דעת. הרוב הסוחף שקיבלה מפלגתו של ארדואן ב- 2007 לא היה תמיכה בחמאס, ממש לא, אלא לרעיון שתורכיה תהיה גשר בין מזרח למערב. אז מה יגידו התורכים בבחירות הדרמטיות בדיוק בעוד שנה?
10. אבל הגרוע מכל הוא אובדן הקשרים הטובים עם ישראל. התורכים מבינים שהגזימו מאוד בתגובה, חוץ מארדואן שממשיך להתפרחח מידי פעם. לתמוך בישראל זו היתה הצהרה היסטורית תורכית, שהם נגד האסלאמיזם והמזרח התיכון הערבי. לנתק את היחסים האלה גם זו הצהרה, אם כי הפוכה, שהם בעד הפונדמנטאליזם, העולם הערבי הרדיקלי והאסלאמיים. ישראל מבחינת התורכים היא שאלה של זהות עצמית. ישראל, מבחינתם היא מראה, לבחון את עצמם. כל כך הרבה שנים תורכיה פועלת לבנות את התדמית הנקיה, המערבית, האחראית. באה השנה האחרונה והרסה הרבה מאוד. אבל עדיין לא את הכל.
הביטו בו בארדואן של הקריקטוריסט מושיק גולסט (מיוחד ל- Gplanet), כקיסר נירון, ששרף את רומי, עירו שלו, תוך כדי שירה ונגינה. המגלומנים בהיסטוריה אף פעם לא נגמרים, הם רק מתחלפים. אנא, אל תפריעו לו להתאבד.
◄כדי להנות מן המאמרים המיוחדים של האתר, כדאי להצטרף אל מועדון Gplanet Prime. המנוי הינו מנוי היכרות לחודש, לחצי שנה, או לשנה-במחיר מבצע. ניתן להירשם – כ א ן. אם לא תצטרפו למועדון, איך תדעו מה קורה סביב?
◄אני מבקש באופן אישי, מכל מי שכבר חבר במועדון Gplanet Prime, והמנוי שלו הסתיים, לחדש אותו. כדי לחדש את המנוי יש להכנס לקטגוריית “לחידוש מנוי קיים לחץ כאן”, או – כ א ן.
◄אם ברצונכם לשלוח את המאמר הזה לחברים, עושים זאת באמצעות הכפתור “המלץ לחבר”, כאן למטה.
◄למבקשים לקבל התראות על כל מאמר חדש שעולה ישירות אל המייל האישי, עושים זאת – כאן.
◄חדש: ניתן להצטרף אל דף קוראי Gplanet בפייסבוק כ א ן. לחצו שם על המילה “אהבתי”, ואתם מחוברים.